Tips bij talent ontdekken én talentontwikkeling bij je kind

Ieder kind heeft zijn of haar eigen talenten. Sommige kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd goed lezen, zijn goed in sport of zijn erg creatief. Andere kinderen ontdekken hun talenten op latere leeftijd. Omdat wij het belangrijk vinden dat ieder kind zijn unieke talenten mag onderzoeken, delen we in dit artikel tips om jouw kind te helpen bij het ontdekken van zijn of haar talenten.

Activiteiten ondernemen om talenten te ontdekken

Op school en thuis krijgt jouw kind vaak al volop gelegenheden om zich te ontwikkelen. Er wordt aandacht besteed aan lezen, schrijven, rekenen, tekenen, muziek en sport. Zo maakt jouw kind al vanaf jonge leeftijd kennis met verschillende activiteiten en dit is verreweg de beste manier om het talent van jouw kind te ontdekken. Laat daarnaast jouw zoon of dochter kennismaken met veel nieuwe dingen om zo interesses te stimuleren. Breng een bezoek aan een museum, bezoek een concert, schrijf hem of haar in voor muziekles of ga regelmatig wandelen in de natuur. Doe ook bijvoorbeeld regelmatig een proefles bij een buurthuis of sportvereniging.

Wat vindt jouw kind leuk om te doen?

In de zoektocht naar verborgen talenten is het belangrijk om de aandacht vooral te richten op wat jouw kind leuk vindt om te doen. We hebben bij het woord ‘talent’ al snel het idee dat dit betekent dat je ergens heel goed in bent, maar dit is natuurlijk helemaal niet nodig. Een talent is iets waar je gelukkig van wordt, waar je aanleg voor hebt en waardoor je voelt dat het je leven verrijkt. De interesses van jouw kind zijn een goede indicator van zijn of haar talenten. Talenten kunnen allerlei vormen aannemen. Jouw kind kan erg getalenteerd zijn op muzikaal gebied of op mathematisch gebied, maar laten we ook vooral niet vergeten dat er 8 verschillende talentgebieden te onderscheiden zijn:

 • logisch-mathematisch
 • visueel-ruimtelijk
 • muzikaal-ritmisch
 • lichamelijk-kinesthetisch
 • naturalistisch
 • interpersoonlijk
 • intrapersoonlijk
 • verbaal-linguïstisch

Activiteiten die je kind kan doen om talent te ontdekken

Hieronder vind je een lijstje met voorbeelden van activiteiten die je kunt doen om erachter te komen wat je kind leuk vindt om te doen en waar er ruimte is voor het ontwikkelen van een talent.

 • Bewegen, denk aan het proberen van verschillende sporten, zoals teamsport of individuele sport. Van basketbal tot turnen tot ijshockey en badminton. Er zijn ontzettend veel sporten waar je kind goed in kan zijn en er is maar één manier om erachter te komen welke sport bij jouw kind past. Ook dansen is voor veel kinderen een bewegingsactiviteit waar ze veel in kwijt kunnen. 
 • Muziek maken, en dit kan op allerlei manieren. Je kind kan kiezen voor de meer traditionele muziekinstrumenten zoals gitaar, piano of drummen maar heb je ook wel eens gedacht aan djembé of dj-les? Dit stimuleert ook de muziekontwikkeling en creativiteit.
 • Creatief. Zo zijn er vele activiteiten gericht op verven, knutselen, breien, haken, schrijven of koken. Zoek eens in de buurt op leuke workshops die er te doen zijn. 
 • Analytisch. Activiteiten die veel inzicht vragen zijn puzzelen of dingen bouwen, maar bijvoorbeeld ook een escape room of ingewikkeld bordspel. 

Ondersteunen in plaats van pushen

Je kunt jouw kind op allerlei manieren ondersteunen om talenten te ontwikkelen en hobby’s te onderzoeken. Uiteraard is er de financiële hulp, maar vergeet ook zeker niet het belang van samen activiteiten ondernemen, luisteren naar verhalen en anekdotes en tijd en ruimte geven voor het ontwikkelen van talenten. Met aandacht en voornamelijk plezier ontdekken, aanbieden en genieten met elkaar. Er is echter een dunne scheidslijn tussen ondersteunen en pushen. Soms heeft jouw kind zeker een duwtje in de rug nodig om iets te ondernemen of aan te durven. Maar laat dit duwtje in de rug niet veranderen in dwang. Het zal best voorkomen dat jouw zoon of dochter een keer geen zin heeft in muziekles of dansles, maar als dit aanhoudt, is het een teken dat jouw kind hier geen plezier meer aan beleeft. Wees alert op deze signalen en laat jouw kind vrij in het kiezen van hobby’s en activiteiten. Wanneer er teveel dwang wordt uitgeoefend, kan jouw kind het plezier in de activiteit verliezen of zelfs stress ervaren.

Vraag hulp bij de talentontwikkeling

Dat wat je aandacht geeft, groeit. Dat is zeker waar voor de talenten van jouw kind. Als je ontdekt dat jouw kind veel interesse en aanleg heeft voor een bepaalde activiteit, zoals het bespelen van een bepaald instrument, zwemmen, coderen of tekenen, is het belangrijk om dit te stimuleren. Maar dit hoef je zeker niet alleen te doen. Door hulp in te schakelen, kun je de talenten van jouw kind goed ontplooien. Zoek naar de juiste leraren en coaches voor jouw zoon of dochter om de talenten echt tot bloei te laten komen en bespreek de mogelijkheden tot het stimuleren van talenten op school om de relatief sterke kant van je kind verder te laten groeien.