Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

Zo kun je white noise of witte ruis gebruiken voor je baby

White noise of witte ruis is een monotoon geluid dat je kunt aanzetten om beter te kunnen slapen. Het maskeert namelijk andere (onverwachte) geluiden en werkt rustgevend. Niet alleen een uitkomst voor baby’s, ook volwassenen kunnen er heerlijk bij wegdromen.

Wat is white noise of witte ruis?

White noise oftewel ‘witte ruis’ is een monotoon en constant geluid dat kan helpen andere omgevingsgeluiden te maskeren. Vooral baby’s die auditief gevoelig zijn (snel wakker worden van geluiden), kunnen er veel baat bij hebben.

Waarom werkt white noise voor baby´s zo goed bij slapen?

Omdat het geluid een beetje vergelijkbaar is met het suizende geluid van stromend bloed dat je baby hoorde in de baarmoeder. Daarnaast hoorde je baby ook de hartslag van de moeder en andere lichaamsgeluiden.  Allesbehalve doodstil dus in jouw baarmoeder, en dat vond je baby heerlijk. Eenmaal op de wereld gezet, hoort je baby hele andere geluiden die hij niet kent, of is het soms juist muisstil in de slaapkamer of in de nacht. Dat is je baby helemaal niet gewend en dat kan ervoor zorgen dat hij minder makkelijk in slaap valt. Dan is het voor je kleintje wel fijn als hij voor het slapen een doorlopend monotoon geluid kan horen dat hem herinnert aan de tijd in de baarmoeder.

Hoe klinkt het white noise geluid

Het white noise of witte ruis geluid is constant en zorgt ervoor dat andere, onverwachte geluiden minder hard lijken. Het is een beetje vergelijkbaar met een ventilator die de hele tijd aanstaat of een afzuigkap of stofzuiger. Het lijkt ook een beetje op een televisie die geen verbinding kan maken. 

Hoe werkt white noise?

Het monotone geluid voorkomt dat je baby telkens wakker schrikt. Vergelijk het maar een beetje met een druppelende kraan. Overdag zal je jezelf hier niet zo aan storen omdat je veel andere geluiden om je heen hebt. Maar als je in een stille kamer ligt, kun je jezelf er mateloos aan irriteren, omdat het geluid harder binnenkomt. De witte ruis zorgt dat geluiden dus wegvallen in de ruimte, doordat er een constant, monotoon geluid aanstaat. 

Wil je dus een middel dat daadwerkelijk helpt je baby beter te laten slapen, zet wat witte ruis aan op de achtergrond. Dit werkt trouwens ook heel goed voor mensen die in de stad wonen, waar vaak onverwachte geluiden zijn. Er zijn trouwens ook andere soorten geluiden behalve witte ruis. Er bestaat bijvoorbeeld roze, rode, blauwe en bruine ruis. Al deze vormen klinken net wat anders en het is persoonlijk wat het beste aanslaat.

Zo kun je white noise of witte ruis gebruiken voor je baby

Wil je white noise oftewel witte ruis inzetten om jouw baby beter te laten slapen? Zorg er dan voor dat je het apparaatje ongeveer een meter van je baby afzet (dus niet direct naast de wieg). Hoe hard mag white noise eigenlijk staatn? Zet het niet te hard,  houd het aantal decibel rond de 50 – 60. Het klinkt dan ongeveer even hard als het geluid van een stromende douche. Daarnaast is het belangrijk dat het geluid constant is, zonder onderbrekingen.

Witte ruis machine baby

Wil je witte ruis proberen voor jouw baby, dan heb je de keuze uit diverse witte ruis machines of apparaten. De prijzen lopen uiteen van €20,- tot €109,-. Natuurlijk zijn de apparaten uitgerust met talloze andere functies (afhankelijk van de prijs), zoals meerdere soorten geluiden (denk aan zee, regen, vogels), timers en rustgevend licht.

Er zijn andere apparaten met white noise of witte ruis voor je baby, zoals deze knuffels. Deze knuffels hebben niet alleen witte ruis, maar kunnen ook een hartslag nabootsen. Het kost wel wat, de meeste knuffels zijn rond de €40,-.

Wil je er niet te veel geld aan besteden, dan zijn er natuurlijk ook nog apps die het geluid ook prima kunnen produceren. Het enige nadeel is dat je wel de hele nacht een tablet of telefoon in de kamer van je baby moet leggen. Vergeet het apparaat niet op vliegtuigstand te zetten.

Ben je nog op zoek naar een goede babyfoon? Dit zijn de vijf best geteste babyfoons

Tot welke leeftijd werkt white noise?

Er is geen maximale leeftijd dat je het kunt gebruiken, er zijn zelfs volwassenen die het heerlijk vinden op de achtergrond. De meeste ouders bouwen het af na de 1e verjaardag.

Witte ruis afbouwen, hoe doe je dat

Als je start met white noise voor je baby, vraag je je misschien af hoe je er uiteindelijk weer mee moet stoppen. Raakt je kind er zo aan gewend dat hij alleen nog maar kan slapen met witte ruis op de achtergrond? Daar hoef je je gelukkig geen zorgen over te maken. Na een jaar hebben ze het eigenlijk niet meer zo nodig, maar je kunt het ook al eerder afbouwen. Dit doe je door het geluid steeds iets zachter te zetten. Hier doe je een paar weken over tot je het helemaal niet meer hoeft te gebruiken.

Witte ruis schadelijk voor de oren?

Sommige ouders vragen zich af of white noise of witte ruis schadelijk is voor de oren van een baby. Dat is echt niet het geval, zolang het geluid onder de 60 of 50 decibel blijft is er niets aan de hand.