Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

Vlot een zwemdiploma halen met een snelcursus zwemmen

In een land als Nederland, omgeven door water en rijk aan rivieren en meren, is het niet onverstandig om je kinderen al op jonge leeftijd te leren zwemmen. Het is belangrijk om kinderen al vroeg kennis te laten maken met water en aan te leren hoe ze zich moeten redden in het water. Zwemles is een ideale manier om dit, onder professionele begeleiding, te doen. Helaas kunnen zwemlessen flink wat tijd in beslag nemen en kan het behalen van een zwemdiploma jaren duren. Wil je liever dat jouw kind het diploma snel haalt? Dan is een snelcursus zwemmen een uitkomst. Maar hoe gaat zo’n spoedcursus in zijn werk en hoe lang duurt het dan voor jouw kind een zwemdiploma heeft?

Vanaf wanneer op zwemles?

Je hebt vast wel eens lessen voor babyzwemmen of peuterzwemmen gezien. Heel jonge kinderen zwemmen samen met hun ouder gemoedelijk in het zwembad. Het is verstandig om kinderen zo vroeg al bekend te laten raken met water en vaak is dit heerlijk ontspannend. Leren zwemmen is er echter nog niet bij op deze leeftijd. Kinderen van 0 tot 4 jaar oud hebben hier nog moeite mee.

De meeste kinderen beginnen tussen de 4,5 en de 5 jaar met zwemlessen. Op deze leeftijd zijn ze motorisch in staat om te zwemmen en kunnen ze bovendien de instructies van de zwemjuf of zwemmeester goed opvolgen. Sommige scholen in Nederland kiezen ervoor op zwemlessen via school te organiseren. Als de school van jouw kind dit niet aanbiedt, zul je jouw kind zelf moeten inschrijven voor zwemles.

Een snelcursus zwemmen

Wil je graag dat jouw kind snel zijn of haar zwemdiploma haalt? Dan kan een snelcursus zwemmen uitkomst bieden. In relatief korte tijd leert jouw kind alle vaardigheden die belangrijk zijn in het water en die vereist zijn voor het zwemdiploma A.

Snel een zwemdiploma

Het grootste verschil tussen reguliere zwemlessen en een spoedcursus zit in de duur van de cursus. Bij ‘normale’ zwemles gaat het kind één of twee keer per week zwemmen. De les duurt meestal 45 tot 60 minuten. Bij een snelcursus zwemmen krijgt jouw kind hetzelfde aantal uren les, maar dan veel sneller achter elkaar. Het is niet uitzonderlijk dat jouw kind lessen krijgt van 2 tot 4 uur op een dag. Uiteraard wel met pauzes ertussen. Het zwemdiploma kan op deze manier veel sneller worden behaald, meestal tussen de 3 en de 6 maanden. Afhankelijk van het aanbod zwemlessen, kunnen er ook boostlessen worden aangeboden. Hier kan je je kind voor aanmelden, waardoor je zoon of dochter in een relatief korte periode extra intensief aan de slag gaat met het leren zwemmen. Door vaker en langer te oefenen, kunnen er ontwikkelingen plaatsvinden waardoor je kind sneller het diploma kan halen.

Diplomagarantie

Een ander groot voordeel van een spoedcursus zwemmen is dat je een duidelijke stip op de horizon hebt. Waar je met wekelijkse zwemlessen nooit precies weet wanneer jouw kind mag afzwemmen en zijn of haar diploma’s haalt, krijg je met een snelcursus zwemmen vaak een diplomagarantie. Je weet zo waar je aan toe bent en hoe lang het nog duurt voor het diploma is behaald.

De kosten voor een spoedcursus zwemmen

Een spoedcursus zwemmen, op sommige plekken ook wel turbozwemmen of een intensieve zwemcursus genoemd, kan duurder uitvallen dan reguliere zwemlessen. Het is belangrijk om daar als ouder op voorbereid te zijn. Gemiddeld kosten zwemlessen van 45 tot 60 minuten maandelijks tussen de € 35,- en de € 70,-. Een spoedcursus zwemmen kost gemiddeld per pakket tussen de € 800,- en de € 1.200,-. Deze kosten moeten vaak in één keer worden voldaan.

Wil je jouw kind graag op zwemles doen, maar kun je dit financieel niet bolwerken? Neem dan eens contact op met jouw gemeente. De meeste gemeentes hebben fondsen beschikbaar om zwemlessen, en andere sporten, te financieren. Lekker bewegen is tenslotte belangrijk voor iedereen!

Turbolessen zwemmen: voor iedereen geschikt?

Ben je geïnteresseerd in een snelcursus zwemmen voor jouw zoon of dochter? Informeer dan zeker eens bij een zwemschool in de buurt naar de mogelijkheden. In veel gevallen zijn er wachtlijsten voor zwemles en het is slim om daar tijdig van op de hoogte te zijn.

Het is wel belangrijk om te weten dat deze lessen niet voor iedereen zijn weggelegd. Sommige kinderen hebben watervrees of kunnen het hoge tempo tijdens deze turbolessen niet goed aan. Dat komt vrij veel voor en is zeker iets om rekening mee te houden. In dit geval is het uiteindelijk veiliger en verstandiger om jouw kind de tijd te geven om te wennen aan het water en zijn of haar diploma in eigen tempo te halen. Ontdek vooral wat werkt voor jou en jouw kind.