Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Hoe vaak mag mijn kind de schoen zetten? + Maak zelf een schoenzetkalender!

Sinterklaas is in aantocht, en dat betekent gezelligheid, pepernoten, en natuurlijk de spannende traditie van het zetten van de schoen. Als ouder vraag je je misschien af hoe vaak jouw kind eigenlijk zijn of haar schoen mag zetten. Geen zorgen, wij hebben inspirerende en praktische tips voor je. Lees snel verder!

Schoentraditie met Sinterklaas

Voor kinderen is de schoentraditie een van de hoogtepunten van het Sinterklaasfeest. Het draait om verwachting, magie en een vleugje ondeugendheid. Maar als ouder wil je niet dat het een uitputtingsslag wordt voor je kind én jezelf. Ontdek met elkaar de juiste balans tussen plezier en overprikkeling.

Hoe vaak mag jouw kind de schoen zetten?

Er is geen strikte regel die voorschrijft hoe vaak een kind zijn of haar schoen mag zetten. Het hangt vaak af van de persoonlijke voorkeur van het gezin en de tradities die je wilt volgen. 

De traditionele momenten

Traditioneel gezien kunnen kinderen hun schoen zetten op de avonden dat Sinterklaas in het land is. Dat zijn de hoogtepunten van de Sinterklaasperiode, zoals de dag van de intocht en natuurlijk pakjesavond op 5 december. Dit betekent dat je kind zijn of haar schoen een paar keer mag zetten tijdens deze speciale dagen.

Communiceer met Sinterklaas

Ja, je leest het goed! Vertel je kind dat Sinterklaas het druk heeft met het voorbereiden van cadeautjes voor alle kinderen in Nederland. Leg uit dat hij niet elke nacht langs kan komen om de schoen te vullen. Dit kan helpen om realistische verwachtingen te creëren en teleurstellingen te voorkomen. Door de schoentraditie te beperken tot bepaalde momenten, geef je je kinderen de kans om de betekenis ervan te begrijpen en waarderen. Ze leren dat tradities speciaal zijn en dat er bepaalde momenten zijn om van te genieten. 

Verrassing voor de Sint

In veel tradities mogen kinderen naast hun schoen ook een wortel of hooi voor het paard van Sinterklaas achterlaten. Kinderen geloven dat het paard van Sinterklaas hiervan komt smullen. Ook versieren kinderen soms hun schoen met tekeningen en brieven voor Sinterklaas en zijn Pieten.

Spanning rondom het zetten van de schoen

Veel kinderen houden van de opwinding en verwachting die bij het zetten van hun schoen hoort, sommige kinderen kijken op tegen deze periode. Het is handig om rekening te houden dat je kind het idee moet verwerken dat Sinterklaas is langs geweest met een cadeau, daarom zetten kinderen meestal in het weekend hun schoen. Dan kan je kind bijkomen van de indrukken en lekker spelen met het cadeautje. Door niet te vaak de schoen te zetten, behoud je de magie van het moment en blijft het bijzonder. Sinterklaas draait niet alleen om cadeautjes. Door minder nadruk te leggen op het vullen van de schoen, kun je de focus verleggen naar andere leuke activiteiten, zoals het knutselen van Sinterklaasversieringen, het bakken van lekkernijen of het voorlezen van Sinterklaasverhalen.

Hoe vul jij de traditie in?

Hoe vaak jouw kind de schoen mag zetten? Dat hangt af van je eigen gezinsdynamiek en tradities. Onthoud altijd dat de kracht van Sinterklaas ligt in de liefde en verbondenheid die het brengt. Geniet van deze bijzondere tijd van het jaar en maak er samen met je kinderen onvergetelijke herinneringen van. Een van de meest opwindende aspecten van het schoen zetten is de verrassing van wat er 's ochtends in de schoen zal liggen. Dit kunnen kleine cadeautjes zijn, zoals snoep, chocolaatjes, pepernoten of kleine speeltjes. Sommige gezinnen kiezen er zelfs voor om een klein cadeautje te geven dat gerelateerd is aan de interesses van het kind. Het draait allemaal om het plezier van het onverwachte en de magie van Sinterklaas die een kleinigheidje achterlaat. Misschien maakt de rijmpiet wel een mooi gedicht? Het is niet de hoeveelheid, maar de opwinding en verwachting die het speciaal maken.

Stappenplan: maak zelf een schoenzetkalender

Het maken van een schoenzetkalender kan een leuke manier zijn om het Sinterklaasfeest te organiseren en de verwachtingen te bewaken Hier zijn stappen om een eenvoudige schoenzetkalender te maken:

Stap 1: bepaal de schoenzetdagen

  • Begin met het bepalen van de dagen waarop je kind zijn of haar schoen mag zetten. Dit kunnen traditionele data zijn, zoals de avond van de intocht, de dag van Sinterklaas zelf, en misschien een paar andere speciale dagen. Voel aan wat past bij jouw gezin.

Stap 2: Kies een ontwerp

  • Bedenk hoe je de kalender wilt ontwerpen. Het kan een fysieke kalender zijn die je aan de muur hangt of een digitale versie die je op een tablet of telefoon gebruikt. Je kunt in een agenda een schoenzetkalender maken of een magneetbord gebruiken. Misschien verzin je met elkaar een ander ontwerp, ontdek wat werkt voor jullie!

Stap 3: Maak een overzicht en breng structuur aan

  • Maak een lijst van de data waarop de schoen gezet mag worden en voeg eventuele speciale gelegenheden toe, zoals verjaardagen of feesten die in deze periode plaatsvinden. 

Stap 4: Voeg afbeeldingen toe en versier de kalender

  • Voeg afbeeldingen toe die het thema van Sinterklaas en de betreffende dag weergeven. Je kunt deze afbeeldingen zelf tekenen, afdrukken of digitale afbeeldingen met het Sinterklaasthema gebruiken. Ook stickers zijn altijd een feestje om te gebruiken.

Stap 5: Plaats de kalender op een zichtbare plek

  • Zorg ervoor dat de kalender op een zichtbare plek in huis komt te hangen, zodat je kind er gemakkelijk een kijkje kan nemen. Reken maar dat er enthousiast wordt afgeteld!

Stap 6: Betrek je kinderen bij het maken van de kalender

  • Als je kinderen oud genoeg zijn, betrek ze dan bij het maken van de kalender. Ze kunnen helpen bij het kiezen van afbeeldingen, kleuren of versieringen toevoegen, en zelfs de kalender invullen met de schoenzetdata. Zo vergroot je de voorpret en maak je deze eerste Sinterklaasknutsel met elkaar!