Herfstvakantie tip: deze avontuurlijke gezinscamping midden in de natuur is magisch

Dit wist je nog niet over grote gezinnen

We zijn gek op films en series over grote gezinnen. 'Cheaper by the Dozen', een vermakelijke film over het reilen en zeilen van een groot gezin, is twee keer opnieuw gemaakt en mocht zelfs een sequel krijgen. En de serie 'Een Huis Vol' van eigen bodem is al jaren een kijkcijferhit. Grote gezinnen fascineren en dat is begrijpelijk, want het komt niet vaak voor. Waar vroeger een gezin met vijf kinderen heel gebruikelijk was, is dit nu uitzonderlijk. Maar een groot gezin heeft ook veel voordelen. In dit artikel delen we een aantal leuke weetjes over grote gezinnen.

Wat is een groot gezin?

In Nederland ligt het gemiddeld aantal kinderen al jaren rond de 1,8. Een gezin met twee kinderen of drie kinderen komt relatief vaak voor, maar naar mate het aantal kinderen in het gezin toeneemt, wordt de samenstelling zeldzamer. We spreken van een groot gezin als er vier of meer kinderen in het gezin zijn.

Met een groot huisgezin is er altijd wel iets te beleven. Er komen vriendjes of vriendinnetjes over de vloer, er wordt muziek gemaakt, kinderen kunnen samen spelen en er is altijd iets te doen. Het is meestal een drukte van jewelste, maar dat betekent ook dat niemand in het gezin zich een moment hoeft te vervelen.

Iedereen zorgt voor elkaar

Een bovengemiddeld groot gezin betekent ook dat het hele gezin zijn steentje bij moet dragen aan het reilen en zeilen van het huishouden. Klusjes worden eerlijk verdeeld, de oudste kinderen helpen de jongere kinderen en iedereen zorgt ervoor dat de dag soepel verloopt.

Door deze betrokkenheid bij het gezin leren jongens en meisjes in grote gezinnen al snel hun verantwoordelijkheden te nemen. Ze leren vaardigheden en taakjes die anderen uit andere gezinnen misschien niet zo snel meekrijgen. En dat is heel normaal en zelfs gunstig voor de ontwikkeling!

Geen privacy gewend in een groot gezin

Het grootste nadeel van een groot gezin is wellicht het gebrek aan één-op-één aandacht van de ouders. De moeder en vader van een groot gezin zullen altijd de aandacht moeten verdelen over de kinderen en hierdoor kan de quality-time alleen met de ouders er nog wel eens bij inschieten.

Gelukkig zit je in een flink gezin nooit verlegen om gezelschap en gezelligheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan ook dat kinderen uit grote gezinnen betere sociale vaardigheden hebben dan hun leeftijdsgenoten uit kleinere gezinnen. Daar hebben kinderen veel profijt van, ook als ze het huis uitgaan, hun eigen gezin beginnen en een carrière opbouwen. Wist je dat kinderen uit een groot gezin zelfs minder vaak scheiden? Ze zijn eraan gewend om meer rekening te houden met elkaar, handig! Kom je uit een groot gezin dan ben je alleen niet gewend aan stilte. En privacy. Wat is dat? En er staat geen auto voor de deur, maar een busje.

Alles delen met broertjes en zusjes

Het delen van spullen is niet altijd even makkelijk, vooral niet voor peuters en kleuters. Toch kunnen kinderen uit grote gezinnen dit heel erg goed. Een eigen kamer is vaak een luxe: in een groot gezin zullen kinderen sneller een slaapkamer delen. Dit is echter afhankelijk van hoeveel kinderen er in het gezin zijn. Ook speelgoed, kleding, sportitems en schoolartikelen zullen vaak worden gedeeld. Het is tenslotte zonde van het geld om altijd maar nieuwe kleding of nieuwe speeltjes te kopen. Zo leren kinderen uit een groot gezin al snel om eerlijk te delen met broertjes, zusjes en vrienden.

Altijd in goed gezelschap

Kinderen uit grote families verkeren in goed gezelschap. Wist je bijvoorbeeld dat popster Madonna maar liefst vijf broers en zussen, één halfbroer en één halfzus heeft? Chef-kok Gordon Ramsay heeft vijf kinderen met zijn vrouw. En wie is er niet bekend met de grote familie van de Kardashians of van Angelina Jolie? In een groot gezin is er altijd iemand thuis en… afspraken voor het gebruiken van de badkamer zijn onmisbaar!