Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

Op vakantie met je baby: hier wil je aan denken + tips voor de leukste accomodaties

Vakantie met een baby, dat vraagt om een andere voorbereiding. Er zijn nu zoveel meer dingen om rekening mee te houden. Waar ga je naartoe? Ga je met het vliegtuig? Of toch met de auto? En voor welke accommodatie kies je? Wat moet je allemaal meenemen? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in dit artikel.

Vakantie met baby: aanbod genoeg

Als je een rondje Googelt, dan vliegen de advertenties je om de oren. Op vakantie met je baby is hot. En terecht, want een vakantie met je baby is hartstikke leuk. Maar het vraagt wel om wat meer voorbereiding. Gelukkig is er steeds meer mogelijk. Je vindt tegenwoordig niet alleen familiekamers in fancy hotels, maar ook speciale luxe stacaravans met een compleet ingerichte babykamer. Ideaal, zo hoef je een stuk minder bagage mee te nemen.

Binnen- of buitenland?

De eerste vraag: waar gaan we naartoe? Bedenk dat je kleintje sowieso moet wennen aan een nieuwe omgeving. Alles waar ze aan gewend is, verandert plotseling. Een nieuwe omgeving, andere geluiden, andere geuren en misschien wel een andere temperatuur. Baby’s kunnen nog niet zo goed tegen warmte en kou. Dus sla hele warme en hele koude bestemmingen even over.

Bedenk ook dat je niet wilt dat je kind iets oppikt tijdens je vakantie. Vermijd bijvoorbeeld landen waar malaria of dengue voorkomt en denk ook aan de algemene hygiëne, veiligheid, infrastructuur én kwaliteit van de gezondheidszorg in een land. Als er toch iets aan de hand is, kun je dan goed geholpen worden?

Met de auto of het vliegtuig?

Bedenk bij de keuze voor je bestemming ook hoe je kindje het vindt om te reizen. Slaapt hij zodra de auto beweegt of is het een groot drama? Wil je sowieso niet te lang reizen - je moet al vaker stoppen, want langer dan 2 uur in het autostoeltje wordt afgeraden - kijk dan naar omliggende landen of landen die maar een paar uur vliegen zijn.

Aan denken bij reizen met de auto

  • Niet langer dan 1,5-2 uur achter elkaar rijden, dan moet je baby even uit het autostoeltje.
  • Let op de temperatuur in de auto: niet te warm, niet te koud.
  • Afleiding voor onderweg: speeltjes, boekjes, muziek, etc.

Aan denken bij reizen met het vliegtuig

  • Tot 2 jaar zit je kindje op schoot of in een wiegje voor stoelen (langere vluchten)
  • Huur je op bestemming een auto? Denk aan je autostoeltje. Neem het mee of informeer of de juiste groep te huur is en voldoet aan de veiligheidsnormen.
  • Vul je handbagage met genoeg spullen om een paar dagen vooruit te kunnen met je baby. Als je koffer kwijt raakt of je moet lang wachten op het vliegveld, dan heb je daar geen stress van en is alles binnen handbereik.
  • Landen en dalen kan voor oorpijn zorgen. Zorg dat je kindje wat drinkt of op zijn speentje zuigt.

Welk vakantieverblijf is geschikt voor een baby?

Tegenwoordig hoef je geen concessies meer te doen bij het kiezen van een vakantie met je baby. Veel accommodaties hebben babyproof-opties. De accommodatie is dan ingericht op baby’s en hun ouders. Niet alleen zijn er veel babyspullen aanwezig - die jij dan dus niet hoeft mee te nemen - maar ook aan beveiligde stopcontacten, traphekjes en speelplekken bij je accommodatie is vaak gedacht.

Let ook op de andere faciliteiten van de vakantie aanbieder. Slaap je in de babysuite van een superdeluxe hotel? Kijk dan goed naar de voorzieningen van het hotel. Hebben ze bijvoorbeeld ook rekening gehouden met kleine kinderen in de openbare ruimtes? Denk aan een kinderbadje bij het zwembad en of je in het restaurant ook makkelijk flesjes kunt opwarmen.

Glamping is voor veel ouders met baby’s ideaal. Deze luxe kampeeraccommodaties vind je vaak op kindvriendelijke campings, zoals de accomodaties van Gustocamp op Bella Italia in het prachtige Italië. Hier vind je niet alleen een baby-proof accommodatie, ook op de rest van de camping is alles aanwezig voor de perfecte babyvakantie. Van kinderbadje bij het zwembad tot speeltuintjes voor alle leeftijden en van flessenwarmers in het restaurant tot kindvriendelijke opties op het menu.

Omgeving en voorzieningen

Waar je vroeger met de boulevard en het strand op loopafstand tevreden was, zijn het nu andere dingen waar je blij van wordt als je met je baby op vakantie gaat. Denk aan een supermarkt waar je even snel luiers kunt halen, een restaurant waar je wandelend naar toe kunt of de nachtclub die juist níet om de hoek zit.

Check naast de voorzieningen ook de omgeving van de accommodatie. Zijn er veel dingen te doen in de omgeving of moet je eerst een lang stuk met de auto voor je ergens bent? Is er een (verwarmd) peuterbadje op de camping waar je baby lekker kan spetteren of alleen een golfslagbad? Hiervoor kun je natuurlijk de website checken van de accommodatie, maar reviews van andere vakantiegangers zijn in dit geval vaak fijner. Soms kun je zelfs selecteren op reviews van ‘gezin met baby’, ‘gezin met jonge kinderen’ of ‘families’. Zo krijg je een compleet beeld van jouw vakantiebestemming. Tip: op ons forum vind je ook veel informatie en topics over vakantie met je baby.

Kamperen met baby: glamping geeft het gevoel van thuis

Lekker veel buiten zijn en genieten van de natuur - met alle gemakken van thuis. Dat kan als je kiest voor glamping. Glamping is kamperen, maar dan met de luxe van een hotel of appartement. De gemakken van thuis in een natuurlijke omgeving. Je hebt een keukenblok, echte bedden, een badkamer en meer. Zo kun je ook op vakantie zoveel mogelijk vasthouden aan je ritme van thuis, zodat het niet alleen voor je baby - maar ook voor jullie een fijne vakantie is. Wist je dat ook glamping-organisaties soms speciale baby-accommodaties hebben? Zo heeft Gustocamp de speciale Gusto Baby accomodatie. Hier is echt aan alles gedacht. Denk aan een commode, aankleedkussen, bedje, babyfoon, flessenwarmer, buggy en kinderstoel. Hoef je dat allemaal niet zelf mee te nemen!

Op vakantie met baby: iets meer voorbereiding

Op vakantie met je baby is een goed idee, maar je bent dus wel iets meer tijd kwijt aan de voorbereiding. Niet alleen denk je na over de locatie en hoe je daar gaat komen, ook aan de accommodatie stel je nu iets meer en andere eisen. Daarnaast is het goed om te onthouden dat baby’s ook op vakantie hangerig, humeurig en huilerig kunnen zijn. Ook dan kan een sprongetje of tandje zorgen voor gebroken nachten. Door dit in je achterhoofd te houden, blijven je verwachtingen realistisch. Maar waar je ook naartoe gaat op vakantie met je baby, jullie maken samen mooie herinneringen voor later (wel genoeg foto’s maken). Veel plezier!

Ben je nog op zoek naar een fijne inpaklijst voor de vakantie met je baby? Je vindt hem in dit artikel.

Lees ook: