Heeft je kind moeite met in slaap vallen? Een dagboek kan de oplossing zijn

Het leven van schoolgaande kinderen is druk: elke dag naar school, speelafspraakjes, racen naar zwemles en vaak ook nog een andere hobby zoals turnen, voetbal of muziekles. En vergeet niet de enorme mentale en fysieke groei die kinderen doormaken. Ze hebben bergen energie maar het leven kost ook veel energie. Dan kan het soms lastig zijn om ontspanning te vinden of rustig zelf in slaap te vallen. Hoe kun je helpen?

Het belang van structuur

Juist in een druk bestaan is het voor iedereen, kind of volwassen, belangrijk dat sommige momenten van de dag voorspelbaar zijn. Dat geeft namelijk direct rust. Voorspelbaarheid kun je creëren door een fijne weekplanner te gebruiken maar ook door elke dag rond hetzelfde tijdstip een vast moment met je kind te hebben om de dag te bespreken en rustig af te sluiten.

Verbinding maken

Je herkent het vast wel. Je haalt je kind(eren) op uit school en vraagt: “Hoe was het?” en het antwoord dat je krijgt is ‘goed’ of ‘stom’. Doorvragen heeft meestal ook niet het gewenste effect. “Wat heb je allemaal gedaan?” resulteert waarschijnlijk in het meest favoriete antwoord van kinderen, namelijk ‘weet ik niet meer’. Ik vind dat altijd super jammer, want ik vind het fijn om te horen wat mijn dochter doet op school en wat ze allemaal meemaakt. Dus we hebben iets nieuws geprobeerd. De dag bespreken tijdens het avondritueel, als er meer rust is. Zo ontdekten wij de Slaapklets lijn. Dit zijn dagboeken die je samen met je kind kunt invullen om de dag te bespreken én rustig af te sluiten. Er staan geweldige tips in om tot een gesprek te komen!

Dagboeken voor kinderen

De dagboeken van Gezinnig zijn er voor kinderen van alle leeftijden. Ik heb het boek dat gemaakt is voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Het vervolgboek is voor kinderen vanaf 6 jaar. De boeken zijn zo ingedeeld dat het voor kinderen heel overzichtelijk is, door o.a de pictogrammen. Elke dag staan er dezelfde onderwerpen (als pictogrammen) om over te praten, zoals buitenspelen, werkjes, juf of meester, tekenen of knutselen. Door het elke dag over dezelfde onderwerpen te hebben, merk ik dat mijn dochter steeds meer deelt. Zo kwam ik erachter dat ze het jammer vindt dat de onderwijsassistente die stage liep weg is, vertelt ze wanneer zij het hulpje in de klas mocht zijn en welke taakjes ze kreeg en kwam ik er achter welke thema’s ze behandelen op school, zoals Geld en Zelfvertrouwen. Ik vind het heel waardevol om van daaruit meer te weten te komen over haar beleving elke dag. Ze maakt zulke enorme stappen op school dat ik daar zoveel mogelijk van wil meekrijgen.

Daarnaast staat er op elke pagina een unieke vraag, zoals Ben jij vandaag getroost door iemand? Zo ja, waarom en door wie? of Heb je vandaag gelachen? Zo ja, om wat? Doe eens voor hoe dat klonk? of Heb je wel eens iets gedaan wat je eng vond? Wat was dat? Het is echt bijzonder om te merken welke verhalen er ontstaan door alle vragen.

Uit je hoofd en in je lijf

Veel kinderen hebben moeite met ontspannen door alle ervaringen van de dag. Dan kan het fijn zijn om vlak voor het bedritueel nog even iets lijfelijks te doen. In de Slaapklets boeken voor kleuters vind je elke dag een tip voor een korte activiteit of spelletje. Het is fijn om even alle energie van je af te schudden. Mijn dochter vindt de verschillende spelletjes heel leuk, zoals het plafond raken door te gooien met je knuffels en stoeien met een groot kussen in je shirt alsof je een sumoworstelaar bent. In de boeken voor oudere kinderen staan ook veel tips voor mindfulness, zoals ademhalingsoefeningen en kinderyoga. Alle oefeningen zijn heel kort en passen daarom super goed in het avondritueel.

Rustig afsluiten in bed

Het bedritueel sluit je af in bed, door bijvoorbeeld nog een boekje te lezen en even te knuffelen. Extra leuk aan de Slaapklets boeken voor kleuters is dat je elke dag een leuke tip krijgt om eraan toe te voegen. Denk aan een mini-massage, samen met jullie ogen dicht nadenken over een leuke droom of elkaar met je ogen dicht een kus geven. Het maakt bij ons thuis het avondritueel voor ons allebei echt een stuk leuker en zo eindigt onze dochter de dag met een glimlach.

Wist je dat Gezinnig  nog veel meer producten heeft om het gezinsleven makkelijker te maken? Bekijk hier het aanbod.

Dit artikel is tot stand gekomen met Gezinnig.