Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

11 april 2022

Zwemles: vanaf wanneer, wat kost het en hoe kies je?

Zwemles: met zoveel water in ons land kom je er eigenlijk niet onderuit. Maar je weet pas wat je ervan vindt als je kind eenmaal op zwemles zit. En voor het zover is, loop je wellicht nog met vragen. Want vanaf wanneer mag een kind op zwemles, hoeveel kost het en zijn er dingen waar je rekening mee moet houden? In dit artikel hebben we alle informatie op een rijtje gezet, zodat jij voorbereid te water kan. 

Vanaf wanneer mag je op zwemles?

Eigenlijk is het: hoe jonger je kind veilig is in het water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken zijn tussen de 0 en de 4. Maar voor echt zwemles is een kind pas klaar vanaf een jaar of 4. De meest ideale leeftijd om te starten voor het A-diploma is als je kind 4,5-5 jaar oud is. Je kind is dan gewend aan de basisschool - een enorme verandering voor je kleuter die veel energie kost. 

Kun je voor 4 jaar al op zwemles? Met de eisen die nu gesteld worden aan het officiële A-diploma is het voor jongere kinderen niet te doen om de vaardigheden onder de knie te krijgen. Wil je toch dat je kind zich al kan redden in het water? Dan kun je kiezen voor overlevingszwemmen, peuterzwemmen of ouder- en kindzwemmen. 

Wat kost zwemles?

Als je het over zwemles hebt, dan zullen veel ouders je vertellen dat het een dure ‘hobby’ is. De kosten van zwemles verschillen per aanbieder, net als de manier waarop je moet betalen. Soms betaal je de hele cursus in een keer, sommige zwemscholen werken met een strippenkaart en weer anderen rekenen per les met je af. Kijk wat goed bij jullie financiële situatie past. Vergeet niet dat vragen vrij staat. Wil je een cursus doen met een totaalprijs? Dan is in termijnen betalen vaak wel mogelijk als je het even vraagt. 

Ik kan zwemles niet betalen. Zwemles is niet goedkoop, dus er zijn meer ouders die tegen dit probleem aanlopen. Gelukkig zijn er vaak regelingen beschikbaar die zwemlessen voor je kunnen vergoeden. Dit loopt via je gemeente. Neem contact met hen op voor de regelingen, de voorwaarden, de beschikbaarheid en eventuele voorwaarden. 

Hoe kies je een passende zwemles uit?

Ongeveer 30% van alle gemeenten in Nederland biedt schoolzwemmen aan. Voor iedereen die in de 70% woont dat het niet aanbiedt of zijn kind eerder wil leren zwemmen, zijn er keuzes die je moet maken. 

Zwembad, zwemschool of zwemvereniging? In Nederland worden bijna alle lessen verzorgd door zwembaden, zwemscholen of zwemverenigingen. Wat het beste bij je kind past, bepaal jij. Wat zit er in de buurt, wat kost het, zijn de lessen heel speels of heel schools, hoe groot zijn de groepen, etc. Het een is niet beter dan het ander, maar kan wel beter bij jouw kind passen. 

Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Check in je zoektocht of jouwe zwemles-aanbieder de Licentie Nationale Zwemdiploma’s heeft. Deze licentie krijgt een aanbieder van de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid, als de kwaliteit van de organisatie en het zwemmen aan hun strenge eisen voldoen. Ook ‘moeten’ ze werken met het ‘Zwem-ABC’, want alleen dan krijgt je kind een erkend zwemdiploma, waarmee je kind zich kan redden in het water. 

Waar moet je rekening mee houden?

  • Wachttijden voor het starten. Aangezien leren zwemmen letterlijk van levensbelang kan zijn, is het erg populair. Iedereen wil op zwemles. Hierdoor hebben veel aanbieder wachtlijsten. Wacht dus niet tot je kind 4 is, voor je op onderzoek uitgaat. Hoe eerder je op de wachtlijst staat, hoe groter de kans dat je kind kan starten wanneer jij het in gedachten hebt.
  • Locatie en lestijden. Is het in de buurt? Hoeveel reistijd ben je kwijt? En sluiten de lestijden aan op de schooltijden? Wat past in jullie schema? 
  • Soort zwemles. Hoe gaat je kind leren zwemmen? Gelijk in diepe? Of leren ze de beginselen in het ondiepe, als ze nog kunnen staan. Kijk ook naar de opzet van de les: is er nog veel spelen bij, is het heel gestructureerd, zijn er hulpmiddelen of moet je kind het gelijk helemaal zelf doen? Bedenk goed wat bij je kind past en waar hij zich prettig bij voelt.
  • Kijken bij je kind. Mag je kijken bij je kind of is het een kwestie van in het bad afzetten en na de zwemles weer op komen halen? 

Hoe lang duurt het voor mijn kind zijn zwemdiploma heeft?

Wanneer je kind met zijn zwemdiploma langs Opa en Oma kan, verschilt per kind en per diploma. Zo is het A-diploma het moeilijkst, omdat je dan bijna geen ervaring hebt. Gemiddeld heeft een kind 48 uur les nodig voor het A-diploma, dan nog 12 uur voor het B-diploma en dan nog 12 uur voor het C-diploma. Gemiddeld dus. Hoe lang een kind doet over zijn diploma heeft niets te maken met hoe vaak een kind zwemt, 1,2 of zelfs 3 keer per week. Wel lopen er onderzoeken naar de extreem korte cursussen, waarbij kinderen heel snel hun diploma’s halen. Omdat ze het snel leren, zouden ze het ook weer snel verleren… Maar hier is nog te weinig over bekend om echt iets over te kunnen zeggen.

Wanneer mogen kinderen afzwemmen? 

Als de zwemleerkracht ziet en denkt dat je kind er klaar voor is, mag het proefzwemmen of afzwemmen. Een leerlingvolgsysteem helpt hen om deze goed te kunnen maken. De zwemmeester of -juf bepaalt alleen niet of je kind ook daadwerkelijk zijn diploma krijgt, dat doet een examinator van de Nationale Zwemdiploma's. In dit artikel van een zwemonderwijzer vind je 10 tips die je kind helpen om sneller en fijner te leren zwemmen. 

Is zwemles verplicht?

Een zwemdiploma is niet verplicht, dus zwemles ook niet. Ook schoolzwemmen is geen verplicht onderdeel van de lesstof en het aanbod op basisscholen. Niet verplicht dus.