Opvoeden doe je niet alleen - waarom hulp vragen zo belangrijk is

‘It takes a village to raise a child’ is een heel bekende wijsheid over het opvoeden van kinderen. In veel culturen is de opvoeding van het kind niet alleen de verantwoordelijkheid van de ouders, maar van iedereen in de familie of de gemeenschap. In onze individualistische samenleving is dit echter vaak niet het geval. Vaak sta je er als ouders al snel alleen voor. De kraamverzorging is afgerond, de kraamvisite neemt af en het lijkt alsof jullie zelf, met vallen en opstaan, het wiel moeten uitvinden. Dat kan bij tijd en wijlen erg zwaar zijn: kinderen opvoeden is geen makkelijke opgave. Maar opvoeden doe je niet alleen en het is absoluut geen schande om om hulp te vragen. Het is juist heel natuurlijk.

Waarom hulp vragen bij de opvoeding

Doorkomende tandjes, hoge koorts, een grote buil, driftbuien, schoolkeuze, leren fietsen: er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij je als ouder wel eens met de handen in het haar zit. Vooral als deze situaties nieuw zijn, kunnen ze voor veel stress zorgen. Hoe fijn zou het zijn om hulp te krijgen van iemand die hier ervaring mee heeft? Of om te kunnen sparren met een andere ouder?

Het is niet meer dan normaal dat je als ouder snakt naar ondersteuning bij de opvoeding. Kinderen opvoeden is een flinke taak. Je wordt geacht leraar, kok, chauffeur, coach, styliste, hulpverlener, EHBO-er en maatje in één te zijn. Toch voelen veel ouders schroom om hulp in te schakelen. Ze willen andere mensen niet tot last zijn of denken dat ze het allemaal alleen moeten kunnen. Het opvoeden van kinderen wordt steeds meer gezien als een privékwestie. Maar hoe fijn zou het zijn om advies in te winnen bij iemand die het allemaal al eens heeft meegemaakt? Of een oppas te hebben voor als je nodig even de deur uit moet? Hulp vragen aan de omgeving maakt je niet zwak: het zorgt juist voor meer lucht, ruimte, perspectief en plezier in de opvoeding.

Waar kun je terecht?

Wees dus niet bang om hulp te vragen aan jouw ouders, een vriend of vriendin, een buurvrouw of andere familieleden bij de opvoeding. Twee weten meer dan één en de ervaring van iemand anders is ontzettend waardevol. Maar ook alleen al de steun en aanwezigheid van iemand anders kan een heel groot verschil maken. Als opa en oma oppassen kun jij je eindelijk focussen op jouw werk. En als jouw zoon of dochter even op bezoek is bij de buurvrouw kun jij nodig wat slaap inhalen.

Heb je geen uitgebreid supportsysteem in jouw omgeving? Wanhoop niet. Er zijn tal van instanties waar jij terecht kunt met jouw vragen over de opvoeding van jouw zoon of dochter.

Consultatiebureau

Het consultatiebureau, ook wel grappend ‘consternatiebureau’ genoemd, is vooral tijdens de eerste jaren ontzettend belangrijk. Hier kun je terecht voor al jouw vragen en zorgen over de opvoeding. Van voeding tot tandenpoetsen en van bewegen tot schoolkeuze: de experts bij het consultatiebureau staan voor je klaar.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Het consultatiebureau valt onder het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Hier kun je ook voor oudere kinderen terecht als je vragen hebt over de opvoeding of de ontwikkeling van jouw zoon of dochter. Bij het CJG werken allerlei professionals samen om je van goed advies te voorzien. Bovendien kun je op de website van jouw lokale CJG een heleboel handige informatie vinden binnen diverse thema’s en contactgegevens voor gerichte zorg.

Iedereen is Anders

Heb je vragen over de seksuele geaardheid van jouw kind? Of kun je wel wat informatie of advies gebruiken om de seksuele oriëntatie van jouw zoon of dochter te bespreken? Dan vind je op Iedereen is Anders volop informatie, zowel voor kinderen als voor ouders en verzorgers. En heb je hulp nodig? Dan kom je via de website eenvoudig in contact met iemand die jou verder kan helpen.

MIND Korrelatie

MIND Korrelatie is een landelijke organisatie die anoniem professionele psychische hulp biedt aan volwassenen en kinderen. Op de website vind je veel informatie over diverse psychische problemen voor zowel volwassenen als jongeren, maar je kunt via de website ook in contact komen met hulpverleners.

Ouders.nl forum

Als je even wilt sparren met andere ouders op afstand, dan ben je altijd welkom op het Ouders.nl forum. Hier delen ouders en verzorgers hun ervaringen en zorgen over de opvoeding, maar ook hun slimste hacks, hun mooie inzichten en hun lief en leed. Iedereen helpt elkaar en voorziet elkaar van advies en ook jij bent van harte welkom binnen deze community.