Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

De Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!

Geniet je met elkaar van leesplezier? Of wil je ontdekken hoe je leesplezier bij je kind kunt stimuleren? Dan is de Kinderboekenweek een fantastische periode om met elkaar te genieten van boeken. Door samen te lezen of mooie boeken te ontdekken, stimuleer je de leesontwikkeling van je kind. En dat is belangrijk, maar ook praktisch; we worden omringd door tekst. Dan is het extra fijn als je kind de woorden en zinnen kan lezen én kan begrijpen wat er staat. Dit jaar staat het thema Gi-ga-groen centraal tijdens de Kinderboekenweek, omdat boeken kinderen kunnen helpen om een echte natuurheld te worden. Lees je mee?

De Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek worden kinderen en ouders extra bewust gemaakt waarom het goed is om regelmatig met elkaar te lezen. Op school oefenen kinderen veel met lezen, maar thuis kan je ook het lezen stimuleren. Boeken lezen is niet alleen belangrijk voor de taalontwikkeling, maar ook voor het prikkelen van de fantasie en het vormt een stukje ontspanning. Bijvoorbeeld door in de bibliotheek boeken te lenen of door samen bij de lokale boekhandel te genieten van nieuw leesvoer. Ook bij de kringloopwinkels heb je kasten met kinderboeken die de moeite waard zijn om te lezen tegen een zachte prijs. Tijdens de Kinderboekenweek worden er op scholen activiteiten georganiseerd die gericht zijn op boeken lezen. Ook in de bibliotheek kun je terecht voor workshops, speurtochten, voorleesmiddagen en zelfs in gesprek gaan met auteurs. Het is de perfecte periode om bezig te zijn met boeken. En dit jaar gecombineerd met het thema Gi-ga-groen. De Kinderboekenweek 2022 duurt van 5 t/m 16 oktober. 

Gi-ga-groen!

Tijdens deze Kinderboekenweek staat het thema Gi-ga-groen centraal. Heb jij Gi-ga-groen! lied van Kinderen voor Kinderen al in je hoofd? Bekijk hier de videoclip, zodat je met je kind mee kunt zingen. We worden omringd door de natuur en boeken helpen kinderen om een echte natuurheld te worden. Door in bomen te klimmen, diersporen te zoeken, maar ook hutten te bouwen of te picknicken in de natuur ontdekken kinderen wat er allemaal is. Buiten is er zoveel ervaren; trek er samen op uit is de boodschap. Samen verwonderen en bewonderen tijdens het beleven van avonturen. Boeken kunnen kennis over de natuur op een inspirerende en informatieve manier doorgeven. Zo kun je je als kind onderdompelen in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of samen prachtige natuurillustraties bekijken. En al kan je kind al lezen, voorgelezen worden blijft fijn. 

Het kinderboekenweekgeschenk

Elk jaar schrijft een auteur het kinderboekenweekgeschenk. Dit jaar is dat Andy Griffiths, samen met Terry Denton is hij bekend van de populaire De waanzinnige boomhut-serie. Het kinderboekenweekgeschenk heeft als titel Waanzinnige boomhutverhalen: over toen het Stoel-In-Je-Neusdag was en andere waanzinnige gebeurtenissen. Koop je een kinderboek van minimaal 12,50 dan krijg je het geschenk er gratis bij tijdens deze Kinderboekenweek.

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Voor kleuters is er een speciaal Prentenboek van de Kinderboekenweek. Dit prentenboek is gedurende tien dagen te koop tegen een klein bedrag. Het prentenboek Egalus staat dit jaar in de spotlights en het is geschreven door Marije Tolman. Zij is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken. Egalus gaat over een rommel-prikkende egel, die de kinderen laat beseffen hoe wondermooi en waardevol de natuur is. Dat past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek: Gi-ga-groen. 

Wist je dat kinderen gratis lid kunnen worden van de bibliotheek? Kinderen leren ontzettend veel van lezen én het is ook nog eens hartstikke leuk. Geniet van leesplezier met elkaar en maak er een onvergetelijke Kinderboekenweek van!