Yoga voor kinderen: rustgevend, leerzaam en leuk!

Al enkele jaren is Nederland helemaal in de ban van yoga. Waar je ook komt, kun je deelnemen aan lessen hatha yoga, yin yoga, power yoga en zelfs aerial yoga, waarbij je in een hangmat hangt. De populariteit van yoga is goed te verklaren. Yoga is namelijk fantastisch voor lichaam én geest. Je stimuleert je spieren, werkt aan flexibiliteit en je wordt er rustig en ontspannen van. Dat is ook waarom yoga voor kinderen zo goed is. Het is rustgevend, leerzaam en gewoon heel erg leuk!

Wat is kinderyoga?

Je zult niet zo snel jouw zoon of dochter meenemen naar een yogales in de sportclub. Doorgaans zie je daar alleen volwassenen. Maar dat betekent niet dat yoga niet toegankelijk is voor kinderen. Sterker nog, er zijn hele programma’s, boeken en videokanalen gebouwd rondom kinderyoga.

Yoga voor kinderen verschilt niet veel van yoga voor volwassenen. De focus ligt voornamelijk op ontspanning, flexibiliteit, motoriek en focus. Maar yoga voor kinderen is aangepast aan het niveau en de belevingswereld van kinderen. Dit betekent dat kinderyoga doorgaans ook de fantasie stimuleert en kinderen actief bij de oefeningen betrekt. Er wordt minder gelet op officiële termen en correcte uitvoering. De nadruk ligt juist op plezier, ontdekking en participatie.

De voordelen van yoga

Yoga wordt al eeuwenlang beoefend vanwege de gunstige effecten van deze bewegingsvorm op lichaam en geest. Ook voor kinderen heeft yoga heel veel voordelen:

  • meer flexibiliteit
  • goede motorische ontwikkeling
  • meer creativiteit
  • effectieve ontspanning
  • betere concentratie
  • meer zelfbewustzijn
  • goede ademhalingstechniek
  • meer zelfvertrouwen
  • minder stressgevoelens
  • plezier en vermaak

Yogahoudingen voor kinderen

In yoga zijn er bepaalde houdingen en bewegingen die de kern vormen van de beoefeningen. Ook bij kinderyoga spelen deze yogahoudingen een belangrijke rol, maar ze zijn aangepast aan de belevingswereld van kinderen. Zo wordt de beoefeningen van yoga helemaal afgestemd op het niveau van de deelnemers. Onderstaande yogahoudingen, die gebaseerd zijn op officiële houdingen, worden veel gebruikt bij kinderyoga. De oefeningen kunnen individueel worden gedaan, maar ook worden gecombineerd met elkaar.

De kikker

Laat jouw zoon of dochter op de hurken zitten met de knieën naar buiten. De hielen raken elkaar aan en de rug is recht. Jouw kind is zo net een echte kikker. Deze oefening versterkt de benen en stimuleert een goede ademhaling.

De slang

Een goede oefeningen om de ademhaling te oefenen en te ontspannen is de slang. Ga op de buik liggen en leg de onderarmen plat op de grond. Duw jezelf iets omhoog en kijk recht vooruit of omhoog. Het is een goede strekoefening en lijkt op een slang. Deze houding is goed voor de ontspanning, de bloedcirculatie en het versterken van de spieren.

De olifant

Jouw kind staat met de benen uit elkaar en buigt, met rechte benen, helemaal naar voren. Plaats de handen plat op de grond. Dat is de olifantshouding en met een beetje fantasie ziet jouw zoon of dochter er ook echt uit als een grote olifant. Zo rekt jouw kind de rug, de schouders en de armen goed uit. Bovendien werkt de houding ontspannend.

De hond

De hond, ook wel bekend als de downward facing dog, is een heel bekende oefening. Je begint de oefening zittend op de knieën en met de handen op de grond, ter hoogte van de schouders. Duw jezelf nu omhoog en houd de billen in de lucht. Ontspan de nek en vorm een soort driehoek. Dit is de hondhouding. Deze houding ontspant en rekt de spieren in het lichaam goed uit.

De vlinder

Bij de vlinderhouding zit jouw kind overeind met een rechte rug. De voeten houd je tegen elkaar en de knieën naar de zijkant. Houd een rechte houding en ontspan de benen. Houd de enkels vast met de handen. Deze houding is goed voor de flexibiliteit van de benen, heupen en knieën en bevordert een gezonde wervelkolom.

Wat heb je nodig voor kinderyoga?

Als je de sportwinkel mag geloven moet je flink wat in huis hebben om yoga te beoefenen. Niets is echter minder waar. Yoga kan altijd en overal en je hebt er niet per se hulpmiddelen bij nodig. Dat maakt yoga juist zo toegankelijk voor kinderen. Wil je graag een zachte ondergrond? Dan kan een yogamat wel uitkomst bieden. Deze heb je in allerlei uitvoeringen en prijsklassen. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van zachte kussens, een yogablok of een meditatiekussen, maar dit is dus niet noodzakelijk.

Voor wie is kinderyoga geschikt?

Kinderyoga is leuk voor jong en oud! Het is voor baby’s, kleuters, schoolkinderen en pubers geschikt. Sommige lessen op sportscholen of sportclubs zullen een minimum- en maximumleeftijd hanteren. Iemand zal dus niet snel een kind meenemen naar de yogales. Maar er zijn ook tal van lessen specifiek gericht op kinderen. Vaak worden de lesgroepen verdeeld naar leeftijd. Zo kan jouw kind meedoen met een groep die aansluit op zijn of haar niveau. Maar er zijn ook lessen voor peuters en zelfs voor baby’s. Vaak doe je als ouder deze lessen samen met jouw kind. Het is een fantastische manier om jouw zoon of dochter kennis te laten maken met yoga.

Kinderyoga vanuit huis

Jullie hoeven natuurlijk de deur niet uit om aan yoga te doen. Jouw kind kan thuis ook prima kennismaken met alles wat yoga te bieden heeft. Via boeken, YouTube-lessen en leuke apps ontdekt jouw kind de veelzijdigheid en het plezier van yoga.

Wil je jouw zoon of dochter kennis laten maken met yoga voor kinderen? Neem dan zeker samen eens een kijkje op de volgende YouTubekanalen:

Gebruiken jullie liever een boek of yogakaarten om kinderyoga te ontdekken? Dan vinden wij deze boeken en kaartensets echte aanraders: