Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

Tips om geld te besparen: op vaste lasten, boodschappen en cadeaus

In deze dure tijden kunnen we er wel wat gebruiken: tips om geld te besparen. Niet alleen op je vaste lasten, maar ook op stiekeme kostenposten als de boodschappen en verjaardagscadeaus. We kijken verder dan alles de deur uitdoen, zodat het leven leuk blijft. Ook in de dure tropenjaren.

Tips om geld te besparen: vaste lasten

Vaste lasten pakken als eerste een flinke hap, zodra je salaris gestort is. Wanneer je daarop weet te besparen, dan scheelt dat je maandelijks relatief veel geld. En zelfs kleine beetjes tellen jaarlijks lekker op.

Besparen op je hypotheek

Heb je een koophuis? Dan heb je waarschijnlijk ook een hypotheek. Met de huidige rentetarieven kan het lonen om over te sluiten naar een aanbieder met een lagere rente dan waar je nu zit. Je moet dan vaak wel een boete betalen aan je huidige aanbieder, maar als je dit kunt wegstrepen tegen lagere maandlasten voor de komende jaren… Je kunt ook kijken naar rentemiddeling. Je breekt dan je rentevaste periode open, betaalt een boete en zet een nieuw rentetarief vast. En heb je extra spaargeld? Dan is extra aflossen ook een idee. Vooral aan het begin van je looptijd, omdat je dan minder geld kwijt bent aan rente.

Besparen op je verzekeringen

Verschillende verzekeringen heb je echt nodig, zo is een zorgverzekering onmisbaar en een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is verplicht als je een auto hebt. Ook is de rechtsbijstandsverzekering ontzettend handig, als je eenmaal juridische hulp nodig hebt dan ben je dankbaar dat je deze hebt afgesloten. De uitvaartverzekering is er eentje waar je misschien liever niet al te lang over na wil denken, maar het geeft rust als je deze hebt afgesloten. Je wil alles goed geregeld hebben voor je partner en/of kinderen die je achterlaat. Je kunt op deze verzekeringen besparen door te ontdekken welk bedrag je betaalt en wat je ervoor terugkrijgt. De prijs-kwaliteitverhouding is de moeite waard om te bekijken, zodat je zeker weet dat je niet de hoofdprijs betaalt. Controleer je ook meteen of je niet dubbel bent vezekerd? Het is een kleine moeite en een mooie besparing als je toch achter deze ontdekking komt.

Besparen op je abonnementen

Het woord abonnement roept nog een beetje een oubollig beeld op. Maar je Netflix, je Spotify, je Storytel, dat spelletje waar je maandelijks voor betaalt, die app die je jaarlijks 50 euro kost: het zijn allemaal abonnementen. Check niet alleen je bankrekening, maar ook de abonnementen die je via je telefoon hebt afgesloten. Wat heb je nodig? Wat gebruik je echt? Zonde om te betalen voor een app die je kids allang niet meer gebruiken…Tijd voor een digitale opruimsessie!

Geld besparen op de boodschappen: 7 tips

Heb je de vaste lasten gehad, dan zie je je geld uit je portemonnee vliegen in de supermarkt. Misschien niet altijd grote bedragen, maar ook al die kleine boodschapjes die je even samen met je kind doet tellen flink op. Daarom deze 7 tips om minder geld naar de buurtsuper te brengen.

  • Check de aanbiedingen, maar blijf zelf nadenken: heb ik dit echt nodig? De tweede halve prijs is niet goedkoper als jij dat tweede product niet nodig hebt.
  • Koop goede aanbiedingen groot in. Wc-papier gaat niet over datum en is wel vaak goed in de aanbieding. Dus koop dan gerust 5 pakken. Of meer. Even een aanslag op je bankrekening, maar de maanden daarna bespaar je.
  • A-merken zijn niet per se beter dan B-merken. Bij heel veel dingen proef je geen verschil.
  • Eten over? Gebruik het de volgende dag als lunch of zet het in de vriezer voor avonden waarbij je geen tijd hebt om te koken.
  • Check je voorraadkast voor je boodschappen gaat doen. Zo voorkom je 12 potjes kaneel, 16 potjes mais of 6 pakjes bouillonblokjes.
  • Kook zelf, in plaats van anderen te laten koken. Dit gaat niet om uit eten gaan, maar om zelf die babyhapjes maken, de gehaktballen te draaien en zelf je verspakket samen te stellen.
  • Plan rond aanbiedingen. Restaurants gebruiken bepaalde producten in meerdere recepten: tomatensoep, pasta met tomatensaus, een stoofpotje met o.a. tomaat en sla met tomaat. Dat kun jij ook.

Hoe bespaar je geld op cadeaus voor verjaardagen, Sinterklaas en Kerst?

Verjaardagen, Sinterklaas, Kerst, kinderfeestjes: je hebt best vaak cadeautjes nodig in een jaar. De grote momenten zie je aankomen, dus plan die. Voor wie moet je allemaal een cadeau kopen? Welke verjaardagen komen eraan? Zijn er jubilea waar je iets mee ‘moet’? Gaan er mensen in je omgeving trouwen? Zijn er mensen zwanger? Schrijf het op en schrijf erbij hoeveel je daarvoor wil uitgeven.

In deze notitie kun je erbij zetten wat iemand wil voor zijn/haar verjaardag. Zowel van je kinderen als van je ouders. Vaak zijn mensen heel blij met een cadeau waaruit blijkt dat je echt hebt geluisterd. Als je weet wat je nodig hebt en wanneer je dit wil geven, dan kun je de aanbiedingen in de gaten houden. Je loopt makkelijker tegen dingen aan als je er niet naar op zoek bent.

Let op! De prijzen van o.a. speelgoed gaan omhoog voor Black Friday, Sinterklaas en Kerst. Winkels geven dan veel korting, maar vaak zijn de prijzen net daarvoor flink gestegen. Zijn je kinderen dus ook nog eens jarig rondom deze feestdagen? Zorg dat je cadeaus al (ver) voor hun verjaardag inkoopt, zodat je minder hoeft te betalen voor hetzelfde product.