Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Prachtige gezinsfoto's maken met je telefoon: 7 praktische tips

Als drukke moeder van jonge kinderen is het niet altijd gemakkelijk om tijd vrij te maken voor fotografie. Toch willen we als ouders de bijzondere momenten met ons gezin vastleggen en deze herinneringen koesteren voor de toekomst. Gelukkig hoef je geen professionele camera te hebben om mooie foto's te maken. Met deze zeven praktische tips kun je het beste uit je telefooncamera halen en unieke herinneringen creëren. Van het schoonmaken van de lens tot het experimenteren met licht, het zorgen voor een stabiele telefoon, het gebruik van bewerkingsapps en het blijven oefenen, deze tips zijn toegankelijk en gemakkelijk toe te passen voor elke ouder. Dus neem de tijd om deze tips te volgen en leg die onvergetelijke momenten met je gezin vast voor nu én de toekomst.

Tip 1: Maak de lens schoon

Voordat je begint met het maken van foto's, moet je de lens van je telefoon schoonmaken. Gebruik hiervoor een microvezeldoekje of speciale lensdoekjes om vette vingers en stof te verwijderen. Door het schoonmaken van de lens, zorg je voor scherpere en heldere foto's.

Tip 2: Experimenteer met licht

Licht is een belangrijk onderdeel van fotografie. Probeer het licht op verschillende manieren te gebruiken en ontdek wat het beste werkt voor jouw foto's. Fotografeer bijvoorbeeld overdag (net na zonsopkomst) wanneer er (zacht) natuurlijk licht is. Als je binnen bent, ga dan dicht bij een raam staan om optimaal gebruik te kunnen maken van het licht. Wanneer je midden op de dag buiten bent, zoek dan naar een schaduwplek om een gelijkmatiger licht te creëren. Zo voorkom je harde schaduwen en donkere plekken op je foto's.

Tip 3: Stevig en stabiel

Wanneer je dit niet doet kan dit leiden tot bewegingsonscherpte in je foto's. Dit kun je doen door je telefoon met twee handen vast te houden, je ellebogen tegen je zij aan te houden en stevig te staan.

Tip 4: Gebruik bewerkingsapps

Met behulp van bewerkingsapps kun je jouw foto's een professionele uitstraling geven. Er zijn tal van gratis apps beschikbaar om je foto's te bewerken, zoals Lightroom mobile app. Hiermee kun je de belichting, het contrast en de kleurtoon van je foto's aanpassen. Speel met de instellingen en effecten om je foto's verder te verbeteren en aan te passen aan jouw persoonlijke stijl. Zelf maak ik gebruik van presets. Een voorinstelling waarmee jij jouw foto’s met één klik omtovert van gewone telefoonfoto naar een foto met een warme en professionele uitstraling.

Tip 5: Verander van perspectief

Probeer niet altijd vanuit ooghoogte te fotograferen, maar verander je perspectief. Ga bijvoorbeeld op je knieën zitten voor een kind om een foto vanuit hun ooghoogte te maken. Dit kan zorgen voor interessante en verrassende foto's.

Tip 6: Gebruik de burst-modus

De burst-modus is een handige functie om snelle acties vast te leggen, zoals spelende kinderen of huisdieren. Houd de ontspanknop ingedrukt en je telefoon maakt snel achter elkaar meerdere foto's. Zo kun je later de beste foto's uitkiezen.

Tip 7: Oefen, oefen, oefen

Zoals bij alles in het leven, oefening baart kunst. Blijf oefenen om je vaardigheden te verbeteren. Experimenteer met verschillende instellingen en lichtomstandigheden en maak zoveel foto's als je wilt. Uiteindelijk zal je merken dat je steeds betere foto’s gaat maken.

Het maken van professionele foto's met je telefoon hoeft niet moeilijk te zijn. Door deze tips
te volgen, zal je snel betere foto’s gaan maken die je voor altijd kunt koesteren. Neem de tijd
om te genieten van deze momenten met je gezin en leg ze vast om later te herbeleven. Het
klinkt altijd zo cliché maar het is gewoon écht zo; je knippert één keer met je ogen en je
kinderen zijn groot! De waarde van foto’s groeit met de jaren. De foto’s die je vandaag de
dag maakt zijn over een aantal jaar waardevoller dan ooit! Leer hoe jij, vol vertrouwen en
met plezier die échte momenten van jullie gezin kan fotograferen. Voor nu, en later!