Zo kun je jouw baby veilig in de box laten spelen

Tijdens de eerste maanden is jouw baby druk bezig met voeden, slapen en het ontdekken van zijn eigen lichaam. Na een aantal maanden neemt de interesse in de omgeving toe. Vanaf een maand of drie kan jouw baby speeltjes vastgrijpen en echt gaan ontdekken. Dit is ook het moment dat jouw baby begint met het ‘spelen’ met speeltjes in de box. Maar hoe kun je jouw baby veilig in de box laten spelen? Wij geven advies voor het creëren van een veilige speelplek.

Een veilige box voor jouw baby

Veilig spelen in de box begint natuurlijk bij een veilige box. Als je gaat winkelen voor een box tijdens de zwangerschap of na de geboorte van jouw baby is het belangrijk om op enkele zaken te letten:

  • Zorg dat de box diep genoeg is of verlaagd kan worden. Zo voorkom je dat jouw baby uit de box klimt of valt als hij of zij ouder wordt.
  • Kies een box uit van veilig materiaal dat niet beschadigd is, geen uitstekende punten heeft of afbladderende verf heeft. Vooral bij tweedehands boxen wil je hier extra goed op letten.
  • De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4,5 en de 6,5 centimeter zijn.
  • Zorg dat de box stevig op de ondergrond staat.
  • Koop een boxkleed dat goed aansluit op de bodem en waar jouw baby niet in verstrikt kan raken of onder kan komen te liggen.

Een veilige speelomgeving

Niet alleen de box zelf moet veilig zijn, maar ook de omgeving waarin je de box plaatst. Zodra jouw baby kan ronddraaien, grijpen en spelen is een veilige omgeving heel belangrijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de box van jouw baby niet in de buurt van een verwarming, een kachel staat of vlakbij (giftige) kamerplanten staat. Ook is het altijd oppassen geblazen met gordijnkoorden, zelfs als jouw kind al wat ouder is en buiten de box speelt.

Beperk de hoeveelheid speelgoed in de box

Al die babyspeeltjes en knuffels zijn natuurlijk heel schattig, maar liever geef je niet te veel speelgoed tegelijkertijd aan jouw baby. Dit kan erg overweldigend werken, maar ook onveilig zijn. Een teveel aan knuffels en speeltjes kan verstikkingsgevaar opleveren, vooral als jouw baby ligt te slapen.

Bewaar het speelgoed van jouw baby liever buiten de box, of in de boxlade, en wissel zo nu en dan het speelgoed eens af. Zo heeft jouw baby altijd iets nieuws te ontdekken om mee te spelen.

Veilig speelgoed voor baby’s

De veiligheid van de box en de omgeving is uiteraard heel belangrijk, maar ook het speelgoed van jouw baby is iets om goed over na te denken. Er zijn namelijk heel veel speeltjes verkrijgbaar, maar lang niet allemaal zijn ze even veilig of gezond.

Als ouder ga je er vanuit dat al het speelgoed in de winkels dat bedoeld is voor baby’s ook veilig is. Helaas blijkt dit regelmatig niet zo te zijn. Speelgoed kan giftig zijn als het in de mond wordt gestopt, schadelijke stoffen bevatten of zelfs verstikkingsgevaar opleveren. Aangezien baby’s heel veel dingen in hun mond stoppen en geen besef hebben van hoe een speeltje gebruikt dient te worden is het vaak oppassen.

Maar waar let je dan op bij het kiezen van veilig speelgoed voor jouw baby?

  • Ruik aan het speelgoed. Ruikt het chemisch of onprettig? Dan is het waarschijnlijk niet veilig voor jouw baby.
  • Pas op met speelgoed met batterijen. Zorg dat de batterijen achter een afsluitbaar klepje (met schroefje) zijn opgeborgen.
  • Let op de leeftijdsaanduiding op het speelgoed. Als een knuffel of stuk speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar is dit meestal met goede reden.
  • Probeer het speelgoed zelf uit. Gebruik de knuffel of het speeltje zoals jouw baby dat ook doet en ontdek of het bestand is tegen trekken, duwen, schudden en vallen.

Tot wanneer veilig spelen in de box?

De meeste ouders besluiten tussen de 12 en 18 maanden om de box weg te doen. Vanaf dat moment speelt hun kind vaak op een speelmat. Met voldoende toezicht is dit prima mogelijk, ook al vanaf een jongere leeftijd. Zolang jouw baby zich goed vermaakt in de box en hier veilig is, is de box een uitstekende speelplek voor jouw zoon of dochter.

Lees ook: