Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

Van roze naar grijze wolk en weer terug: dit hielp mij in het prille moederschap

Kinderen zijn een verrijking van je leven en leren je leven in het moment. De eerste lachjes, hapjes, stapjes en door naar de eerste schooldag, zwemdiploma’s en schoolkamp. Het ouderschap kent vele mijlpalen. Waar we van tevoren minder bij stil staan is dat het ouderschap, naast de pieken, ook met dalen komt. De verantwoordelijkheid voor een kind stopt niet meer vanaf de geboorte en dat is soms zwaar. En vermoeiend. Mijn tweede reis als moeder begon in de kraamtijd van onze jongste dochter. Ik neem je mee in mijn ervaringen en deel tips hoe je kunt omgaan met moeilijke momenten die je tegenkomt in het jonge ouderschap.

Mijn tweede kraamtijd

Zelf ben ik voor de tweede keer moeder geworden in 2022. De bevalling ging goed en mijn lichamelijke herstel verliep een stuk sneller dan na de geboorte van mijn eerste dochter. Het was een heerlijke tijd, deze eerste weken na de geboorte. Helaas kwam daar na een paar weken verandering in. Mijn dochter kreeg veel last van darmkrampjes. We hadden een hele verdrietige baby. Toen ze 4 maanden was, is ze geholpen aan haar tongriempje. Dit veranderde gelukkig alles. Maar deze eerste maanden, waarin ze soms echt ontroostbaar was, hadden een groot effect op mij. Mijn roze wolk werd soms grijs. De onmacht die ik voelde viel me zwaar en ik ging ook door een soort rouwproces heen, omdat ik me deze tijd heel anders had voorgesteld (ik wist immers nog heel goed hoe ontspannen en fijn de babytijd van mijn oudste dochter was).

Gelukkig stond ik er niet alleen voor, en dat was maar goed ook. Mijn lieve vriend was er en nam veel over. Mijn moeder kwam regelmatig over de vloer om er ook voor onze oudste dochter te zijn. Bij vriendinnen kon ik even mijn ei kwijt en mijn verdriet delen. Vrienden boden hulp aan door af en toe een maaltijd langs te brengen. Ik voelde me daardoor gezien en gedragen en dat is ontzettend belangrijk in de kraamtijd. Door mijn gedachten en gevoelens te kunnen delen, werd het minder zwaar.

Het ouderschap – een rollercoaster

De babytijd is een magische en turbulente fase. De hormonen gieren nog door het moederlijf, er is sprake van slaapgebrek en misschien zelfs stress omdat je baby veel huilt. Aan de andere kant worden ouders overspoeld door gevoelens van geluk en dankbaarheid maar zijn er ook zorgen en angsten (ademt hij nog wel? groeit ze wel genoeg?). Deze periode wordt enorm onderschat. De eerste weken zijn moeders nog niet hersteld en daardoor niet in staat om alles als vanouds te doen. Dus daar is hulp bij nodig. En de wereld van partners staat ook volledig op z’n kop na de komst van een baby. Onderbroken nachten, je kind leren kennen, een nieuwe rol in jezelf uitvogelen, alles is nieuw en vaak overweldigend. Veel ouders hebben het gevoel er alleen voor te staan en voelen zich regelmatig eenzaam in het jonge ouderschap. Uit onderzoek blijkt dat ouders het steeds lastiger vinden om hulp te vragen. Terwijl vragen om een helpende hand ooit zo vanzelfsprekend was.

Vraag om hulp

Door de jaren heen zijn we als samenleving steeds individualistischer gaan leven, waardoor we veel meer op onszelf aangewezen zijn. We zijn daar als mensheid eigenlijk niet voor gemaakt. We hebben elkaar nodig, en zelfs nog iets meer op lastige momenten binnen het ouderschap, zoals de babytijd. Maak dit vooraf al bespreekbaar met je dierbaren, zoals je ouders, lieve buren, goede vrienden. Vraag hen of ze iets voor je zouden willen en kunnen betekenen in de eerste weken na de bevalling. Dat kan al gaan om af en toe een boodschap doen, een keer de was opvouwen, de hond uitlaten of een warme maaltijd langsbrengen. Een kleine moeite voor de ander, maakt een groot verschil voor jou.

Maar ook als je vader of moeder van een peuter of kleuter bent, kan het ouderschap soms als zwaar voelen. Woedeaanvallen of andere grote emoties, ineens al het eten weigeren of problemen op school. Het zijn geen makkelijke momenten in het leven van een ouder. Vraag om hulp als je het nodig hebt. Een vriend(in) die een middag komt oppassen of de buurvrouw die een boekje komt voorlezen kan al even een moment van rust creëren. Vind je het lastig om hulp te vragen aan anderen? Denk dan eens aan het gevoel dat het jou geeft als jij een ander ergens echt mee kunt helpen. Het zit in onze natuur om elkaar te helpen, het is alleen door de generaties heen steeds minder gewoon geworden. Tijd om daar verandering in te brengen!

Een nieuwe generatie

Het is tijd dat er een nieuwe generatie opstaat om onze samenleving weer meer met elkaar te verbinden. Het ouderschap is zwaarder dan ooit, doordat we het steeds meer combineren met werk, hobby’s, vrienden, sport, digitale media, etc. De druk op ouders neemt toe terwijl we steeds minder support krijgen van anderen. Dat is voor onze mentale gezondheid niet goed.

Dit is dan ook de boodschap van De Samenwerkende Gezondheidsfondsen in hun campagne Ode aan Ouders: Laten we alle (aanstaande) ouders een beetje meer steunen. Dat is voor iedereen beter. Het is namelijk niet alleen goed voor jou als vader of moeder om meer steun en hulp te krijgen van mensen om jullie heen, het is ook indirect goed voor jullie baby. Onderzoek toont aan dat ouders die zich gesteund voelen minder stress ervaren en de baby daardoor ook minder stresshormonen aanmaakt. Zo is het een wisselwerking die ouders en baby’s op elkaar hebben. Is je baby tevreden, dan ben jij meer ontspannen. En andersom werkt het net zo. Maar, als je baby ergens last van heeft, is het nu eenmaal zwaar. En dan is het heel fijn als je af en toe even een dutje kan doen of iets anders voor jezelf, terwijl een vriend(in) of familielid even bij de baby is.

Kortom… het begint bij hulp vragen én aanbieden.

Het ouderschap is vaak leuk en geeft veel voldoening. Maar het is soms ook gewoon zwaar, vermoeiend en intens. En dat ervaren de meeste ouders zo. Laten we daar meer openheid over creëren zodat we ons minder alleen voelen. En laten we elkaar allemaal wat meer steunen. Vraag je pas bevallen buurvrouw of ze ergens hulp bij kan gebruiken. Pas een keer een middag op de driftige peuter van je beste vriend(in). Of vraag gewoon simpelweg aan een andere ouder hoe het gaat, laat merken dat je er voor de ander bent.

En vraag zelf om hulp of een luisterend oor als je het even zwaar vindt. In je kraamtijd maar ook daarna. Want het ouderschap zal in elke fase pittige momenten brengen, en met wat steun en hulp van lieve mensen om je heen wordt het een stuk minder zwaar.



Dit blogartikel is geschreven voor de campagne Ode aan Ouders van De Samenwerkende Gezondheidsfondsen

Lees ook: