Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

5 juli 2022

Blijven oefenen met lezen in de zomervakantie

Als jouw kind in groep 3 of groep 4 zit, zul je waarschijnlijk de enorme sprongen in leesvaardigheid dit jaar met bewondering hebben ervaren. In slechts enkele maanden heeft jouw kind hele boeken leren lezen en daar nog plezier in gekregen ook! Maar nu is het zomervakantie en wil je dit leesniveau uiteraard wel op peil houden. Hoe? Dat ontdek je in deze blog!

De zomerdip

Zoals met elke andere vaardigheid is het belangrijk om het lezen te blijven oefenen. Zo voorkom je dat de kennis wegzakt en oefening baart tenslotte kunst. Vooral met een belangrijke vaardigheid als lezen is het waardevol om hier ook buiten schooltijd aandacht aan te besteden. Helaas gebeurt dit niet altijd en dat is ook logisch, er komt veel op je af als ouder en je hebt meer ballen hoog te houden. Een terugval in leesvaardigheid in de zomervakantie komt vrij regelmatig voor bij beginnende lezers en wordt ook wel de zomerdip of het zomerverval genoemd. Soms neemt de leesvaardigheid met wel 1 of 2 AVI-niveaus af. Dat kunnen we gelukkig voorkomen.

Zo blijf je oefenen met lezen

Wil je deze zomerdip tegengaan bij jouw zoon of dochter? Dan kun je dat eenvoudig doen door gedurende de zomervakantie te blijven oefenen met lezen. En dat is echt geen straf, want er zijn zoveel leuke stripboeken, tijdschriften en boeken! Met deze tips houd je deze zomer de leesvaardigheid van jouw kind op peil:

  • Maak lezen leuk door boeken uit te kiezen die aansluiten bij de interesses van jouw kind.
  • Zorg dat de boeken op het juiste AVI-niveau zijn; Te moeilijke boeken kunnen het leesplezier bederven.
  • Plan elke dag minstens 10 minuten leestijd in.
  • Goed voorbeeld doet volgen. Gebruik deze tijd dus ook om zelf even te lezen.
  • Oefen elke dag met hardop lezen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door samen te lezen en af te wisselen.
  • Oefen de leesvaardigheid met leuke apps als Letterprins, Yoleo of Kees Komma.
  • Word lid van de bibliotheek om gezellig samen leuke boeken uit te kiezen.

Leestips voor de zomervakantie

Wil je een paar leuke leesboeken meenemen op vakantie voor jouw kind? Dan kunnen wij onderstaande boeken echt van harte aanraden! Van veel boeken is bovendien een digitale versie beschikbaar zodat je ze eenvoudig op de e-reader kunt lezen.

Dolfje Weerwolfje

De boekenreeks over Dolfje Weerwolfje en zijn vriendin Noura Weerwolfje van Paul van Loon is al jaren een enorm succes onder beginnende lezers. De verhalen zijn stuk voor stuk ontzettend spannend, maar de teksten zijn eenvoudig te lezen. Er is bovendien volop keuze: in de reeks van ‘Dolfje Weerwolfje’ zijn al meer dan 20 boeken verschenen! Er zijn zelfs boeken van Dolfje Weerwolfje voor kleuters en beginnende lezers.

De NEEhoorn

De NEEhoorn’ is een fantastisch boek met mooie tekeningen over een wel heel eigenwijze eenhoorn die altijd ‘nee’ zegt. Samen met een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die nergens van houdt en een prinses die het met alles oneens is, beleeft hij leuke avonturen. Dit boek over chagrijnig zijn spreekt enorm tot de verbeelding.

Stink AVI’s

Vind jouw kind alles wat te maken heeft met snot, poep, plas en viezigheid ook zo vermakelijk? Dan is dit boek echt een aanrader! ‘Stink AVI’s’ is een verhalenbundel als geen ander. Jette Schröder heeft tal van vieze en grappige verhalen gebundeld over scheten die een stad kunnen wegblazen, een jongen en een stinkende trol en een reus met buikpijn. Het boek bevat verhalen van AVI-niveau M3 tot en met AVI-niveau E4.

Borre

De boeken van Borre, geschreven door Jeroen Aalbers, zijn onderdeel van De Gestreepte Boekjes. Deze boeken zijn speciaal geschreven voor kinderen van diverse leesniveaus. Zo zijn er boekjes over de avonturen van Borre speciaal voor kleuters, maar ook voor kinderen uit groep 3 en 4. De keuze is reuze en de verhalen zijn altijd grappig. Bovendien zijn de boekjes vrij dun en erg betaalbaar.

De spreekbeurt van Alin

De spreekbeurt van Alin’ is een boek uit de reeks ‘Geknipt voor jou’. In deze boeken bepaalt de lezer zelf hoe het verhaal verloopt en dat is natuurlijk nog leuker dan een gewoon boek! In de spreekbeurt van Alin kiest jouw kind of de spreekbeurt van Alin zal gaan over wandelende tak of een vleesetende plant. Het verhaal is spannend en helemaal afgestemd op AVI-niveau E4.