Wakkertijden van baby´s: zo lang zijn ze wakker en zoveel slapen ze nog

Baby's slapen, vooral in het begin, heel erg veel: wakkertijden, daar denk je de eerste weken niet echt aan. Maar op een gegeven moment merk je dat je baby af en toe wakker is. En dat hier wel of geen ritme in zit. Hoe zit het eigenlijk met die wakkertijden: hoe lang zijn ze en wat kun je verwachten bij welke leeftijd in maanden? 
In dit artikel lees je meer over de wakkertijden van baby's van 0 tot 12 maanden en wat dit met (goed) slapen te maken heeft.

Wakkertijden van een baby: wat is dat?

In je zoektocht naar een slaapritme voor jullie baby (en jezelf) beginnen we vaak met schema's waarin het slaapritme wordt aangegeven. Een baby van zoveel maanden slaapt zoveel per dutje en slaapt gemiddeld ongeveer zoveel uur. Heel handig, maar weinig houvast wanneer je kindje weer naar bed zou moeten. Daarvoor kun je beter naar de wakkertijd van je baby kijken. Dit is de tijd dat je baby wakker en alert is, tussen de dutjes door. Ken je de wakkertijd van je kind? Dan heb je, naast de vermoeidheidssignalen, een houvast wanneer je kind in bed kan leggen. We doen dit vaak pas als hij al echt slaapt, maar door dit hiervoor te doen leert je baby om zelf in slaap te vallen. 

Vermoeidheidssignalen

Behalve kijken naar de wakkertijden, is het ook goed om te letten op de eerste vermoeidheidssignalen. Dit zijn:

- Gapen

- Staren

- Wegkijken

- Niet meer aankijken

- In de oogjes wrijven

- Gezicht in je borst begraven

- Huilen

Merk je deze signalen op en is de wakkertijd van je baby ‘voorbij’ leg hem dan meteen op bed. Als je baby pas op bed legt als hij daadwerkelijk slaap, dan is de kans groot dat hij weer wakker wordt door het wegleggen en/of knuffelen. Je denkt dan al snel dat je baby toch niet moe is, terwijl hij in werkelijkheid over de vermoeidheid heen is en weer meer alert wordt. Resultaat is een oververmoeide baby die nog moeilijker gaat slapen.

Wakkertijd van baby’s tot 3 maanden (0-12 weken)

De eerste maanden en met name de eerste weken verkeert je baby heel veel in dromenland. Helaas niet aan één stuk, maar verdeeld in blokken verspreid over de dag. Een pasgeboren baby bijvoorbeeld, slaapt telkens tussen de 2 en 3 uur en wordt dan weer wakker voor een voeding. De wakkertijd van de baby is heel kort en dan is het alweer tijd voor een dutje. 

In de eerste weken na de geboorte is er nog geen sprake van een dag- en nachtritme. Het maakt niet uit hoe laat het is, je baby blijft blokken van 2-3 uur slapen met erna maximaal een uurtje wakker herhalen. Vanaf de 6 weken krijgt je kindje wat meer een dag- en nachtritme en gaat hij ’s nachts iets langer slapen. Nog steeds niet een hele nacht, maar wel wat langer dan 2 tot 3 uurtjes. Het is dus even geduld hebben voordat je weer een fatsoenlijke nachtrust hebt. Om je een beetje een idee te geven hoe de eerste maanden eruit gaan zien, geven we je onderstaand een schema met de wakkertijden van je baby tot ongeveer 12 weken. 

Schema wakkertijd van een baby tot 3 maanden

Aantal weken oud     Wakkertijd baby

0 tot 2 weken oud     30 tot 45 minuten

3 tot 6 weken oud     45 tot 60 minuten

7 tot 12 weken oud   60 tot 90 minuten

Slaapritme baby 0 tot 3 maanden

Vooral de eerste weken bestaat het newbornleven vooral uit voeden, knuffelen en daarna weer slapen. Na ongeveer 2 tot 3 uur kun je weer opnieuw beginnen. Vanaf de 6 tot 8 weken zal je baby overdag iets langer wakker zijn, dus schuift de wakkertijd van de 45 minuten naar een uur. En ’s nachts zal je baby ook steeds langer slapen in plaats van 2 á 3 uur achter elkaar. 

