Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

De eerste keer naar de kapper: zo wordt het een geweldige ervaring

De allereerste knipbeurt is een speciaal moment voor je kleintje. Als ouder wil je dat dit kappersdebuut soepel verloopt en een positieve herinnering achterlaat. In de praktijk ervaren veel ouders dat kinderen het best spannend vinden. Hoe zorg je ervoor dat de eerste keer naar de kapper een fijne ervaring wordt voor je kind? In dit artikel delen we praktische tips om de kappersafspraak zo aangenaam mogelijk te maken.

De eerste kappersafspraak van je kind

Er komt een moment dat jouw kind toe is aan zijn of haar eerst knipbeurt.  Wanneer dit is, verschilt per kind én per kapsel. Sommige kinderen gaan al voor hun eerste verjaardag naar de kapper, vooral als ze al veel haar hebben. Andere kinderen zijn misschien al een stuk ouder. 

Jij kent je kind het beste en kunt goed inschatten wanneer het klaar is voor de kapper. Let daarbij op de lengte van het haar: hangt het al in de ogen of zorgt het voor klitten? Als zelf bijknippen geen eenvoudige optie meer is, is het hoog tijd voor die eerste kapperservaring.

Hoe bereid je jouw kind voor op de eerste knipbeurt?

De allereerste keer naar de kapper kan best spannend zijn voor een kind. Sommige kleintjes worden angstig of onrustig door nieuwe ervaringen, vooral op jonge leeftijd. Aan de andere kant zijn er kinderen die een kappersbezoek juist heel leuk vinden. Het is dus niet altijd te voorspellen hoe jouw kind zal reageren, maar een goede voorbereiding kan een groot verschil maken.

Geef je kind een vlotte start bij de kapper. Ontdek hoe je je kleintje goed voorbereidt op het eerste bezoek aan de kapsalon, waar vreemden bezig zijn met scharen, tondeuses en haardrogers. Deze ervaring kan overweldigend zijn, maar door jouw eigen kapperservaringen te delen of je kind mee te nemen tijdens jouw bezoek, wordt het allemaal een stuk minder spannend. Maak van het eerste kappersbezoek een positieve en vertrouwde belevenis voor je kind!

Als dit geen optie is, kan het helpen om je kind te vertellen wat de kapper precies doet. Laat bijvoorbeeld een leuk filmpje zien over de kapper of lees samen een prentenboek over de kapper. Leuke boeken zijn bijvoorbeeld 'Bobbi naar de kapper', 'Prinses Arabella gaat naar de kapper' en 'Anna bij de kapper'. Zo kun je uitleggen wat er precies gebeurt tijdens de knipbeurt en laten zien dat het helemaal niet eng hoeft te zijn.

Een geschikte kapperszaak vinden

Maak het eerste kappersbezoek van je kind speciaal door een kindvriendelijke kapperszaak te kiezen. Een goede kapper kan het verschil maken tussen een leuke of minder prettige ervaring. Vraag vrienden en familie met kinderen om aanbevelingen of zoek online naar gespecialiseerde kapsalons in jouw regio. Door zorgvuldig te kiezen, creëer je een positieve en comfortabele omgeving voor je kleintje tijdens de knipbeurt.

Kies voor een goede kapper tijdens de eerste knipbeurt van je kind, iemand met geduld en begrip voor de emoties van je kleintje. Een kapper die een prettige sfeer kan creëren, waardoor je kind zich op zijn gemak voelt. Ervaring in het knippen van kinderen is essentieel, zodat de kapper goed weet hoe hiermee om te gaan.

Veel kinderkappers hebben een televisiescherm of tablet waarop de kinderen filmpjes mogen kijken, zodat ze afgeleid zijn tijdens het knippen. Heeft jouw kapper dit niet? Aarzel dan niet om zelf een tablet of speelgoed mee te nemen. Breng iets vertrouwds van thuis mee naar de kapper voor je kind. Dit kan helpen bij de spanning en biedt afleiding, waardoor de kapper rustig zijn of haar werk kan doen.

Communicatie met de kapper

Voordat je kind voor de eerste keer naar de kapper gaat, is het belangrijk om de kapper te informeren. Vertel dat het de eerste knipbeurt is, zodat de kapper hier rekening mee kan houden en extra tijd neemt om je kind op zijn of haar gemak te stellen. Daarnaast is het slim om vooraf een afspraak te maken, zodat de kapper voldoende tijd reserveert. Er ontstaat geen haast tijdens de knipbeurt en het scheelt onnodig wachten, waardoor de spanning en onrust op kan bouwen. Dus wil je binnenkort naar de kapper met je kleintje? Reserveer van te voren een plekje. Geef ook aan of je kind bang is voor bepaalde zaken, zoals water, harde geluiden of scherpe voorwerpen. Deze informatie stelt de kapper in staat om de knipbeurt aan te passen aan de behoeften van je kind.

Bovendien is het handig om duidelijk te communiceren over het gewenste kapsel. Geef aan of je alleen de puntjes geknipt wilt hebben of dat je een geheel nieuwe coupe wenst. Voor de eerste knipbeurt is het vaak verstandig om het simpel te houden en alleen de puntjes te laten knippen, wat minder tijd kost en gemakkelijker uit te voeren is. Ook je kind voelt dit direct aan; een kappersbezoek hoeft geen uren te duren en deze nieuwe ervaring is positiever. Het is goed verlopen en geeft ook in de toekomst (waarschijnlijk) geen extra stress.

Leg deze mijlpaal vast

Het eerste kappersbezoek van jouw zoon of dochter is een bijzonder moment. Het is dan ook helemaal niet raar om foto's te maken van je kind in de kappersstoel. Zo kun je deze mijlpaal vastleggen en delen met familie en vrienden. Vraag dit wel even vooraf aan de kapper, zo komt hij of zij niet voor verrassingen te staan.

Het kan ook leuk zijn om een plukje haar te bewaren als herinnering aan deze bijzondere dag. Deze haarlok kun je in een envelopje bewaren of in een fotoboek plakken. De kapper zal met plezier een lokje voor je bewaren om mee naar huis te nemen. Ook voor de kapper is het vaak een speciaal moment en een eer om als eerste de haren van je kind te mogen knippen. 

De eerste knipbeurt positief afsluiten

Als de knipbeurt is verlopen, is het leuk om je kind te belonen voor zijn of haar geduld en moed. Dit kan op verschillende manieren, maar een klein cadeautje geven of samen iets lekkers halen is altijd een leuk idee. Op deze manier sluit je de eerste knipbeurt positief af en zal je kind hier in de toekomst waarschijnlijk met plezier aan terugdenken. Vergeet ook niet om een volgende afspraak te maken, zodat het haar van je kind goed bijgehouden wordt. Hopelijk zal het bezoek de volgende keer minder spannend zijn voor jullie met behulp van deze tips.