Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

Geef je contant of digitaal zakgeld?

Ouders weten dat zakgeld een praktisch hulpmiddel is om kinderen te leren omgaan met geld. Maar in welke vorm geef je zakgeld; contant of digitaal? Wat past bij jonge kinderen en wat werkt in het huidige digitale tijdperk? Ik vertel je graag de pluspunten en leg uit hoe andere ouders het aanpakken.

De pluspunten van contant zakgeld

Heel eerlijk. Ik heb zelf nog maar weinig contant geld in huis. Dus wekelijks zakgeld geven met munten, is soms best een uitdaging. En toch is het slim om je kind te laten kennismaken met contant geld. Kinderen ontdekken met contant geld namelijk de waarde van geld. Hoeveel moet je sparen voordat je iets kan kopen. Ze zien dat geld een ruilmiddel is. Ik betaal met geld en ik krijg er een product voor terug. En het allerbelangrijkste; het op=op principe is visueel super duidelijk. Het is zichtbaar als je spaarpot leger wordt of zelfs op is. Dat helpt bij het leren keuzes maken.

De pluspunten van digitaal zakgeld

Daarnaast hebben we het digitale geld. Er zijn tegenwoordig enorm veel mogelijkheden om digitaal te betalen. En deze technologie staat niet stil, dus komende jaren zullen hier vast en zeker nog vernieuwingen in te verwachten zijn. Dus ja, leren omgaan met digitaal geld is een must. Hier kan je als ouder niet omheen. Grappig om te weten is dat de pinpas door jongeren op dit moment al als ‘ouderwets’ wordt ervaren. Zij gebruiken de pinpas nog maar sporadisch omdat ze vooral betalen met mobiel en horloge.

Wat doen andere ouders?

Je hoeft natuurlijk helemaal niet te doen wat andere ouders doen. Maar soms is het gewoon fijn om te horen hoe iemand anders het aanpakt. Dan kan jij er de tips uithalen die bij jou en jouw opvoeding passen.

  • De meeste ouders starten met het geven van contant zakgeld. Zoals eerder verteld om geld beter te leren kennen en herkennen.
  • Vanaf groep 5/6 komt er een omslag van contant naar digitaal zakgeld. Soms is het een mix. Het uitgeefgeld krijgen kinderen contant, het spaargeld digitaal. En anders stappen ouders volledig over op digitaal geld.

  • Vanaf de middelbare school verdwijnt het contante zakgeld bijna helemaal. En dat is logisch omdat je op steeds meer plekken, denk aan schoolkantines en sportkantine, alleen nog maar cashless kunt betalen.

Een zakgeldcontract helpt

Mijn advies? Start met contant zakgeld en stap op tijd over op digitaal zakgeld. Op tijd is ruim voordat jouw kind naar de middelbare school gaat. Dan hebben jullie samen nog voldoende tijd om te wennen en te oefenen. Want pinnen klinkt heel simpel, maar toch kan het spannend zijn als jouw kind voor het eerst zelfstandig gaat pinnen. Dus jouw hulp is welkom.

Extra tip! Vul een zakgeldcontract in. Hoeveel zakgeld geef je, wanneer, op welke manier? En nog belangrijker wat mag en moet er van het zakgeld worden gedaan? Moet er bijvoorbeeld ook worden gespaard? En mag er snoepgoed of games worden gekocht van het zakgeld? Als je alle afspraken helder op een rijtje zet dan geeft dat rust. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is.