Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

De kracht van babygebaren: 6 voordelen om met je baby te communiceren

Communicatie vormt de sleutel tot een sterke band tussen jou en je kind. Maar wat als je baby nog niet kan praten? Daar komen babygebaren om de hoek kijken. Babygebaren bieden een unieke manier om al op jonge leeftijd in gesprek te gaan met je kleintje. Babygebaren-coach Nathalie Schittekatte deelt in deze blog de vele voordelen van het gebruik van babygebaren, en waarom het de moeite waard is om ze aan je baby aan te leren.

Wat zijn babygebaren?

Laten we beginnen met wat babygebaren nu eigenlijk precies zijn. Babygebaren zijn concrete gebaren, afkomstig uit de dovengemeenschap, die worden gebruikt om al op jonge leeftijd met je baby te communiceren. In plaats van hele zinnen met gebaren uit te beelden, beperk je je tot de kernwoorden. Bijvoorbeeld, in plaats van de zin "We gaan even in de speelkamer spelen" volledig uit te beelden, gebruik je alleen het gebaar voor "spelen". Baby's kunnen deze gebaren rond de leeftijd van 8 à 12 maanden begrijpen en zijn dan in staat om ze zelf ook te gaan gebruiken. Zo kun je al op jonge leeftijd communiceren met je baby en op die manier beter inspelen op zijn of haar behoeften.

De voordelen van babygebaren

Het gebruik van babygebaren heeft veel voordelen. Hieronder beschrijf ik zes belangrijke voordelen van het communiceren met babygebaren:

1. Vroege communicatie: 

Baby's kunnen vaak eerder gebaren begrijpen (en maken), dan dat ze kunnen praten. Door babygebaren te gebruiken, kunnen ouders de communicatie met hun kinderen starten voordat ze woorden kunnen vormen. Dit opent een hele nieuwe wereld van interactie en begrip, voor jou en je kindje. Zelfs voordat je baby de eerste woordjes kan zeggen, kan hij of zij behoeften, verlangens en gevoelens uiten. Communiceren met babygebaren vermindert frustratie en biedt een manier om te communiceren voor een sterkere band tussen jou en je kind.

2. Sterkere band tussen ouder en kind:

Babygebaren bevorderen de interactie tussen ouders en kinderen. Naarmate ouders de signalen en behoeften van hun baby beter leren begrijpen, voelt de baby zich gehoord en begrepen. Dit versterkt de band tussen ouder en kind en creëert zo een gevoel van veiligheid en verbondenheid. Door babygebaren te gebruiken, leg je een sterke basis voor levenslange communicatie en begrip met je kleintje.

3. Stimuleert taalontwikkeling:

Het gebruik van babygebaren kan de taalontwikkeling van kinderen bevorderen. Baby's die gebaren gebruiken, zijn vaak gemotiveerd om meer te communiceren en leren sneller nieuwe woordjes. Ze ontwikkelen een grotere woordenschat en hebben later vaak een voorsprong bij het leren praten. Doordat gebaren een visuele en kinesthetische aard hebben, worden verschillende zintuigen gestimuleerd, wat bijdraagt aan een betere taalverwerving.

4: Een uitweg voor emoties: 

Baby's ervaren vaak frustratie wanneer ze niet in staat zijn om hun behoeften duidelijk te maken. Door middel van babygebaren kunnen ze hun behoeften en verlangens uiten, zelfs voordat ze kunnen praten. Dit kan het aantal driftbuien en frustrerende situaties verminderen, omdat ouders beter begrijpen wat hun baby probeert te zeggen. Baby's voelen zich gehoord en begrepen, wat leidt tot een meer harmonieuze ouder-kindrelatie.

5. Stimuleert cognitieve ontwikkeling:

Het gebruik van babygebaren kan de cognitieve ontwikkeling van baby's stimuleren. Ze leren nieuwe concepten en verbanden begrijpen, zoals het associëren van gebaren met betekenissen. Dit bevordert de ontwikkeling van de hersenen en legt de basis voor het leren van taal en andere cognitieve vaardigheden. Baby's worden gestimuleerd om actief te denken, te observeren en te begrijpen, wat een positieve invloed heeft op hun algehele ontwikkeling.

6. Speels communiceren:

Babygebaren bieden een speelse en interactieve ervaring voor zowel ouders als kinderen. Het is een creatieve manier om met elkaar te communiceren en te spelen. Baby's vinden het vaak leuk om gebaren te leren en te gebruiken, terwijl ouders genieten van de vooruitgang en de communicatie met hun kleintje. Samen oefenen met gebaren kan een plezierige en betrokken activiteit zijn, die de band tussen ouder en kind versterkt.

Zelf aan de slag

Babygebaren bieden ouders een waardevol hulpmiddel om al op jonge leeftijd in gesprek te gaan met hun kinderen. De voordelen van babygebaren zijn talrijk, waaronder vroege communicatie, versterking van de ouder-kindrelatie, bevordering van taalontwikkeling, het verminderen van frustratie en driftbuien, stimulering van cognitieve ontwikkeling en een leuke en interactieve ervaring. Door babygebaren te gebruiken, leg je de basis voor een sterke communicatie en verbondenheid met je kleintje.

Waarom wachten? Begin het gesprek met babygebaren en ontdek de magie van vroege communicatie met je kind, je zult het fantastisch vinden!