Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

20 november 2020

Zo zorg je voor onvergetelijke herinneringen met je kind

Als ouder ben je Chef Herinnering Maker, een van de vele taken die je bij het ouderschap krijgt. En net als al het andere in het ouderschap doe je dit natuurlijk het liefst zo goed mogelijk. We willen immers allemaal ons kind een leven aan mooie herinneringen geven. Maar hoe doe je dat nou precies? Moet het altijd groots en meeslepend of zijn het ook hier de kleine dingen die het doen? Hoe maak je mooie herinneringen en hoe houd je ze vast? Wij zochten het samen met Monuta voor je uit.

Samen herinneringen maken

Als ouder heb je het grote voorrecht om de jeugd van je kind magisch te kunnen maken. En tegelijkertijd leggen we onszelf daardoor veel druk op. Het kerstdiner moet uitbundig zijn, we moeten allerlei leuke (en het liefst ook nog educatieve) uitjes doen en we moeten die leuke, gezellige, meelevende ouder zijn. Maar laten we eerlijk zijn: niet elk moment, vakantie of feestdag hoeft fantastisch te zijn. Dat is niet realistisch en al helemaal niet haalbaar. Gelukkig heb je voor mooie herinneringen helemaal niet zo veel nodig.

Waarom zijn positieve familieherinneringen zo belangrijk?

Hoe je het ook wendt of keert, je kind krijgt herinneringen. Dus ook negatieve. En dat zijn helaas vaak degene die makkelijk blijven hangen. Gelukkig kun je deze negatieve herinneringen tegengaan door tijd en aandacht te geven aan het maken van positieve herinneringen. Gaan jullie door een heftige of stressvolle periode? Dan kan je kind zich vasthouden aan de fijne en positieve herinneringen en krijgt hij vertrouwen dat deze periode ook weer voorbij gaat. Onderzoek laat zien dat mensen met veel positieve herinneringen uit hun jeugd over het algemeen gelukkiger en gezonder zijn. Ook zouden ze betere cognitieve vaardigheden hebben en toleranter zijn ten opzichte van anderen. Ze ontwikkelen minder snel een stemmingsstoornis en zijn over het algemeen optimistischer en beter in staat om met stress om te gaan.

5x gelukkige gezinsherinneringen maken

  • Maak van een mug een olifant. Geef aandacht aan de kleine dingen. Ziet je kind een beestje lopen? Bekijk het dan eens met net zoveel fascinatie als hij dat doet. Hoeveel pootjes heeft het diertje? Kun je hem op een takje laten lopen? Hoe zou zijn familie eruit zien? Maak de kleine dingen van het leven groot. Voor kinderen is elke dag een nieuw avontuur waarbij er iets te ontdekken valt. Kijk of je in dit avontuur mee kunt gaan.
  • Spelen, spelen en nog meer spelen. Kijk wat bij jullie past. Waarvan worden jullie als gezin blij, waarmee krijg je bij iedereen een lach op zijn gezicht? Wat zorgt ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft? Is dat samen een diner maken? Een fort bouwen van de bankkussens? Een nachtje kamperen in eigen tuin? Op zoek naar dieren in het bos? Voorlezen met gekke stemmetjes? Doe deze dingen regelmatig en vaak. Dit soort gelukkige momenten vergroot de eigenwaarde van kinderen en versterkt het zelfvertrouwen én jullie band met elkaar.
  • Ga op avontuur. Dingen die afwijken van het alledaagse leven, blijven makkelijker hangen. Dit betekent echt niet dat je bakken geld moet uitgeven aan vakanties en tripjes. Het betekent vooral dat je er zelf met een ander gevoel in moet stappen en dan vind je het avontuur om de hoek. Ga naar de supermarkt en laat je kind iets uitkiezen dat niemand kent, zoek samen uit hoe je het klaarmaakt en ga aan de slag. Ga op onderzoek uit in de natuur, maak er een ontdekkingstocht van en bekijk in dit soort boeken (ook te leen bij de bibliotheek) welke beesten, sporen en planten je allemaal tegenkomt.
  • Geef aandacht aan de leuke en mooie dingen die je kind doet. Ons kind verbeteren of laten zien hoe dingen zouden moeten, dat kunnen we allemaal. De rol van politieagent overvalt je dan soms. Probeer patronen te doorbreken door vaker de mooie dingen die je ziet in je kind te benoemen. Benoem de momenten dat je kind iets attents voor iemand anders doet, laat merken dat je zag hoe goed hij kon delen met een ander kind en toon interesse in zijn nieuwe hobby. Door aandacht te geven aan de positieve dingen, ontstaat een sfeer waarin kinderen veerkrachtig worden en merken waarmee ze een bijdrage aan de wereld kunnen leveren.
  • Wees dankbaar. Ons leven hangt niet aan elkaar van de vakanties, bezoekjes aan pretparken of mooie cadeaus. Ons leven speelt zich vooral af op de gewone dagen. Waarin alles gaat zoals het gaat en er niks bijzonders lijkt te gebeuren. Daarom is het belangrijk ook op deze dagen de mooie momenten te vinden. Dit kun je doen door elke avond samen met je kind 3 dingen te bedenken (en op te schrijven) waar je dankbaar voor bent. Je kunt dit apart doen, maar eventueel ook als gezin. Zo schrijft iedereen elke dag iets op waar ze dankbaar voor waren. Plak ze elke dag in een boek of stop ze in een map en blader er samen eens in de zoveel tijd doorheen. Door herinneringen regelmatig op te halen, onthoud je ze ook eenvoudiger. Kijk ook samen eens in fotoboeken (of blader door de foto's op je telefoon) om herinneringen op te halen van leuke momenten die jullie met elkaar hadden.

