Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

2 juni 2020

Zwangerschapsdiscriminatie, hoe pak je het aan?

Gaat de promotie aan je neus voorbij omdat je zwanger bent? Heb je het gevoel dat je niet werd aangenomen omdat er een kleine baby in je buik groeit of kun je een belangrijke herkansing niet maken omdat je dan zwangerschapsverlof hebt? In al deze gevallen is er sprake van zwangerschapsdiscriminatie en dat mag niet. Lees hier wat je kunt doen!

 

Wat is zwangerschapsdiscriminatie?

Zwangerschapsdiscriminatie kan voorkomen op de werkvloer maar ook tijdens je studie. Het houdt in dat het bedrijf of de opleiding je anders behandelt omdat je zwanger bent. Veel voorkomende vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer of op de opleiding:

  • Geen rekening houden met de uitgerekende datum, zwangerschapsverlof of zwangerschap gerelateerde ziekten bij bijvoorbeeld tentamens of herkansingen van je studie.
  • Afgewezen worden bij sollicitaties omdat je zwanger bent.
  • Niet verlengen van het contract.
  • Het uitzendcontract beëindigen omdat je als zwangere vrouw je werk niet goed kan doen door de zwangerschap.
  • Mislopen van een promotie door zwangerschap.
  • Problemen krijgen rondom het geven van borstvoeding tijdens werk.

Zwangerschapsdiscriminatie is verboden, dus laat je horen

Zwangerschapsdiscriminatie is in geen enkele vorm toegestaan, laat dit daarom ook nooit zomaar over je heen gaan, maar onderneem actie. In de wet staat dat zwangere vrouwen of sollicitanten dezelfde behandeling horen te krijgen als vrouwen of mannen die niet zwanger zijn. Daarnaast zijn werkgevers verplicht ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen veilig kunnen werken. Zo heb je bijvoorbeeld recht op aangepast werk, mocht het werk dat je normaal gesproken doet te zwaar zijn. Ook heb je recht op zwangerschapsverlof en mag je niet ontslagen worden tijdens je zwangerschap.

Om ervoor te zorgen dat bedrijven zich houden aan de wet, heeft de overheid diverse maatregelen die gericht zijn op een gelijke behandeling van zwangere vrouwen. Werkgevers en hun werknemers krijgen bijvoorbeeld voorlichting over de regels omtrent zwangerschap en er worden controles uitgevoerd door de Inspectie SZW om te zien of bedrijven zich aan de regels houden. De Inspectie kan boetes opleggen als blijkt dat zwangere vrouwen worden benadeeld.

Zwangerschapsdiscriminatie op het werk

Je zou eigenlijk bijna denken dat zwangerschapsdiscriminatie niet meer voorkomt in Nederland want HALLO, het is 2020! Helaas, volgens het College voor de Rechten van de Mens is er in Nederland nog steeds sprake van zwangerschapsdiscriminatie. In 2016 was dit nog bij 43% van de vrouwen die werkten of werk zochten en recent een kindje hadden gekregen. In vergelijking met 4 jaar daarvoor, dus 2012, was dit percentage hetzelfde gebleven. Shockerend toch? En hoe zit dat nu? Het College doet hier nu nog onderzoek naar, als het goed is krijgen we deze zomer de resultaten, maar het zal erop neerkomen dat zwangerschapsdiscriminatie nog steeds veel te veel voorkomt.

Toch is het niet altijd heel duidelijk aan te geven wanneer en of er sprake is van zwangerschapsdiscriminatie. Er zijn namelijk zat werkgevers die zich er onbewust schuldig aan maken. Er is ook een andere kant: sommige zwangere vrouwen hebben niet door dat er sprake is van discriminatie. Ze kennen bijvoorbeeld hun rechten en plichten niet goed of weten niet dat achter de schermen net een promotie door hun neus is geboord. Belangrijk is dus dat je in ieder geval weet wat jouw rechten zijn en blijf daarnaast heel alert op enige signalen van zwangerschapsdiscriminatie. Want zelfs al heb je slechts een vermoeden, dan kun je stappen ondernemen.

Zwangerschapsdiscriminatie studie en opleiding

Hoewel dit minder voorkomt dan discriminatie op het werk (waarschijnlijk ook omdat een stuk minder studenten zwanger worden) is er ook bij studenten soms sprake van discriminatie waardoor zwangere vrouwen of meiden niet goed hun studie kunnen afronden. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met zwangerschapsverlof of tentamens/herkansingen staan gepland op dagen waarop je net ligt te bevallen of net bevallen bent. Denk niet dat je opleiding hier zomaar mee weg kan komen, want ze moeten voor jou een oplossing zoeken, zodat je toch je opleiding goed kunt voortzetten of afronden.

Zwangerschapsdiscriminatie op de opleiding overkwam Robbin, bekijk hier haar verhaal. Robbin heeft het er niet bij laten zitten en schakelde het College voor de Rechten van de Mens in om haar gelijk te halen. Robbins herkansing stond namelijk gepland een dag voor haar uitgerekende datum. In eerste instantie wilde de opleiding haar geen andere mogelijkheid geven, maar gelukkig kreeg ze gelijk en werd haar opleiding verplicht een oplossing te bieden. Zo zie je maar, actie ondernemen helpt echt!

Zwangerschapsdiscriminatie melden

Heb jij het gevoel, vermoeden of misschien zelfs bewijs dat er sprake is van zwangerschapsdiscriminatie op je werk of studie, dan moet je altijd actie ondernemen. Nogmaals: ook al heb je slechts een vermoeden, dan is het goed dit uit te laten zoeken, de opleiding of je werkgever overtreedt namelijk de wet!

Je kunt de zwangerschapsdiscriminatie melden bij een meldpunt zoals bij Het College voor de Recht van de Mens of bij discriminatie.nl.

Bronnen:

Rijksoverheid

Het College voor de Recht van de Mens