Bedtijden kinderen per leeftijd

Benieuwd naar de gemiddelde bedtijden van kinderen per leeftijd? Wij hebben het voor je uitgezocht voor kinderen van 2 t/m 18 jaar!

Bedtijden baby, dreumes en peuters

Baby’s en een dreumes hebben vaak geen vaste bedtijden. Zij doen overdag nog 1 of meerdere dutjes die qua tijd kunnen verschillen en ook nog eens per kind kunnen verschillen. Het ene kind heeft wel vaste tijden, het andere kind niet. Daarnaast kan het goed voorkomen dat de tijden van de dutjes nogal eens verschuiven. Voor ouders natuurlijk niet handig, dus een grote flexibiliteit is wel nodig.

Als kinderen de 1,5 jaar gepasseerd zijn hebben ze vaak genoeg aan één lang middagdutje. Deze is meestal rond dezelfde tijd. Hoe lang het dutje is, is weer afhankelijk van je kind. Het ene kind ligt maar 1,5 uur op één oor en het andere kind kan goed tussen de 2 tot 3 uur in dromenland bivakkeren.

Peuters hebben ook meestal nog geen vaste bedtijden. Er is ook nog niet zoiets als een ideaal slaapschema voor peuters. Wat wel bekend is, is dat peuters van 2 jaar dagelijks ongeveer 13 uur slaap nodig hebben (inclusief middagdutje), kinderen van 3 jaar ongeveer 12,5 uur en rond de 4 jaar slaapt je kind ongeveer 11,5 uur per dag.

De bedtijden van peuters bepalen peuters dus eigenlijk zelf. En de ouders hebben hier ook een beetje zeggenschap in. Het belangrijkste is dat je goed kijk naar wat je kind nodig heeft. Sommige kinderen doen het heel goed op een vast ritme, andere kinderen niet en die moet je gewoon naar bed brengen als ze moe zijn. Het kan namelijk ook zijn dat je peuter besluit niet te willen slapen omdat er nog zoveel te beleven valt overdag en hij niets wilt missen. Dan zul je meer structuur en ritme moeten doorvoeren thuis, zodat je peuter toch aan voldoende slaapuren komt, want die hebben ze hard nodig! Je kunt er vanuit gaan dat zolang je kind vrolijk en energiek is, ’s morgens makkelijk wakker wordt en zelfstandig in slaap valt, hij/zij genoeg slaap heeft gehad. Wil je toch een richtlijn? Dan gaan de meeste peuters tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed en begint hun dag (en die van jou) tussen de 6 en 8 uur.

Wil je meer lezen over het slaapritme van baby's en hoe lang ze tussen de slaapjes over het algemeen wakker zijn? Lees dan ons artikel over hoe je een baby zelf in slaap leert vallen en de blog over een baby met reflux die een vast slaapritme kreeg van slaapcoach Chantal.

Bedtijden voor basisschoolkinderen, het blijft maatwerk

Vanaf het moment dat je kind naar de basisschool gaat en dus een echt ritme gaat ontwikkelen zonder middagdutje, is het goed om naar vaste bedtijden per leeftijd te gaan. Maar nogmaals: het blijft maatwerk. Op school is het niet gepast dat je kind even een dutje doet tijdens de les, maar het kan best zijn dat je kind in het weekend of op de woensdag soms nog een middagdutje nodig heeft. Dat merk je vanzelf. 

In het begin kan het naar school gaan best een overstap zijn voor sommige kinderen. In één keer moeten ze heel de dag wakker blijven en ze krijgen ook nog eens veel prikkels over zich heen. Mocht je kind na zo’n schooldag doodmoe zijn, schuif dan de bedtijd wat naar voren, of laat je kind even rusten na school. Na een tijdje is je kind waarschijnlijk wat meer gewend en kun je de bedtijd weer wat naar achteren schuiven.

Net zoals toen je kind een baby was, is het goed te letten op de vermoeidheidssignalen. Die blijven ongeveer hetzelfde: gapen, in de ogen wrijven, ogen op half 7, prikkelbaar of juist overactief. Merk je deze signalen op, dan is het tijd voor een duidelijk en vast avondritme.

Bedtijden per leeftijd basisschoolkinderen

Om je een richtlijn te geven, geven we je de gemiddelde bedtijden van Nederlandse basisschoolkinderen:

Bedtijd 4 tot 6 jaar: ongeveer 18.30 – 19.15 uur

Bedtijd 7 en 8 jaar: ongeveer 19.00 – 20.00 uur

Bedtijd 9 en 10 jaar: ongeveer 19.30 – 20.30 uur

Bedtijd 11 en 12 jaar: ongeveer 20.00 – 21.00 uur

Gaat jouw kind (bijna) naar school? Je leest hier alle artikelen over de basisschooltijd én vragen die andere ouders hebben over de basisschool.

Bedtijden pubers

En dan heb je in één keer een puber in huis en wordt die bedtijd steeds vaker een strijd. Helaas kun je een puber minder makkelijk optillen en terug in bed leggen. Een goede onderhandeling is soms echt nodig, want bijna elke puber wil ’s avonds niet naar bed en ’s ochtends niet uit bed. Wel erg jammer, want pubers hebben juist veel slaap nodig, meer dan volwassenen. Als je kind tussen de 12 en 18 jaar is, gedijt die het beste op 8 tot 10 uur slaap per dag. Sommigen meer, sommigen minder. Vanaf 18 jaar is 8 uur slaap voldoende, maar tegen die tijd moet je kind het echt maar zelf weten. Toch?

Bedtijden per leeftijd pubers

Een richtlijn van bedtijden per leeftijd voor pubers is:

Vanaf 12 tot 15 jaar oud: zo rond 21.00 uur en 21.30 uur

Vanaf 15 tot 17 jaar: rond 21.30 en 22.00 uur

Vanaf 17 jaar: tussen de 22.00 en 23.00 uur

Bedtijden voor kinderen in het weekend

Hoe zit het eigenlijk met de bedtijden voor kinderen in het weekend? Is het verstandig om je kind wat langer op te laten blijven? Het antwoord is waarschijnlijk teleurstellen: eigenlijk niet, vooral niet jonge kinderen. Je kunt de tijd best met een kwartiertje oprekken, maar langer wordt afgeraden omdat je kind dan helemaal uit het ritme gaat. Waarschijnlijk ken je dat ook van jezelf, die maandagen zijn altijd een verschrikking omdat je uit je ritme bent door het weekend. Dus nee, geen latere bedtijden op de vrijdag of zaterdag en daarom reden genoeg om de ‘weekend gezelligheid’ gewoon lekker vroeg te beginnen.

Wanneer je kind ongeveer 12 jaar is, kan het minder kwaad om wat soepeler te zijn met de bedtijden in het weekend. Een half uurtje langer op laten blijven is best oké. Vanaf 15 jaar kan een uurtje later naar bed prima.

Wij zijn heel benieuwd hoe laat jullie kinderen per leeftijd naar bed gaan. Laat het weten in een reactie hieronder!