Een fietshelm voor je kind, wel of niet doen?

Nederland is echt een fietsland. Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst. Nederland telt zo’n 22,8 miljoen fietsen en de gemiddelde Nederlander fietst jaarlijks gemiddeld 2.000 kilometer! Het is dus belangrijk om jouw zoon of dochter al op jonge leeftijd te leren fietsen. Dit doe je uiteraard wel zo veilig mogelijk. Je ondersteunt jouw kind bij de eerste paar keer op de fiets en beschermt hem of haar tegen valpartijen. Een fietshelm kan daarbij de nodige bescherming bieden en wordt steeds populairder. Maar is een fietshelm nu wel of niet belangrijk voor kinderen?

Kinderen leren fietsen

Het is in Nederland belangrijk om jouw kind vlot te leren fietsen. Veel verplaatsingen in ons land worden op de fiets gedaan, zowel door volwassenen als door kinderen, en fietsers maken een groot deel uit van het verkeer. Veel kinderen beginnen met fietsen op een driewieler of een fiets met zijwieltjes. Maar vanaf de kleuterleeftijd kunnen kinderen ook prima leren fietsen zonder zijwielen en uiteindelijk zonder hulp. Fietsen gaat sommige kinderen heel makkelijk af, terwijl andere kinderen wat meer oefening nodig hebben. Uiteindelijk zal ook jouw kind mentaal en fysiek toe zijn aan zelfstandig fietsen.

Wel of geen fietshelm voor kind op de fiets?

De afweging om voor een fietshelm te kiezen is heel persoonlijk. Dat een fietshelm veiliger is, weet iedereen. Het beschermt namelijk het hoofd van je kind. Toch zijn er ook mensen die er bezwaren tegen hebben. De voor- en nadelen van een fietshelm lees je hieronder.

De voordelen van een fietshelm

In veel landen draagt men standaard een fietshelm als er wordt gefietst. In Nederland is dit nooit de standaard geweest of verplicht geweest, maar fietshelmen lijken wel steeds populairder te worden. Er zijn genoeg redenen aan te voeren om een fietshelm op de fiets te stimuleren. Met een fietshelm bescherm je namelijk je hoofd en je hersenen tegen ernstige schade bij een valpartij of ongeluk. Als je een fietshelm draagt tijdens een val of bij een botsing wordt de kans op ernstig letsel met maar liefst 60% verminderd. Vooral kinderen zijn erg kwetsbaar in het verkeer. Een fietshelm kan het fietsen een stuk veiliger maken.

Wist je dat in Nederland jaarlijks ongeveer 26.000 kinderen op de EHBO terechtkomen na een fietsongeluk? In 25% van de gevallen is er sprake van hoofdletsel door zo’n valpartij, botsing of ongeluk. Een fietshelm lijkt dan ineens een heel logische keuze.

Waarom geen fietshelm?

Niet iedereen is echter fan van de fietshelm. Veel mensen vinden het onnodig of weigeren er één te dragen uit ijdelheid. De Fietsersbond is daarom tegen het verplicht stellen van een fietshelm: ze zijn bang dat mensen minder snel de fiets zullen pakken. Gelukkig speelt ijdelheid bij kinderen die leren fietsen doorgaans geen rol, vooral niet bij kleine kinderen. Zij vinden het prima om een fietshelm te dragen en ervaren dit niet als vervelend. Oudere kinderen kunnen zelfbewuster zijn en liever geen fietshelm willen dragen. Het is echter zo dat het dragen van een fietshelm wel meer wordt genormaliseerd als meer mensen er één dragen.

Tips bij het zoeken van een goede fietshelm

Heb je besloten een fietshelm te kopen voor jouw zoon of dochter? Dan is het belangrijk om een helm aan te schaffen die voldoet aan enkele eisen.

  • Kies een helm die een goede pasvorm heeft en in de juiste maat is. Alleen dan kan de helm optimaal beschermen bij valpartijen en ongelukken.
  • Pas de helm voor je deze koopt. Zo kun je direct zien of deze goed aansluit op het hoofd en prettig zit.
  • Test of jouw zoon of dochter nog goed kan zien en horen met de helm op. Voor de verkeersveiligheid is dit ontzettend belangrijk.
  • Draag de helm goed aangesloten op het hoofd en met de bandjes en sluitingen strak en gesloten. Alleen dan is de bescherming gegarandeerd.
  • Schaf een helm aan die voldoet aan de Europese regelgeving. Deze helmen herken je aan de CE-markering.

De meeste kinderen vinden het dragen van een fietshelm geen probleem, vooral niet als je er al jong mee begint. Een ongeluk kan zo gebeuren, ook bij kinderen die al goed kunnen fietsen, en dan zit je met een fietshelm zeker goed.