Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Eczeem bij baby’s: voorkomen, herkennen en behandelen

Eczeem bij baby’s komt helaas veel voor. Tegen de jeuk, de rode plekken en de pijn wil je je kindje natuurlijk zoveel mogelijk beschermen. Kun je eczeem (of nieuwe aanvallen) voorkomen? Hoe kun je het herkennen en wat moet je doen als je baby eczeem heeft?

Eczeem bij baby’s: gewoon droge huid of toch eczeem?

Veel baby’s hebben een droge huid, maar niet elke baby heeft eczeem. Bij ongeveer 5 tot 10% van alle baby’s wordt eczeem vastgesteld. Soms omdat ze een bepaalde allergie hebben, soms als berg en soms door de rode jeukende plekken op de huid. De laatste vorm komt veel voor bij jonge kinderen.

Symptomen eczeem

Maar hoe weet je nou of je baby ‘gewoon’ een droge huid heeft of dat je kindje last heeft van (atopisch) eczeem? Kortgezegd: als je kindje er geen last van heeft, dan is het waarschijnlijk een droge huid. Eczeem is veel vervelender. Twijfel je? Check dan deze symptomen, ze komen het meest voor op de hoofdhuid, in het gezicht en op de romp van je baby.

 • Droge huid
 • Rode huid
 • Schilfers op de huid
 • Jeuk op de droge plekken
 • Bultjes
 • Korstjes
 • Blaasjes
 • Vochtige plekken

Hoe ontstaat eczeem bij baby’s?

Atopisch of constitutioneel eczeem wordt veroorzaakt door een ontsteking in de huid. Of jouw baby hier last van krijgt, is deels erfelijk bepaald. Als een van de ouders eczeem heeft, dan is de kans groot dat je baby ook eczeem ontwikkelt. Als een of beide ouders ook astma, hooikoorts en voedselallergieen heeft, dan is de kans nog wat groter dat je baby eczeem-klachten ontwikkelt. Hoe dat komt? Het zijn allemaal vormen van atopie: de persoonlijke of familaire aanleg om antistoffen te maken die zich richten op onschuldige stoffen uit de omgeving of voedsel. Als een van de ouders dus een atopische aandoening heeft, dan is de kans groter dat het kind ook een atopische aandoening ontwikkelt, waaronder eczeem..

Kun je eczeem voorkomen bij baby’s?

Vermoed je dat jouw baby gevoelig is voor eczeem? Dan kun je daar al mee aan de slag. Voorkomen kun je het vaak niet helemaal, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen is het haalbaar om eczeem zoveel mogelijk te beperken. Eczeem wordt dus veroorzaakt door een ontsteking van de huid. Als de huid van je baby droog is, dan kunnen bacteriën en allergenen sneller door de beschermende huidbarrière heen. Op een huid met eczeem is de bacterie staphylococcus veel aanwezig. En die wil je daar niet hebben. Deze bacterie kan eczeem verergeren. Er zijn crèmes, zoals Lipikar Baume van La Roche Posay, die ervoor zorgen dat de symptomen van eczeem minder worden en de huid zachter en minder droog maken. Hierdoor herstel je de balans van de huid, waardoor eczeem minder kans heeft. Andere dingen die je kunt doen:

 • Was je baby niet te vaak, want water en zeep doen het huidje vaak geen goed.
 • Moet je baby gewassen worden? Gebruik dan een extra milde en zeepvrije gel, bijvoorbeeld de Lipikar Olie AP+ van La Roche Posay.
 • Let goed op de temperatuur van het water. Hoe warmer het water, hoe meer het de huid uitdroogt. Lauwwarm is het beste voor een droge huid.
 • Dep je baby droog, in plaats van te wrijven. Een hydrofiele doek is hier ideaal voor!

Wat kun je doen aan de jeuk van je baby?

Eczeem kan vreselijk jeuken en juist daar maakt Lipikar Baume het verschil. Elke volwassene die last heeft van heftige eczeem, kan je vertellen dat het voelt als oneindig veel muggenbulten. Een kind kan dit (nog) niet altijd verwoorden. Dus het is niet voor niks dat jouw kindje zich helemaal niet prettig voelt. Niet slapen, een slecht humeur of veel huilen: niemand wordt vrolijk van jeuk. Zorg voor een goede crème en neem de verzorgingsroutine eens onder de loep: waar kun je verlichting geven? Is de huid al heel rood en echt ontstoken? Dan heb je een speciale crème (steroïdencrème) van de huis- of kinderarts nodig.

Hoe verzorg je een babyhuid met eczeem?

Met deze zalf van de kinder- of huisarts haal je de ontsteking en de jeuk weg. Daarna is het belangrijk om de huid van je baby goed te verzorgen om aanvallen van eczeem te voorkomen. La Roche Posay richt zich met haar producten op het microbioom - de verhouding tussen goede en slechte bacteriën op de huid. Door Lipikar Baume te smeren zorgt deze emollient – sjiek woord voor verzachtende crème - voor het verzachten van jeuk, herstelt het de huid en geeft het balans in de microbioom van de huid.

Gaat eczeem vanzelf weer over?

Ja. Het is in de meeste gevallen een tijdelijke huidaandoening, die geen blijvende schade veroorzaakt. Hoe ouder je baby wordt, hoe minder last hij heeft van het eczeem. Ongeveer de helft van de baby’s met eczeem heeft er geen last meer van tegen de tijd dat ze 5 zijn.

Ik twijfel of mijn baby eczeem heeft

Zie je wel droge huid en een paar rode plekken, maar twijfel je of je baby eczeem heeft? Ga dan altijd even langs de huisarts. Als je er vroeg bij bent, kan een verzachtende crème nog genoeg zijn. Hoe later je erbij bent, hoe sterker de zalf moet zijn om de ontsteking van de eczeem terug te dringen. Dus gewoon luisteren naar je gevoel en bij twijfel altijd even langs gaan.

Lees ook: