Hoe overleef je de gebroken nachten met jonge kinderen?

Vraag het elke ouder en je zult een instemmend geluid en een diepe zucht als antwoord krijgen: de lange nachten met weinig uren slaap als je jonge kinderen hebt, zijn slopend. Nachtelijke voedingen, een huilende baby, doorkomende tandjes, luierverschoningen, koorts: er zijn genoeg redenen waarom de slaap van zowel kinderen als de ouders wordt onderbroken. Vooral de eerste maanden slapen de meeste baby’s nog niet door, maar ook oudere baby’s en zelfs peuters kunnen behoorlijke nachtbrakers zijn. Wij geven graag een paar tips om deze gebroken nachten met jonge kinderen te overleven.

Ga vroeg naar bed

Het is misschien niet altijd even gezellig, maar om voldoende slaap op een dag te krijgen, is het soms verstandig om vroeg naar bed te gaan. Maak er een gewoonte van om na de laatste voeding, of wanneer jouw zoon of dochter naar bed gaat, ook onder de lakens te kruipen. Zo kun je flink wat uurtjes slaap pakken voor de volgende voeding of verschoning. Dan zijn die nachtelijke avonturen toch net iets minder erg.

Doe dutjes

Als voldoende uren slaap er ‘s nachts niet inzit, zul je deze slaap op een ander moment moeten inhalen. Als je in de gelegenheid bent, kunnen dutjes hiervoor echt uitkomst bieden. Wanneer jouw baby slaapt, de oppas in huis is of jouw peuter op de opvang is, kun je een dutje inplannen om de batterij weer op te laden. Voel je niet schuldig omdat je eigenlijk aan het werk zou moeten of het huis op wilt ruimen: zonder energie ben je namelijk nergens toe in staat.

Wissel elkaar af

Het is lastig doorslapen wanneer jouw baby huilt of jouw zoon of dochter naast het bed staat midden in de nacht. Het hoeft echter niet allebei de ouders wakker te houden. Als je een partner hebt, is het verstandig om elkaar af te wisselen. Gun elkaar een goede nachtrust en wissel de beurten of de nachten af. Geef je borstvoeding? Dan kun je de afgekolfde melk in de vriezer of in de koelkast bewaren zodat je als mama niet altijd de nachtvoedingen voor je rekening hoeft te nemen. Gun je partner ook eens een ochtendje uitslapen om wat broodnodige uurtjes in te halen. Zo help je elkaar in deze lastige en slopende tijd.

Vraag hulp

Wees ook niet bang om hulp te vragen. In het Engels is er een spreekwoord ‘It takes a village to raise a child’, maar in onze moderne samenleving lijken we dat wel eens te vergeten en voelt het aan alsof we het allemaal alleen moeten doen. Maar niets is minder waar. Is er misschien een opa of oma, of een tante, broer, buurvrouw of vriendin, die een handje wil helpen? Accepteer deze hulp dan zonder aarzelen. Zelfs een paar uurtjes oppassen biedt jou al de kans om even uit te rusten en bij te slapen.

Stel de verwachtingen bij

Als je nacht na nacht weinig slaapt en er voorlopig geen verandering in zicht is in het slaappatroon van jouw baby of peuter, dan is het raadzaam om jouw verwachtingen bij te stellen. Werk, huishouden, koken, sociale contacten: het kan heus wel even wat minder zodat je wordt ontlast. We verwachten zoveel van onszelf en leggen zoveel druk op onszelf. Niemand verwacht dat je het allemaal perfect doet, behalve misschien jijzelf. Neem de tijd om vooral goed voor jezelf en jouw kind te zorgen, de rest komt echt wel weer met de tijd.

Zorg goed voor jezelf

Door het slaapgebrek en het drukke schema wil je nog wel eens vergeten om goed voor jezelf te zorgen. Het ontbijt schiet erbij in, de douchebeurt wordt overgeslagen en wanneer heb je voor het laatst een stuk fruit gegeten? Het is een logisch gevolg van de vermoeidheid, maar het is wel ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Door het slaaptekort krijgt jouw weerstand al flink wat te verduren. Juist door goed te blijven eten, bewegen en regelmatig naar buiten te gaan, houd je jezelf gezond. En dat hoeft niet moeilijk te zijn: maak een rondje door de buurt met jouw kleintje terwijl je onderweg een appeltje of een banaan eet. Zo heb je de zon op jouw gezicht, een dosis vitamines binnen en een flinke hoeveelheid stappen gezet. Bijkomend voordeel is dat jouw zoon of dochter misschien ook lekker moe wordt en straks extra goed zal slapen.

Lees ook: