Home » Artikelen » Wakkertijden van baby´s

Wakkertijden van baby´s

Door:

Redactie Ouders Online

Vooral in de eerste weken na de geboorte is er totaal geen ritme, je baby slaapt ongeveer 16 uur per dag en is maar kleine momentjes wakker. Die momentjes noemen we 'wakkertijden'. Lees hier de wakkertijden van baby's vanaf 0 tot 12 maanden.

Wakkertijd baby

Wakkertijden van een baby, wat houdt het in?

Veel ouders zoeken naar schema’s waarin het slaapritme van baby’s wordt weergegeven. Dus hoeveel uur slapen ze per dutje en hoeveel uur in de nacht. Dit is zeker handig om te weten, maar soms is het juist goed als je weet wat de gemiddelde wakkertijd van een baby is tussen de dutjes door. Zo weet je wanneer het tijd is voor je kleintje om weer te gaan slapen. Wat zo fijn is van het weten van de wakkertijd, is dat je zo beter je kindje op tijd in bed kunt leggen. Vaak leggen we een baby pas in bed als hij of zij slaapt, maar het is juist goed om hem nog wakker in bed te leggen zodat je kindje leert zelfstandig in slaap te vallen.

Behalve kijken naar de wakkertijden, is het ook goed om te letten op de eerste vermoeidheidssignalen zoals gapen, een beetje staren en je niet meer aankijken, wegkijken, wrijven in de oogjes of gezicht in je borst begraven. Merk je deze signalen op en is de wakkertijd van je baby ‘voorbij’ leg hem dan meteen op bed.

Leg je baby ook niet pas op bed als hij of zij bijna slaapt, want dan kan het zijn dat je baby weer wat meer wakker wordt door het oppakken of knuffelen. Je denkt dan al snel dat je baby toch niet moe is, terwijl hij in werkelijkheid over de vermoeidheid heen stapt en weer meer alert wordt. Resultaat is een oververmoeide baby die nog moeilijker gaat slapen.

Wakkertijd van baby’s tot 3 maanden

De eerste maanden en met name de eerste weken verkeert je baby heel veel in dromenland. Helaas niet aan één stuk, maar verdeeld in blokken over de dag verspreid. Een pasgeboren baby bijvoorbeeld, slaapt telkens tussen de 2 en 3 uur en wordt dan weer wakker voor een voeding. De wakkertijd van de baby is heel kort en dan is het weer slaaptijd.

In de eerste weken na de geboorte is er nog geen sprake van een dag- en nachtritme. Het maakt niet uit hoe laat het is, je baby blijft blokken van 2-3 uur slapen met erna maximaal een uurtje wakker herhalen. Vanaf de 6 weken krijgt je kindje wat meer een dag- en nachtritme en gaat hij ’s nachts iets langer slapen. Nog steeds niet een hele nacht, maar wel wat langer dan 2 tot 3 uurtjes. Het is dus even geduld hebben voordat je weer een fatsoenlijke nachtrust hebt. Om je een beetje een idee te geven hoe de eerste maanden eruit gaan zien, geven we je onderstaand een schema met de wakkertijden van je baby tot 3 maanden.

Schema wakkertijd van een baby tot 3 maanden

Aantal weken oud     Wakkertijd baby
0 tot 2 weken oud     30 tot 45 minuten
3 tot 6 weken oud     45 tot 60 minuten
7 tot 12 weken oud   60 tot 75 minuten

Slaapritme baby 0 tot 3 maanden

Vooral de eerste weken zal je voornamelijk bezig zijn met voeden, even knuffelen en daarna weer slapen. Na ongeveer 2 tot 3 uur kun je weer opnieuw beginnen. Vanaf de 6 tot 8 weken zal je baby overdag iets langer wakker zijn, dus schuift de wakkertijd van de 45 minuten naar een uur. En ’s nachts zullen ze wat langer slapen dan 2-3 uur achter elkaar.

Wakkertijden van baby’s 3 – 6 maanden

Het gaat echt steeds makkelijker worden! Als het goed is heeft je baby minder nachtvoedingen nodig en kun jij dus ook steeds wat langer op één oor liggen. Soms zelfs de hele nacht (oftewel rond de 8 uur)! Hoog tijd dus om de slaapjes overdag te beperken tot 3 of 4 slaapjes van ongeveer een uur.

Wakkertijd baby van 3 tot 6 maanden

De gemiddelde wakkertijd van baby’s tussen de 3 en 6 maanden is 1,5 uur tussen de dutjes. Hoe ouder je baby wordt, hoe langer hij of zij wakker is en hoe minder dutjes er overdag nodig zijn. Gemiddeld ligt je kleintje overdag ongeveer tussen de 3,5 tot 5 uur te dromen (in totaal).

Wakkertijd baby vanaf 6 maanden

Het eerste half jaar zit er alweer op en je zal merken dat het echt steeds makkelijker wordt en je baby overdag langere periodes wakker is. Vanaf de 6 maanden slapen baby’s nog ongeveer 3 keer op een dag, in totaal slapen ze 3 tot 3,5 uur. De wakkertijd tussen dutjes is ongeveer 1,5 uur (rond de 6 maanden) tot 3 uur (als je baby wat ouder is). ’s Nachts slapen de meeste baby’s van rond de 6 maanden 9 tot 11 uur.

Rond de 9 maanden zullen de dutjes beperkt worden tot 2 per dag, maar soms kan het zijn dat dit er 3 zijn omdat je kind bijvoorbeeld korte dutjes heeft. Je zal ook zien dat er een ritme zit in wanneer je baby gaat slapen.

Een dreumes van 1 jaar heeft vaak genoeg aan 1 dutje, gemiddeld slapen ze 14 uur per dag waarvan er ’s nachts rond de 10 tot 12 uur overbrugd worden. Een dutje duurt 1,5 tot 2 uur. De wakkertijd is dan ongeveer 4 tot 5 uur.

Houd er rekening mee dat dit allemaal gemiddelden zijn en dat jouw kind dus een ander ritme kan hebben.

We hebben meer interessante artikelen over slapen en waken. Is je baby bijvoorbeeld telkens vroeg wakker? Lees hier 8 redenen waarom je baby vroeg wakker is. Bekijk ook de gemiddelde bedtijden van kinderen van 2 tot 18 jaar.  Gaat het inslapen van je baby nog niet goed, misschien helpt een vast bedritueel wel!

Redactie Ouders Online

Meer over

Leeftijden: 

Onderwerpen: 

Lees verder