Mijn kind is geen knutselkind – waarom dit helemaal oké is

Sommige kinderen worden blij van papier, lijm, scharen en glitters. Ze kunnen zich uren verliezen in een knutselwerkje, blijven plakken in de tekenhoek op school of vragen thuis om een lege eierdoos. Maar wat als jouw kind dat totaal niet heeft?

Niet elk kind houdt van stilzitten en lijmen

Knutselen vraagt om fijne motoriek, geduld en vaak ook het vermogen om te plannen. Niet ieder kind heeft daar op jonge leeftijd al behoefte aan. Sommige kinderen zijn liever fysiek bezig, houden van bouwen met blokken of experimenteren met water, zand of beweging. Dat is óók creatief.

Knutselen is geen verplicht onderdeel van kind-zijn

Hoewel knutselen vaak als ‘typisch kinderlijk’ wordt gezien, is het niet per se een universele bezigheid. Veel kinderen ontwikkelen hun creativiteit op andere manieren: door rollenspel, verhalen verzinnen, muziek maken of fantasierijke constructies bouwen. Creatief zijn zit niet alleen in papier-maché.

Wat kun je doen als ouder?

  • Laat het los. Dwing je kind niet om mee te doen aan knutselmomenten. Creativiteit dwing je niet af, die ontstaat het best in vrijheid.
  • Kijk waar de interesse wél zit. Houdt je kind van buiten zijn? Misschien past een modderkeuken of tuinproject beter. Houdt je kind van verhalen? Misschien is tekenen niets, maar fantasievolle avonturen vertellen juist wel.
  • Bied laagdrempelige materialen aan. Niet alles hoeft een knutselproject met eindresultaat te zijn. Laat knutselspullen gewoon liggen. Een kind dat zelf nieuwsgierig wordt, gaat vanzelf eens proberen.
  • Vergelijk niet. Dat buurkind dat thuis hele schilderijen maakt is niet 'beter', alleen anders. Elk kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo en stijl.

Elk kind ontdekt zijn interesses op een ander vlak

Sommige kinderen ontdekken al vroeg wat hen boeit. Dat kan techniek zijn, beweging, dieren, rollenspel of juist taal. Die voorkeuren zijn niet zomaar ‘leuk voor erbij’, maar vormen de eerste contouren van wat later talenten, passies of interesses kunnen worden. Als ouder kun je daarin veel betekenen: door mee te bewegen, je kind de ruimte te geven en het serieus te nemen in wat hij of zij laat zien. Misschien bouwt je kind liever torens dan knutsels, of praat het de oren van je hoofd over dino’s. Juist door deze vroege talenten te erkennen en te voeden, help je je kind zich te ontwikkelen.

Creativiteit zit in alles

Je kind hoeft geen knutselkampioen te zijn om creatief, slim of fantasierijk te zijn. Misschien zit de creativiteit niet in lijm en papier, maar in rollenspellen, bouwen, praten, bewegen of iets dat je nog niet eerder had gezien. En dat is minstens zo waardevol.