Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

Praktische tips om te besparen op babyspullen

Door de komst van een kind verandert veel in je leven, ook financieel is het anders. Je krijgt ineens te maken met veel aankopen en uitgaven, zoals kleding, meubels, luiers, schoenen, schoolspullen en lidmaatschappen van sportverenigingen. Wist je dat de komst van een baby een gemiddeld gezin alleen al € 688,10 kost aan eenmalige uitgaven? Daar komen de kosten voor nieuwe kleding, luiers, een wandelwagen, een autostoeltje en voeding nog bij! Een baby krijgen is niet goedkoop. Daarom kunnen we ons heel goed voorstellen dat je wel wat tips kunt gebruiken om minder te besteden aan deze uitgaven. In dit artikel delen we praktische tips om te besparen op babyspullen.

Tweedehands meubels kopen

De aanschaf van de meubels voor de babykamer is een enorme uitgave voor (toekomstige) ouders. Maar dit hoeft helemaal niet zo duur te zijn als je vreest. Je kunt die dure babywinkels overslaan en eens een kijkje nemen in een lokale kringloopwinkel of op Marktplaats om relatief voordelig meubels voor de babykamer te scoren. Het aanbod, zowel in tweedehands winkels als online, is enorm en zo bespaar je gemakkelijk honderden euro’s.

Praktische kraamcadeaus

Natuurlijk komt jouw familie en vriendenkring jouw baby bewonderen na de geboorte en nemen ze allemaal een cadeautje mee. Maar deze cadeautjes voor de kleine zijn lang niet altijd even praktisch. Hoeveel knuffeltjes heeft jouw baby eigenlijk nodig? En hoeveel setjes kleding in maat 56 is genoeg? Als je weet dat mensen cadeautjes zullen geven wanneer ze op visite komen of als je een kraamfeestje geeft, stel dan een verlanglijstje op voor praktische kraamcadeaus. Zo kun je de cadeaus die je krijgt ook daadwerkelijk gebruiken.

Slim babykleding shoppen

Vooral het eerste jaar groeit jouw baby als kool en lijkt hij of zij elke maand wel van maat te wisselen. Babykleding zal dus maar enkele keren gedragen worden en ligt al snel zo goed als nieuw achterin de kast. Bespaar eenvoudig op baby-uitgaven door slim om te gaan met deze babykleding. Koop bijvoorbeeld babykleding via Marktplaats of een tweedehands shop om flink te besparen op prachtige kleding die als nieuw is. En bied de kleding van jouw baby ook weer aan wanneer hij of zij eruit is gegroeid. Zo verdien je makkelijk ook weer wat geld terug.

Wasbare luiers

Je zult als nieuwbakken ouder behoorlijk wat geld kwijt zijn aan luiers. In de periode dat jouw baby in de luiers zit zul je maar liefst 5.676 luiers nodig hebben en dat komt gemiddeld neer op € 1.375,- aan totale kosten. En al die luiers worden weggegooid. Die kosten lopen dus flink op! Gelukkig kun je hierop besparen door de overstap te maken naar wasbare luiers. Nee, dat zijn geen grote en onpraktische katoenen doeken meer. Wasbare luiers zijn tegenwoordig helemaal hip en erg praktisch in gebruik. En voor een compleet pakket, met alles wat je nodig hebt voor die eerste paar jaar, betaal je gemiddeld € 820,-. Dat scheelt flink en is nog een stuk duurzamer ook.

Zelf billendoekjes maken

Wist je dat je heel eenvoudig zelf billendoekjes kunt maken? Om de billen van jouw baby goed te reinigen heb je echt geen dure pakken billendoekjes nodig. Met wat keukenpapier of katoenen doekjes, water en kokosolie maak je zelf in een handomdraai heel praktische billendoekjes die veilig zijn voor de huid en bovendien veel voordeliger zijn.

Vermijd babymeubels

Een set babymeubels op een willekeurige meubelboulevard ziet er fantastisch uit en lijkt haast onmisbaar te zijn, maar je betaalt er ook flink voor. En eigenlijk is zo’n uitgebreide set met een ledikant, kledingkast en commode helemaal niet zo praktisch. De meubels groeien niet mee met jouw kind en passen al snel helemaal niet meer bij jullie behoeften. Investeer dus liever in een degelijke kledingkast waar je jarenlang plezier van hebt, een dressoir dat dienst kan doen als commode en een ledikant dat een tweede leven kan krijgen als peuterbed. Dit type meubel is bovendien veel voordeliger dan zo’n dure babyset. Er wordt slim ingespeeld op de emotie en totaalbeleving. Net als een trouwtaart duurder is dan een ‘gewone taart’ met dezelfde vulling, zijn babymeubels ook duurder.

Shoppen met korting

Wist je dat er een cyclus is voor kortingen voor bepaalde producten? In januari zijn producten als elektronica en sporttoestellen het meest voordelig, in maart zijn wintersportartikelen flink afgeprijsd en in augustus kun je flink besparen op kampeerartikelen. Ook voor babyspullen is er een ideaal moment van aanschaf. Meestal zijn grote artikelen, zoals wandelwagens en autostoeltjes aan het eind van de zomer in de aanbieding, maar houd vooral alle sales en aanbiedingen in de gaten. Als je regelmatig even kijkt bij jouw favoriete winkels en geduld hebt, scoor je zeker de beste prijs voor jouw babyuitzet.

Minderen op verzorgingsproducten

Er ruikt maar weinig zo lekker als de verzorgingsproducten voor jonge baby’s. Het liefst sla je een hele set in en was je jouw baby elke avond met deze wasgels en shampoos. Het is echter helemaal niet nodig om zoveel verzorgingsproducten te gebruiken voor jouw baby, ongeacht wat de fabrikanten je wijs proberen te maken. Het kan zelfs verstorend werken voor de kwetsbare babyhuid. Een simpele wasgel is vaak meer dan genoeg om jouw baby schoon te houden.

Huur babymeubels

Wist je dat je op steeds meer plekken spullen voor de babyuitzet kunt huren in plaats van kopen? Je bespaart hiermee enorm op de grote uitgaven en na de gebruiksperiode worden de spullen netjes weer opgehaald. Dat scheelt ruimte in huis en spaart flink wat geld uit. Bovendien is het milieubewust om te huren in plaats van te kopen.

Koop huismerken

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor jouw kind en daarom is de verleiding groot om automatisch te kiezen voor producten van A-merken. Maar weet dat er relatief weinig tot geen verschil in kwaliteit zit tussen producten van A-merken en huismerken. Qua prijs kan het echter wel behoorlijk schelen, vooral voor producten die je vaak nodig zult hebben. Denk aan babyvoeding, luiers en verzorgingsproducten. Kies dus liever voor het huismerk om flink te besparen.

Met deze tips wordt jullie babyuitzet een stuk goedkoper en kun je behoorlijk wat geld besparen op babyspullen.