Je kind wil (nog) niet delen: hoe pak je dit aan?

Hoe werkt de ontwikkeling van samen spelen en samen delen eigenlijk? En wat kun je doen als jouw kind (nog) niet wil delen? Goed nieuws: het aanleren van delen is een proces. Hoe je het aanpakt? Dat vertellen we in dit artikel.

De ontwikkeling van leren delen

Sommige mensen zijn beter in het delen van hun spullen dan anderen, maar over het algemeen hebben volwassenen het delen wel onder de knie. Voor kleine kinderen is leren delen echter een heel proces dat in de dreumesfase begint en enkele jaren duurt.

Jonge kinderen zijn vooral op zichzelf gericht. Ze begrijpen nog niet dat andere mensen hun eigen belevingswereld en hun eigen gevoelens hebben. Let er maar eens op; jonge kinderen spelen vooral alleen of naast elkaar. Samen spelen wordt later pas geleerd en ook delen is meestal in deze fase nog geen optie.

Op het moment dat jouw kind naar de kleuterschool gaat, heeft de ontwikkeling van jouw kind behoorlijke sprongen gemaakt. Kleuters zijn al beter in samen spelen en het delen van speelgoed en spelletjes gaat ze makkelijker af. Jouw kleuter snapt ook steeds meer dat andere kinderen ook gevoelens en wensen hebben. Soms kan jouw kind echter nog steeds niet willen delen en dat is heel normaal op deze leeftijd. Niets om je zorgen over te maken.

Pas op de basisschoolleeftijd wordt delen voor de meeste kinderen makkelijker. Je kind zal inzien dat iets delen ook positief kan zijn en dat het belangrijk is om rekening te houden met de gevoelens van anderen. Tot deze tijd is het een leerproces dat voor het ene kind wat makkelijker is dan voor het andere kind.

Samen spelen en samen delen

Waarschijnlijk heb jij, net als heel veel anderen, in jouw jeugd geleerd 'samen spelen, samen delen'. Dit is nog steeds een boodschap die kinderen vaak al vanaf jonge leeftijd wordt aangeleerd. Maar is deze opvatting wel terecht?

Delen is niet altijd even makkelijk. Dat vinden niet alleen kinderen, maar ook volwassenen. Want wees eens eerlijk: zou jij jouw favoriete servies zomaar uitlenen aan iemand? Of iedereen die op visite komt vrije toegang geven tot jouw garderobe? Nee, toch? Van kinderen verwachten we dit echter wel. Jouw zoon of dochter wordt geacht zijn of haar speelgoed te delen met andere kinderen die komen spelen zonder dat ze hier zelf iets over te zeggen hebben. Dat kan uiteraard leiden tot frustraties en conflicten.

Je kind leren delen is belangrijk voor de ontwikkeling. Kunnen delen is fijn en is belangrijk voor het opbouwen van vriendschappen en een band met anderen. Maar het is een proces waar geduld voor nodig is.

Leren delen

Leren delen is niet iets wat je kunt afdwingen. Delen wordt aangeleerd en zal geoefend moeten worden. En soms mag jouw kind ook weigeren om iets te delen. Zo oefent hij of zij met grenzen en dat is ook een waardevolle les in de ontwikkeling. Je kunt het delen van speelgoed, knuffels en spelletjes wel stimuleren door onderstaande tips toe te passen:

  • Oefen samen met het delen van items. Geef jouw zoon of dochter iets van jezelf en ontvang wat jij krijgt met enthousiasme. Zo krijgt jouw kind een positieve associatie met delen.
  • Laat jouw kind vooraf weten dat er iemand komt spelen en dat er samen gespeeld zal worden met de speeltjes. Zo weet jouw kind waar hij of zij aan toe is.
  • Geef jouw dochter of zoon altijd de optie om bepaalde speeltjes voor zichzelf te houden. Wij delen als volwassenen ook lang niet al onze spullen met anderen.
  • Benadruk het moment dat een speeltje wordt teruggegeven. Zo weet jouw kind dat iets delen betekent dat hij of zij het stuk speelgoed ook weer terug zal krijgen.
  • Ontstaat er toch een conflict over speelgoed? Grijp dan niet te vlot in. Kinderen moeten ook leren om dit soort situaties zelf op te lossen.
Lees ook: