Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

Hoe regel je een betrouwbare oppas voor je kind?

Een goede oppas is goud waard. Of je nu eens in de maand samen op date wilt, regelmatig ‘s avonds op kantoor aanwezig moet zijn of gewoon zo nu en dan eens een avond uit wilt. Hoe vind je een goede oppas en wat mag je redelijkerwijs verwachten? In dit artikel vertellen we je alles over het regelen van een betrouwbare oppas. Zo ga jij met een gerust hart de deur uit en is de zorg voor jouw kind goed geregeld.

Vanaf welke leeftijd oppassen?

Als jouw baby net geboren is, staat jouw hoofd misschien helemaal niet naar een avondje uit. Sommige ouders blijven liever thuis om geen moment te missen met hun baby. Maar naar mate jouw baby ouder wordt, zul je toch meer behoefte voelen om wat vaker iets te ondernemen. Een date met jouw partner, een avondje borrelen met vriendinnen of een workshop: er zijn tal van redenen er lekker even tussenuit te zijn. Wie zorgt er op die momenten voor je kind(eren)? Een geschikte oppas is erg fijn om achter de hand te hebben. 

Er is geen juist moment om voor het eerst een oppas in te schakelen voor jouw zoon of dochter. Sommige ouders hebben behoefte aan een oppas wanneer hun baby een paar weken oud is en andere ouders wachten liever tot hun kind de peuterleeftijd heeft bereikt. Volg jouw gevoel en maak gebruik van een oppas wanneer jij dit nodig hebt. Zorg er echter wel voor dat je een oppas inhuurt die om kan gaan met de zorgbehoeften van jouw kind.

Wat zijn gangbare tarieven voor oppassen?

Natuurlijk ben je benieuwd naar wat de gangbare tarieven zijn voor oppasklussen. Je wilt jouw oppas niet te weinig betalen, maar wat is nu een realistische prijs? Hoeveel je jouw oppas betaalt, is grotendeels afhankelijk van de ervaring en de leeftijd van jouw oppas. Een ervaren nanny met jarenlange ervaring zal een hoger tarief vragen dan jouw buurmeisje. Maar ook het aantal uren en het moment van oppassen zal een rol spelen. Je kunt verwachten dat je meer betaalt per uur als de oppas de kinderen ook een maaltijd geeft, naar bed brengt of van school haalt.

Het oppastarief varieert meestal tussen de € 4,- en de € 10,- per uur. Je kunt de minimumloonbedragen aanhouden voor meer gerichte bedragen naar leeftijd, maar factor ook zeker de ervaring van de oppas en de taken die worden verricht in. Bij oppascentrales en platformen wordt vaker gebruik gemaakt van een vast tarief per uur.

Waar kun je terecht voor een betrouwbare oppas?

Een goede oppas kun je via diverse kanalen regelen. Ben je gezegend met een betrouwbaar en beschikbaar neefje, nichtje, buurkind of een goede kennis? Maak daar dan zeker gebruik van. Meestal klussen deze kinderen bij als oppas om een extra zakcentje te verdienen. Het voordeel is dat je de ouders van de oppas kent en jouw kind(eren) zich al meer op zijn gemak voelt bij deze bekende van het gezin. Dat geeft toch een gerust gevoel.

Heb je echter geen potentiële oppas in de kennissenkring? Dan kun je gebruikmaken van verschillende platformen voor het vinden van jouw ideale oppas. Vaak is het zo dat je direct een oppas inhuurt, maar dat het tegelijkertijd echt verstandig is om eerst een kennismakingsgesprek in te plannen. Zo leren jullie elkaar alvast een beetje kennen en kun je praktische zaken doorspreken. Tijdens zo’n gesprek is het belangrijk om te informeren naar de ervaring van de persoon in kwestie. Vraag eventueel referenties om navraag te doen. Peil ook zeker of jullie verwachtingen en opvoedmethoden op dezelfde lijn liggen. Heb je er, op welk vlak dan ook, geen goed gevoel over? Ga dan op zoek naar een andere oppas. De zorg van jouw kind is te belangrijk om uit te besteden aan iemand waar jij geen vertrouwen in hebt.

Welke afspraken maak je met een oppas of nanny?

Of je nu een neefje of nichtje inschakelt voor het oppassen of dat je gebruik maakt van een oppas via een oppascentrale: het is belangrijk om goede afspraken te maken met jouw oppas. Zo weet jouw oppas wat er van hem of haar wordt verwacht, welke zorgbehoeften jouw kind heeft en wat jij liever niet, of juist wel, toestaat tijdens het oppassen. Handig om met elkaar te bespreken:

  • Op welk telefoonnummer ben jij bereikbaar?
  • Is er sprake van bepaalde allergieën of overgevoeligheden?
  • Hoe laat verwacht je weer terug te zijn?
  • Stel een uurtarief vast, maar bespreek ook zeker de vergoeding van eventuele reiskosten en een avond- of weekendtoeslag.
  • Wordt het oppassen doorbetaald als er wordt afgezegd?
  • Wat doet de oppas als het kind ziek wordt?
  • Is visite tijdens het oppassen toegestaan?
  • Mag de oppas naar buiten voor een wandeling of een activiteit met jouw kind?
  • Wat zijn de huisregels?
  • Welke taken worden wel, en juist niet verwacht van de oppas?

Een oppas regelen voor je kind

Het vinden van een betrouwbare oppas heeft tijd nodig. Misschien ontdek je een fijne oppas via jouw netwerk of schakel je liever een oppas-app in waardoor je in contact komt met een betrouwbaar persoon die graag bijspringt. Ideaal als je iemand kunt vinden die met veel plezier voor je kind(eren) zorgt, zodat je ontspannen op pad kunt. Mocht deze oppas betrouwbaar zijn en goed aansluiten bij het gezin, dan is het fantastisch om een vast gezicht te hebben als oppas voor het veiligheidsgevoel van je kind. Zo voorkom je veel wisselingen en weet je kind wat beter waar hij/zij aan toe is.