Dit zijn de leukste spelletjes voor kleuters

Kleuters zijn op een grote ontdekkingsreis in het leven. Ze zijn super leergierig, vragen je de oren van je hoofd en willen het liefst alles van de wereld begrijpen. Dat geldt in ieder geval voor mijn kleutermeisje. Ik verwonder me altijd over de vragen die ze me stelt en de eindeloze ‘hoezo’ en ‘waarom’ gesprekken. Sinds de scholen weer begonnen zijn, schiet haar ontwikkeling helemaal in een volgende versnelling. Veel van haar speelgoed vindt ze niet meer leuk. Tijd voor meer uitdaging.

Spelletjes spelen met kleuters

Mijn dochter heeft nu de leeftijd om spelletjes te begrijpen, maar dat betekent niet dat ze er ook het geduld voor heeft 😉. Spelregels houdt ze ook niet van dus die bepaalt ze het liefst zelf. En verliezen leidt al helemaal tot een groot drama (van wie zou ze dat hebben…). De meeste spellen draaien om een winnaar of een verliezer en dat is best jammer eigenlijk. Daarom zijn de spellen van de lijn Ik leer ontdekken ideaal: het gaat niet om wie er wint, er zijn geen vaste regels en de handleiding geeft suggesties voor verschillende invalshoeken om ermee te spelen. Dit stimuleert de creativiteit van kinderen. Zo kun je per pakket wel 20 spelletjes spelen! Ontdekken door er op verschillende manier mee te spelen dus – perfect voor mijn eigenwijze kleuter.

Ik leer ontdekken

De lijn bestaat uit 4 spellen gemaakt voor kinderen van 4 t/m 7 jaar: Letters, getallen, dieren en yoga. Het zijn grote pakketten met verschillende onderdelen om mee te spelen. De materialen sluiten aan bij het Montessori-, Waldorf- en Freinetonderwijs. Dat maakt Ik leer ontdekken een fijne lijn om in huis te hebben nu de scholen weer begonnen zijn. De spellen nodigen uit tot zelfstandig en vrij spelen, in hun eigen tempo. Gemeenschappelijk hebben alle spellen dat er een grote draaischijf in zit, wat bij mijn dochter meteen uitnodigt tot spelen. Ook zijn alle speelkaarten visueel met mooie en kleurrijke illustraties en zit er in ieder spel een overzichtsposter. Ik moet eerlijk bekennen: ik word er zelf ook blij van.

Het dierenspel

Dit is mijn persoonlijke favoriet (maar daar gaat het natuurlijk niet om). Mijn dochter vindt het gelukkig ook een leuk spel. Er zijn 40 verschillende dieren om te leren kennen, in volwassen én babyvorm. En door de wereldkaart leer je ook waar de dieren wonen. Welk dier woont er in Afrika en welk dier in Noord-Amerika? Ik zal maar eerlijk toegeven dat ik er zelf ook nog wat van opsteek. Het is echt een mooie kennismaking met Aardrijkskunde door met de werelddelen bezig te zijn. En door de spelsuggesties kom je interessante dingen te weten over dieren: welke dieren zijn vleeseters en welke planteneters? Welke dieren worden met uitsterven bedreigd? Welke dieren zijn reptielen en welke zoogdieren? En het spel dieren nadoen was hier ook een succes! Wat dat betreft is dit ook een leuk gezinsspel om samen de werelddelen en dieren te leren kennen. Je bestelt het spel hier.

Letters

Sinds mijn dochter naar school gaat, wil ze continu alles naschrijven. Ze schrijft haar eigen naam, mama en papa en oefent nu met namen van vriendinnen. Dit spel is dus echt een schot in de roos, met het bijgeleverde schrijfbord. Maar je kunt nog veel met letters naast ze opschrijven. Dit spel gaat ook over klanken en woorden. Welk woord begint er met de letter p? Zoek het juiste plaatje erbij. Of leg alle letters op de volgorde van het alfabet. Ook de eerste stap naar beginnen met lezen kan goed hiermee. Dat maakt dit spel geschikt voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Meer afbeeldingen en informatie vind je hier.

Yoga en mindfulness

Ik vind het geweldig dat dit thema ook in de Ik leer ontdekken lijn zit. Naast al het spelenderwijs leren en ontdekken is ontspanning en beweging een fijne afwisseling. En ontspanning is hartstikke belangrijk voor opgroeiende kinderen. Mijn dochter vindt dit spel geweldig. Ze ging er direct zelf mee aan de slag. Ze pakte de mat en begon alle houdingen na te doen. En dat heeft ze niet van ons kan ik je vertellen. De illustraties van de houdingen zijn prachtig en op de achterkant van de kaart staat uitgelegd hoe je de houding doet. Naast yoga oefeningen zijn er nog vele andere spellen die je kind kan doen. Doe de geluiden na van de dierenhoudingen of doe een van de ademhalingsoefeningen. Erg fijn voor kinderen om voor het slapengaan te ontprikkelen. Dit wordt een spel dat we zeker zullen gebruiken in het dagelijks leven. Meer informatie? Dat kan hier.

Getallen

Dit spel was de minst favoriet van mijn dochter. En dat heeft niet zoveel met de inhoud te maken maar vooral omdat ze getallen niet zo interessant vindt. Tellen vindt ze leuk maar ze is haar geduld ervoor snel kwijt. Wat ik leuk vind aan dit spel is dat het echt meegroeit met de leeftijd van het kind. Er zijn spelletjes voor groep 1 en 2 om te leren tellen en begrip te krijgen van getallen. Vervolgens kunnen kinderen aan de slag met kleine sommetjes, zoals optellen en aftrekken. Door verschillende vormen aan te bieden, zoals losse gekleurde fiches, telblokjes en getallen, kom je tot uitdagende oefeningen voor 6- en 7-jarigen. Het is een mooie aanvulling op wat kinderen op school leren, om ook thuis te oefenen. Je vindt het spel hier.