28 december 2020 door Amy Sprikkelman

Zorgverzekering in 2021: wat verandert er allemaal?

We nemen hieronder de belangrijkste veranderingen van de zorgpakket van 2021 met je door. Gaat de zorg voor jouw veranderen, omdat je in verwachting bent? Je leest hier ook welke zorg je in 2021 vergoed krijgt bij een zwangerschap.

Veranderingen in zorgpakket 2021

Hieronder lichten we de veranderingen in de zorgpakketten toe:

Hogere zorgpremies

De premies voor de zorgverzekeringen gaan weer omhoog per 1 januari 2021. De stijging van de premie hangt per zorgverzekeraar af. Bij de ene is dat een paar euro en bij de andere wel 9 euro in de maand meer. Kijk dus goed of jouw zorgverzekeraar van 2020 nog steeds het voordeligste is in 2021.

Hogere zorgtoeslag

De zorgtoeslag gaat omhoog voor mensen met een laag inkomen. Alleenstaande krijgen er op jaarbasis zo’n 45 euro bij en grotere huishoudens krijgen er op jaarbasis 108 euro bij. Het recht op zorgtoeslag hangt af van je inkomen.

Kleine stijging voor Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

De inkomensafhankelijke bijdrage van de Zorgverzekeringswet gaat omhoog. Via je salaris, pensioen of uitkering betaal je een inkomensafhankelijke premie voor de Zorgverzekeringswet. Zelfstandige ondernemers betalen dit via een aparte aanslag. Deze premie stijgt in 2021 van 6,7% naar 7%. Voor ondernemers en gepensioneerden gaat de premie omhoog van 5,45% naar 5,75%.

Veranderingen in het basispakket 2021

Er zijn in 2021 ook een paar aanpassingen en verbeteringen in het basispakket. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Vergoeding voor diabeteshulpmiddelen wordt makkelijker
  • Vergoeding voor dagbehandeling in groepsverband voor niet-aangeboren hersenschade
  • Vergoeding voor extra paramedische zorg als gevolg van het coronavirus
  • Eigen risico geldt niet meer voor medische kosten van orgaandonoren en slachtoffers van seksueel geweld
  • Vergoeding voor een aantal nieuwe medicijnen tegen kanker

Eigen risico blijft hetzelfde

Het verplichte eigen risico blijft 385 euro in 2021. Heb je een behandeling of medicijnen waar het eigen risico geldt? Je betaalt eerst het eigen risico en alle kosten hoger dan 385 euro betaalt je zorgverzekeraar. Uitzonderingen op het eigen risico zijn: huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en wijkverpleging. Je eigen risico kun je vrijwillig verhogen.

Zwangerschap en zorgverzekering in 2021

Wil je dit jaar graag zwanger worden of ben je al in een verwachting van een kindje?

Verdiep je in welke zorg je nodig hebt en of een basisverzekering of aanvullende verzekering daar beter bij past. Om je hierbij te helpen, zetten we de vergoedingen vanuit het basispakket en het aanvullende pakket voor je op een rijtje:

zorgverzekering 2021

Vergelijk je zorgverzekering

Via Independer kun je makkelijk en snel je zorgverzekering vergelijken. Zo zie je welke keuze het beste past bij de zorg die jij nodig hebt. Is het voordeliger om over te stappen van zorgverzekeraar? Sluit een nieuwe zorgverzekering af via Independer en je oude verzekeraar wordt automatisch opgezegd.