Hoe je jouw kind kunt ondersteunen bij het afscheid van groep 8

Als jouw kind voor het eerst naar de basisschool gaat, verandert er veel. Je kind wordt ineens zelfstandiger, is vaker weg van huis en leert een heleboel nieuwe dingen. De tijd op de basisschool vliegt voorbij en voor je het weet staat er weer zo’n mijlpaal voor de deur: het afscheid van groep 8. De overgang van basisschool naar middelbare school is een grote stap en kan best spannend zijn voor jouw kind. In dit artikel vertellen we je hoe je als ouder jouw kind kunt ondersteunen in deze periode en wat het einde van de basisschool allemaal in petto heeft.

Het afscheid van groep 8

Groep 8 is een bijzonder jaar in de schoolcarrière van jouw zoon of dochter. In groep 8 is jouw kind de oudste van de school en weet hij of zij precies hoe alles werkt en waar alles is. Jouw kind voelt zich thuis in de klas en bij de klasgenoten. Het is dan ook spannend om te bedenken dat volgend jaar alles anders is.

Omdat de overgang van de basisschool naar de middelbare school een grote stap is, worden kinderen in groep 8 goed voorbereid op deze verandering. Niet alleen oriënteren ze zich op een nieuwe school en een nieuwe klas, maar ze leren ook hoe ze zelfstandiger kunnen zijn en hoe ze om moeten gaan met huiswerk. Dit hangt natuurlijk erg van de meester of juf af, maar veel leraren nemen echt de tijd om de kinderen voor te bereiden op deze nieuwe fase.

Maar het afscheid van groep 8 betekent natuurlijk ook veel plezier en tijd met klasgenoten en leraren. Veel scholen organiseren een eindmusical voor groep 8, een spetterend feest voor de oudste leerlingen en een kamp voor groep 8. Bovendien krijgen kinderen in groep 8 vaak een mooi afscheidsboekje met foto’s en leuke anekdotes. Zo hebben ze een tastbare herinnering aan hun basisschooltijd. Dit kan helpen bij het afsluiten van deze periode en de start van iets nieuws.

Van basisschool naar middelbare school

Veel kinderen vinden het toch wel spannend om naar de middelbare school te gaan. Ineens ben je een brugpieper met een veel te grote rugtas in een zee van nieuwe gezichten. Sommige kinderen gaan naar dezelfde middelbare school als hun vrienden en vriendinnen van de basisschool, maar soms komt het ook voor dat kinderen niet bij bekenden in de klas zitten. Dat maakt de start op de nieuwe school extra spannend.

Een goede voorbereiding voor de start op de middelbare school kan enorm veel spanning wegnemen bij jouw kind. En deze voorbereiding start eerder dan je denkt. Al vanaf het moment dat jullie naar de open dagen van middelbare scholen gaan, kun je hiermee starten. Neem rustig de tijd om de school te bezichtigen, handige vragen te stellen en je te oriënteren op alle mogelijkheden op school. Zo went jouw kind al een beetje aan het idee en is er meer dan genoeg tijd en ruimte voor gesprekken hierover.

Tijdens de zomervakantie heb je als ouder een lange periode om je kind voor te bereiden op de start op de middelbare school. Samen shoppen voor schoolspullen, een schooltas en nieuwe kleding maakt de eerste klas wat tastbaarder en biedt je de mogelijkheid om er nog eens over te praten. Is er misschien iets waar jouw kind zich zorgen over maakt? Of kun jij iets doen om deze periode minder spannend te maken?

Voor de school officieel aanvangt worden kinderen vaak al uitgenodigd voor een kennismaking. Ze leren hun klas en docent kennen en mogen hun boeken afhalen. Zo wordt door de middelbare school zelf de drempel wat lager gemaakt. Je kind kan de route naar school alvast een keer afleggen, eventueel onder begeleiding, en kennismaken met de klasgenoten. Blader ook samen eens door de lesboeken om een idee te krijgen van wat jouw kind allemaal gaat leren dit jaar.

Je kind ondersteunen bij het afscheid van de basisschool

Naar de middelbare school gaan is niet alleen spannend, maar soms ook erg verdrietig. Het afscheid van groep 8, de leraren en de klasgenoten is voor veel kinderen zwaar. Ze zijn tenslotte erg gehecht geraakt aan elkaar na al die jaren. Met alle leuke activiteiten in groep 8 wil de school kinderen de mogelijkheid geven om mooie herinneringen te maken aan deze tijd, maar het maakt het gemis natuurlijk niet minder.

Als ouder kun je veel doen om deze periode minder moeilijk te maken. Je kunt het verdriet niet wegnemen, maar je kunt wel een luisterend oor bieden. Geef je kind de ruimte om te praten over zijn of haar gevoelens en laat weten dat dit allemaal heel normaal is. Wees ook coulant als jouw kind ineens hevige emoties heeft en wat lastiger is dan normaal. Dat komt vaker voor; het is een manier om de vele gevoelens in deze periode te uiten.

Een andere manier om jouw kind te ondersteunen in deze periode is door er simpelweg te zijn. Jouw aanwezigheid en hulp in deze periode geeft vastigheid en is vertrouwd. Dat zorgt voor een veilige uitvalsbasis voor deze spannende tijd. Biedt mogelijkheden voor speelafspraakjes met vrienden, help bij het maken van huiswerk in de eerste weken van de middelbare school en haal jouw kind op van school of breng hem of haar eens weg. Dit is belangrijker dat je misschien denkt en kan jouw kind enorm helpen bij deze transitie. Voor je het weet is jouw kind gewend aan de nieuwe school en nieuwe klas.

Handige boeken over het afscheid van groep 8

Het kan jouw kind veel helpen om te weten dat hij of zij niet de enige is die de overgang naar de middelbare school moeilijk vindt. Deze boeken zijn een feest der herkenning en kunnen enorm behulpzaam zijn in deze periode.