Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

Wat kun je doen bij pijnlijke, doorkomende tandjes?

Is er iets schattiger dan de lach van een baby met twee doorgekomen tandjes? Het beginnende gebit van baby’s is enorm vertederend, maar helaas brengt het ook de nodige problemen met zich mee. Het doorkomen van tandjes kan voor veel ongemakken zorgen bij jouw baby. Gezwollen tandvlees, pijn, jeuk en zelfs koorts komen voor wanneer tandjes doorbreken. Wat kun je doen bij doorkomende tandjes? En hoe ondersteun je je baby bij deze pijn? 

De eerste tandjes van je baby

Baby’s krijgen hun eerste tandjes gemiddeld rond de leeftijd van zes maanden. Sommige baby’s beginnen hier al met vier maanden mee, terwijl andere kinderen pas veel later hun eerste tandje krijgen. De eerste tandjes die doorkomen zijn meestal de twee middelste snijtanden in de onderkaak. Daarna volgen de twee middelste tandjes in de bovenkaak. De vier tanden daarnaast, boven en onder, volgen gemiddeld tussen de negen maanden en de zestien maanden. 

Pijn bij doorkomende kiezen

De eerste kiezen van jouw baby dienen zich vaak pas aan na de eerste verjaardag. Tussen de dertien en de negentien maanden krijgen baby’s doorgaans de voorste kiezen. Deze kiezen komen zowel links als rechts in de boven- en onderkaak door. De achterste kiezen komen veel later door; meestal wanneer jouw zoon of dochter tussen de twintig en drieëndertig maanden oud is.

De symptomen van doorkomende tandjes

Een baby kan je niet vertellen dat er tandjes doorkomen of dat hij of zij last heeft van pijn. Maar dat betekent niet dat er niet wordt gecommuniceerd. Een baby laat op allerlei manieren merken dat er iets aan de hand is. Doorkomende tandjes kun je herkennen aan deze symptomen:

 • huilen
 • kwijlen
 • onrustig of slecht slapen
 • opgezet en rood tandvlees
 • kauwen en zuigen op alles
 • prikkelbaar zijn
 • slecht eten
 • diarree
 • luieruitslag
 • verhoging of koorts

Niet elke baby heeft van al deze symptomen evenveel last. Sommige baby’s hebben nauwelijks ergens last van bij het doorkomen van de tandjes terwijl andere kinderen er flink ziek van kunnen zijn. Wees gerust: de symptomen verdwijnen ook weer snel wanneer de tandjes zijn doorgekomen.

Hoe lang de symptomen blijven, is per baby verschillend. Meestal krijgen kinderen al een paar dagen voordat tandjes doorkomen last van pijnscheuten. En sommige baby´s ervaren geen klachten, terwijl je ondertussen de tandjes ziet verschijnen. 

Wat kun je doen bij doorkomende tandjes?

Doorkomende tandjes kunnen heel vervelend zijn en voor veel ongemak zorgen bij jouw kind. Gelukkig zijn er dingen die jij als ouder kunt doen om de symptomen te verlichten. Met deze tips kun je de klachten verminderen en deze tijd aangenamer maken voor elkaar. 

 • Geef bij doorkomende tandjes bijtspeeltjes waar jouw baby veilig op kan kauwen tijdens het doorkomen van de tandjes. Sommige bijtringen kun je ook in de vriezer of koelkast leggen. Zo verkoelen ze het tandvlees en dat vermindert de jeuk en de pijn.
 • Masseer het tandvlees van jouw baby met schone vingers of een tandenborstel. 
 • Koud water drinken kan de pijn tijdelijk verzachten. Net als het geven van niet al te warme melk. 
 • Extra borstvoeding aanbieden kan troostend en verlichtend werken tijdens deze periodes. Aarzel dus niet om jouw baby vaker aan te leggen als dit nodig is.
 • Zijn de klachten erg vervelend? Dan mag jouw baby paracetamol krijgen om de pijnklachten te verminderen. Lees de bijsluiter goed door en dien de juiste dosering toe. Twijfel je? Aarzel niet om de huisarts of het consultatiebureau om advies te vragen, zij stellen je graag gerust. 
 • Bij doorkomende tandjes kan een tandgel uitkomst bieden. Deze gel verlicht de lokale jeuk, pijn en ontstekingsreactie en maakt het doorkomen van de tandjes iets draaglijker.
 • Wees geduldig. Periodes van doorkomende tandjes zijn zwaar voor baby’s én ouders, maar met veel geduld en liefde komen jullie er zeker goed doorheen. Net als die tandjes...

Hopelijk geniet je samen weer van een grote glimlach op het gezicht van jouw baby; binnenkort met meer tandjes dan ooit! De tandpijn is erg vervelend voor jouw baby, we hopen dan ook dat bovenstaande tips verlichting geven. 

Lees ook: