Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

5 Tips van Tischa over structuur en regelmaat na de vakantie

Zo, het zit er weer bijna op die vakantie. Voor je het weet moet iedereen weer in het gewone ritme van werk, school, opvang, clubjes en sport zitten. Volle agenda’s en verplichtingen. Dat valt niet mee voor onszelf en ook niet voor onze kinderen. Zeker gevoelige kinderen kunnen er behoorlijk last van hebben. Je kunt jezelf en je kinderen er natuurlijk wel bij helpen als je er op voorhand goed over nadenkt en als je een aantal dingen in acht neemt en doet. Hoe kom je weer makkelijker in de structuur en regelmaat na de vakantie? Opvoedkundige Tischa Neve deelt 5 tips om de best pittige overgang voor ons allemaal wat lichter te maken. Een paar ideetjes om weer terug in het gareel te komen, staan voor je klaar!

Realiseer je de impact

Voor kinderen, van dreumes tot en met puber, is het omschakelen na een lange vakantie waarin er weinig moest en er geen of minder druk was. Weer naar lange dagen opvang, nieuwe klas, lokaal, nieuwe juf/meester, weer van alles moeten… dat maakt dat kinderen moeten wennen en weer in het ritme moeten komen van school of opvang. We onderschatten als ouders nog wel eens wat de impact hiervan is op kinderen, zeker als je kind het aan de buitenkant niet heel duidelijk laat merken of zegt. Realiseer je dus dat de impact best groot is en dat dat kan maken dat je kind wiebelig is, terugvalletjes in gedrag of vaardigheden heeft en in het begin echt moe kan zijn.

Begrip

Wat kinderen vooral nodig hebben is begrip van ons. Dat we begrijpen en ook aan hen kunnen uitleggen wat maakt dat ze gespannen, jengelig, heel moe zijn of een kort lontje hebben. Of een terugvalletje op bijvoorbeeld zindelijkheid of met duimen. Een kind begrijpt zelf niet waar dat vandaan komt en het helpt ze enorm als wij het inzien, begrijpen, met ze bespreken en er natuurlijk ook rekening mee houden en hen helpen om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken. Toon dus wat begrip voor je dwarse emotionele kind. Het is echt niet niks die overgang. Je dit goed realiseren, het zo nu en dan benoemen en hen wat credits geven kan al een hoop schelen!

Op tijd in het gareel

Ga op tijd weer terug naar normale bedtijden en de dagelijkse regelmaat en structuur. Weer op tijd en aan tafel eten, maar ook het avond- en ochtendritueel weer als vanouds oppakken maakt de overstap toegankelijker. Als je dat voor het einde van de vakantie al langzaamaan invoert, is de overgang straks minder groot.

Afspraken (her)bespreken

Met kinderen vanaf 3 á 4 jaar kun je kort de (huis)afspraken die (weer) gelden even bespreken. Of je maakt ze zichtbaar op een afsprakenlijstje. Samen met het gezin kun je weer even stilstaan bij wat jullie belangrijk vinden in huis, met elkaar en bijvoorbeeld rond eten, schermen en taakjes. Hoe meer samen overlegd en besloten, hoe groter de commitment. Bij jongere kinderen kun je samen met je partner de (nieuwe) afspraken doornemen en vaststellen.

Hou het behapbaar

Hou het de eerste weken na de vakantie een beetje behapbaar voor je kinderen (en voor jezelf). Niet gelijk alle dagen vol proppen en de ene speeldate na de ander, niet van hot naar her met allerlei afspraken. Hou het rustig en kijk wat je kind aankan. Er moet vaak alweer van alles rond sport en clubjes, dus daaromheen wat rustige avonden en weekenden en middagen quality time plannen kan enorm helpen om het niet veel te veel te maken voor je kinderen. Niet dat ze dat altijd zullen begrijpen (logeren is toch heel leuk), maar aan jou de taak om hen een beetje in bescherming te nemen en hen te helpen bij de invulling van hun dagen.

De overgang is voor ons allemaal erg groot; van vakantiemodus naar het dagelijkse waarbij school en werk meer centraal staan. Na zo’n lange periode zonder school, is het voor veel ouders misschien ook weer hoog tijd dat de kinderen naar school en de opvang gaan. Het helpt al als je je bewust bent van deze overgang, gun elkaar de ruimte en tijd om te wennen aan meer structuur en regelmaat na de vakantie. Hoe meer je de kinderen meeneemt in dit proces, hoe makkelijker het wordt. Vergeet niet dat de kinderen ook al die tijd in een relaxte modus hebben gezeten qua opstaan, dingen moeten, de afspraken; de druk is eraf tijdens de vakantie en alles is wat losser. Het is de kunst om weer terug in het gareel te komen, waarbij je ook de mooie elementen van de vakantieperiode kunt verwerken in het dagelijkse. Het meespelen met de kinderen, de persoonlijke aandacht die je hen geeft, de rust en ruimte met en voor de kinderen. Zo duiken we niet meteen weer de ratrace in, maar kunnen we bewuster en met aandacht genieten van en met elkaar.