Tip: Ben je nog op zoek naar een goede babyfoon? Wij hebben de 5 meest populaire babyfoons voor je getest, je vindt onze review en de best geteste babyfoon hier!

Wakkertijden van baby’s 3 – 6 maanden (12-26 weken)

Het gaat echt steeds makkelijker worden! Als het goed is, heeft je baby minder nachtvoedingen nodig en kun jij dus ook steeds wat langer slapen. Soms laat je baby je zelfs al de hele nacht doorslapen (oftewel rond de 7 á 8 uur). Zorg er wel voor dat je goede luiers in huis hebt zodat ze niet wakker worden van een natte luier (tip: hier vind je de goedkoopste pampers met een geweldige aanbieding).  Dit is ook de fase dat je wat meer structuur krijgt in de slaapjes overdag.  Veel baby's gaan naar 3 tot 4 dutjes van ongeveer een uur - of meer als je baby dat nodig heeft. 

Wakkertijd baby van 3 tot 6 maanden

Gemiddeld zijn baby's van deze leeftijd ongeveer 1,5 uur (90 minuten) wakker tussen hun dutjes. Hoe ouder je baby wordt, hoe langer hij of zij wakker is en hoe minder dutjes er overdag nodig zijn. Gemiddeld slaapt je baby nu in totaal 3,5 tot 5 uur in zijn dutjes overdag en 's nachts ongeveer 10 uur.

Valt jouw baby moeilijk zelf in slaap? White noise kan de uitkomst zijn, waardoor de meeste baby's makkelijker in slaap vallen en beter doorslapen.

Wakkertijd baby vanaf 6 maanden

Je kleine baby is alweer een half jaar oud. In het slaapritme merk je dit, doordat je kind overdag nu langere periodes wakker is,. De meeste kinderen slapen vanaf 6 maanden nog 2 tot 3 keer per dag. In totaal slapen ze zo'n 3,5 uur tijdens deze dutjes. Tussen hun slaapjes door zijn baby's tussen de 6 en 8 maanden 1,5 tot 3 uur wakker. ’s Nachts slapen de meeste baby’s zo'n 10 á 11 uur - de meesten niet achter elkaar door, maar ook dat komt eraan. 

Rond de 9 maanden doen de meeste kinderen nog 2 dutjes: eentje 's ochtends en eentje 's middags. Maar slaapt je kind maar kort of hebben jullie drukke dagen gehad? Dan heb je ook nog kans op 3 slaapjes. Er komt meer ritme in de slaapjes van je baby, maar flexibiliteit blijft een lifesaver...

Slapen vanaf 1 jaar

Een dreumes van 1 jaar heeft meestal genoeg aan 1 middagslaapje. Ze slapen nu zo'n 14 uur per dag, waarvan zo'n 10 tot 12 uur 's nachts en 1,5 tot 2 uur overdag - verspreid over 1 of 2 dutjes. De wakkertijd is dan (afhankelijk van het aantal middagslaapjes) ongeveer 4 uur.

Houd er rekening mee dat dit allemaal gemiddelden zijn en dat jouw kind dus een ander ritme kan hebben. Volg vooral je kind en let op vermoeidheidssignalen om te kijken wat de ideale wakkertijd is voor jouw baby.

We hebben meer interessante artikelen over slapen en waken. Is je baby bijvoorbeeld telkens vroeg wakker? Lees hier 8 redenen waarom je baby vroeg wakker is. Bekijk ook de gemiddelde bedtijden van kinderen van 2 tot 18 jaar.  Gaat het inslapen van je baby nog niet goed, misschien helpt een vast bedritueel wel!