Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

5 tips om jouw kind te leren schrijven en lezen

Vanaf groep 3 gaat jouw kind aan de slag met lezen, schrijven en het leren van letters. Maar meestal krijgen kinderen al eerder interesse in letters, cijfers en woordjes lezen. In de kleuterklas krijgen kleuters de eerste oefeningen om te leren lezen en het alfabet te leren. Maar ook thuis kun je hiermee aan de slag. Wij delen 5 tips om jouw kind spelenderwijs te ondersteunen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden.

1. Samen lezen

Lezen is ontzettend belangrijk voor de taalvaardigheid van jouw kind. Tijdens het voorlezen leert jouw kind veel over taal, breidt hij of zij de woordenschat uit en kan jouw kind zelf al een beetje oefenen met de letters van het alfabet.

Er zijn tal van boekjes die geschikt zijn voor het leren lezen. Met AVI-start boekjes gaat jouw kind direct aan de slag met zelfstandig lezen, maar er zijn ook boekjes beschikbaar die meer gericht zijn op kleuters. Samenleesboekjes zijn voor deze ontwikkelingsfase gemaakt en bovendien leuk voor kleuters.

2. Creatief oefenen met leren schrijven en lezen

Letters en cijfers leren kinderen niet alleen uit boeken. Overal om ons heen zijn letters en cijfers aanwezig en spelenderwijs kun je op diverse manieren oefenen met het alfabet. Laat jouw kind bijvoorbeeld de letters van zijn of haar naam tekenen met stoepkrijt of speel een zoekspelletje met letters en voorwerpen in huis. Er zijn ook veel educatieve spelletjes beschikbaar om samen te spelen en tegelijkertijd te leren. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is bovendien ook ontzettend gezellig.

3. Maak gebruik van inspirerende werkbladen

Als jouw kind interesse krijgt in letters en cijfers kun je door middel van werkbladen deze interesse aanwakkeren en hem of haar spelenderwijs laten oefenen met schrijven en lezen. Er zijn veel werkbladen voor peuters en kleuters gratis te downloaden van Pinterest of op websites met lesmaterialen.

De leukste werkbladen voor kleuters zijn oefeningen met het leren schrijven van letters, het herkennen van de letters van het alfabet, het oefenen van de eigen naam of educatieve puzzels. Zorg dat het werkblad aansluit bij het niveau en de interesses van jouw kind.

4. Leuke apps om letters te leren schrijven

Er zijn tegenwoordig ook tal van leuke apps voor kleuters om te oefenen met letters, cijfers en woorden aan de hand van spelletjes en leerzame content. Enkele aanraders zijn onder andere Squla, Juf Jannie, RomPomPom en Letterfun. Door middel van deze apps leert jouw kind spelenderwijs letters en cijfers, klanken te herkennen en woordjes te lezen. De apps zijn te installeren op de smartphone, tablet of de iPad.

5. Houd het oefenen gezellig

Jouw kind hoeft in de kleuterklas van de basisschool nog niet te kunnen schrijven en lezen. Het is daarom belangrijk om jouw zoon of dochter alleen te leren lezen en schrijven als hij of zij daar zelf interesse in heeft en zolang het leuk en leerzaam is.

Wanneer jullie aan de slag gaan met het oefenen is het niet nodig om een specifieke techniek aan te houden. Op school wordt gebruik gemaakt van bepaalde methoden om kinderen de juiste letters te leren schrijven. De kans is aanwezig dat jouw methode hier niet op aansluit. Houd het daarom vooral bij het ondersteunen van het proces en probeer niet zelf het hele alfabet aan te leren met blokletters of schrijfletters. Iets afleren vergt meer tijd en aandacht dan het aanleren. Het is vooral erg leuk om met elkaar bezig te zijn en te genieten van deze ontwikkelingen.