Home » Artikelen » White noise of witte ruis voor de baby

White noise of witte ruis voor de baby

Door:

Redactie Ouders Online

White noise of witte ruis is een monotoon geluid dat je kunt aanzetten om beter te kunnen slapen. Het maskeert namelijk andere (onverwachte) geluiden en werkt rustgevend. Niet alleen een uitkomst voor baby’s, ook volwassenen kunnen er heerlijk bij wegdromen.

 

white noise voor baby

Wat is white noise of witte ruis?

White noise oftewel ‘witte ruis’ is een monotoon en constant geluid dat kan helpen andere omgevingsgeluiden te maskeren. Het is een beetje vergelijkbaar met een ventilator die de hele tijd aanstaat of een afzuigkap of stofzuiger. Vooral baby’s die auditief gevoelig zijn (snel wakker worden van geluiden), kunnen er veel baat bij hebben.

Waarom white noise voor baby´s zo goed werk bij slapen? Omdat het geluid een beetje vergelijkbaar is met het suizende geluid van stromend bloed dat je baby hoorde in de baarmoeder. Daarnaast hoorde je baby ook moeders hartslag en andere lichaamsgeluiden.  Allesbehalve doodstil dus daar en dat vond je baby heerlijk. Eenmaal op de wereld gezet hoort je baby hele andere geluiden, dan is het voor je kleintje wel fijn als hij/zij voor het slapen gaat weer een lekker constant geluid kan horen die hem/haar herinnert aan de lekker luie leventje in de baarmoeder.

Witte ruis geluid

Het white noise of witte ruis geluid is constant en zorgt ervoor dat andere, onverwachte geluiden minder hard lijken. Dit voorkomt dat je baby telkens wakker schrikt. Vergelijk het maar een beetje met een druppelende kraan. Overdag zal je jezelf hier niet zo aan storen omdat je veel andere geluiden om je heen hebt. Maar als je in een stille kamer ligt, dan kun je jezelf er mateloos aan irriteren omdat het geluid harder binnenkomt.

Wil je dus een middel dat daadwerkelijk helpt je baby beter te laten slapen, zet wat witte ruis aan op de achtergrond. Dit werkt trouwens ook heel goed voor mensen die in de stad wonen waar vaak onverwachte geluiden zijn. Er zijn trouwens ook andere soorten geluiden behalve witte ruis. Er bestaat bijvoorbeeld roze, rode, blauwe en bruine ruis. Al deze vormen klinken net wat anders en is het een beetje persoonlijk wat het beste aanslaat.

Zo kun je white noise of witte ruis gebruiken voor je baby

Wil je white noise oftewel witte ruis inzetten om jouw baby beter te laten slapen? Zorg er dan voor dat je het apparaatje ongeveer een meter van je baby af zet (dus niet direct naast de wieg). Zet het daarnaast ook niet te hard, maar houd het aantal decibel rond de 50 – 60. Het klinkt dan ongeveer even hard als het geluid van een stromende douche. Als laatste is het belangrijk dat het geluid constant is zonder onderbrekingen.

Witte ruis machine baby

Wil je witte ruis proberen voor jou baby, dan heb je de keuze uit diverse witte ruis machines of apparaatjes. De prijzen lopen uiteen van €29,95,- tot €109,-. Natuurlijk zijn de apparaatjes uitgerust met talloze andere functies (afhankelijk van de prijs) zoals meerdere soorten geluiden (denk aan een zee, regen, vogels etc), timers en rustgevend licht.

Er zijn andere apparaatjes met white noise of witte ruis voor je baby, zoals knuffels. Deze knuffels hebben niet alleen witte ruis, maar kunnen ook een hartslag nabootsen. Kost wel wat, de meeste knuffels zijn rond de €70,-.

Geen zin om er veel geld aan te besteden, dan zijn er natuurlijk ook nog apps die het geluid ook prima kunnen produceren. Het enige nadeel is dat je wel de hele nacht een tablet of telefoon in de kamer van je baby moet leggen. Vergeet het apparaat nooit op vliegtuigstand te zetten.

Witte ruis afbouwen

Misschien vraag je jezelf af dat wanneer je start met white noise voor je baby, je er dan wel een keer mee kunt stoppen. Straks is je kind er zo aan gewend dat hij/zij alleen nog maar kan slapen met witte ruis op de achtergrond. Dat is gelukkig niet waar. Na een jaar hebben ze het eigenlijk niet meer zo nodig, maar je kunt het ook al eerder afbouwen. Hoe? Door het geluid steeds iets zachter te zetten. Hier doe je een paar weken over tot je het helemaal niet meer hoeft te gebruiken.

Witte ruis schadelijk voor de oren?

Sommige ouders vragen zich af of white noise of witte ruis schadelijk is voor de oren van een baby. Dat is echt niet het geval, zolang het geluid onder de 60 of 50 decibel blijft is er niets aan de hand.

Heb jij white nois of witte ruis gebruikt voor jouw baby? Wij horen graag jouw ervaringen!  

Redactie Ouders Online

Meer over

Lees verder