Tips om herinneringen vast te houden

Als je dan die herinneringen gemaakt hebt, dan wil je het liefst voor altijd vasthouden en nooit meer vergeten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Deze tips helpen je hersens om de herinnering levendig vast te leggen.

  • Zorg voor ondertiteling. Praat met je kind over gebeurtenissen, zo leren kinderen het navertellen en worden ze getraind om herinneringen op te slaan. Zijn jullie op bezoek bij familie? Vertel dan in welke plaats ze wonen, met wie jullie daar zijn en wat jullie gaan doen. Dit is vooral handig voor jonge kinderen.
  • Maak er kunst van. Laat kinderen hun ervaringen van de dag of de activiteit tekenen. Hierdoor onthouden ze meer details. En door het visueel te maken, wordt de herinnering ook beter opgeslagen in hun hersenen.
  • De kracht van herhaling. Doe hetzelfde gewoon nog een keer. Dit geldt niet alleen voor het leren van nieuwe dingen, maar ook voor het opslaan van herinneringen. Onderzoek laat zien dat hoe vaker een actie is herhaald, hoe meer verbindingen er zijn in de hersens van een kind, hoe helderder de herinnering wordt opgeslagen. Ben jij inmiddels wel uitgekeken op steeds dezelfde speeltuin? Onthoud dan dat je kind er later meer van zal herinneren als jullie er steeds weer heen gaan.
  • Betrek de zintuigen. Hoe meer zintuigen je tijdens een activiteit gebruikt, hoe beter de herinnering wordt opgeslagen. Liggen jullie lekker op het gras naar de wolken te turen? Bekijk ze dan niet alleen, maar merk ook op hoe het naar lente ruikt, praat over hoe wolken zouden aanvoelen en kijk of je kunt bewegen als een wolk. Door meerdere gebieden in je hersens aan te spreken, wordt de herinnering beter opgeslagen.
  • Herinneringssouvenirs. Verbindt een voorwerp aan mooie momenten en bewaar dit. Het eerste dat je kind kocht van zijn zakgeld of het potje zand met mooie schelpen van die geweldige vakantie of dagje naar het strand? Dit soort aandenkens helpen om herinneringen levend te houden. Je kunt ook wachten met het kopen van een bepaald voorwerp tot een mooie mijlpaal. Iedere keer dat je kind het voorwerp ziet, wordt hij weer even teruggenomen naar dat ene moment.
  • Herinneringsplattegrond. Ook zonder spullen kun je herinneringen levend houden. Dan maak je een zogenaamde herinneringsplattegrond, je doet aan memory-mapping. Bedenk namen voor plekken waar iets leuks of bijzonders is gebeurd. Het picknickbankje, het bootje-vaar-meer, het zandkastelenstrand of het rare restaurant.

Je doet het goed.

Alleen al het feit dat je dit artikel leest, laat zien dat je wilt investeren in de herinneringen van je kinderen. Onthoud dat niet alles perfect hoeft, maar dat de magie vaak in de kleine dingen zit. Stokken en mooie blaadjes verzamelen tijdens de boswandeling, koken met kerst, samen fietsen naar school en broodjes halen op de camping: doe het met aandacht en een beetje avontuur - dan komt de magie vanzelf.

Dit artikel is samen met onze kennispartner Monuta geschreven. Er komt een dag dat je zelf gaat voortleven in de herinneringen van je kinderen. Als die dag komt, zorg je er met een uitvaartverzekering voor dat je kinderen zich kunnen richten op hun fijne herinneringen. De praktische en financiële kant heb jij dan samen met Monuta al voor ze geregeld.