19 september 2015

Zijn knoopcellen nou gevaarlijk of niet?

Is het gevaarlijk als een kind zo'n klein knoopcel-batterijtje inslikt? Of poept hij dat gewoon weer uit? Die vraag komt regelmatig binnen bij Veiligheid.nl (voorheen Consument en Veiligheid).

Een knoopcel is een plat batterijtje in een metalen busje. Er bestaan verschillende soorten knoopcellen in diverse afmetingen. Ze worden veel gebruikt in elektronisch speelgoed, maar ook in wenskaarten waar licht of geluid uitkomt.

Kinderartsen constateren dat er steeds meer kinderen op de Spoedeisende Hulp terechtkomen na het inslikken van een knoopcelbatterij. Meestal worden ingeslikte voorwerpen gewoon weer uitgepoept, maar bij een knoopcelbatterij is dit niet altijd het geval. Als de batterij in de slokdarm blijft steken, kan er door aanraking met de vochtige slijmvliezen een elektrisch stroompje ontstaan, wat ernstige, en soms zelfs fatale, schade kan aanrichten.

Onder het motto 'Voorkomen is (veel) beter dan genezen' geeft Veiligheid.nl het dringende advies om knoopcelbatterijen niet te laten slingeren. Bewaar ze altijd buiten het bereik van (kleine) kinderen in de originele verpakking. Controleer bij het speelgoed van uw kind regelmatig of de batterijtjes er niet uitgehaald kunnen worden. En gooi gebruikte batterijen direct weg (als chemisch afval in de speciale batterijcontainers).

Bron: Veiligheid.nl

Meer informatie over de veiligheid van speelgoed.