Lekker vies worden is goed voor kinderen!

Je zoon of dochter komt met rode wangen thuis van het buitenspelen met grasvlekken in de broek, zwarte vegen op de wangen en de haren helemaal in de war. Alle tekenen van een geslaagde ochtend of middag in de buitenlucht. Vies worden is namelijk helemaal niet erg. Sterker nog, het is juist goed voor kinderen!

Buiten leren en ontdekken

Moddersoep maken, stampen in de plassen, dammen bouwen in de sloot, verstoppertje spelen in de struiken: als kind is de wereld één grote speelplaats. Er valt van alles te ontdekken, of het nu in de speeltuin, in het bos, aan het strand of op straat is. Kinderen zijn niet snel vies van iets en zien overal de schoonheid van in. Een gewone steen wordt een gelukssteen, een plas modder is een gelegenheid om een lekker soepje te brouwen en die struik achterop het schoolplein is een uitstekende verstopplek.

Door de interactie aan te gaan met de omgeving leren kinderen volop. Ze ontdekken de natuur, ervaren de seizoenen en laten hun fantasie de vrije loop. Hier kunnen ze uiteraard flink vies van worden, maar dat is helemaal oké, want het stimuleert hun ontwikkeling.

Creativiteit en zelfontwikkeling

Tijdens het spelen ontdekken kinderen niet alleen hun omgeving, maar ook zichzelf en hun relatie met anderen. Daardoor werkt je kind aan de sociale vaardigheden. Maar ook de fantasie en creativiteit wordt volop gestimuleerd, zowel tijdens het spelen in de buitenlucht als binnenshuis. Door lekker te verven met de vingers oefent jouw kind met de fijne motoriek. Door op de knieën door het gras te kruipen ontdekt jouw kind de geheime wereld van insecten. En spelen met water en zand prikkelt de creativiteit op diverse manieren. Spelenderwijs leert jouw kind een heleboel.

Vies worden en het immuunsysteem

Lekker vies worden is trouwens ook goed voor het immuunsysteem. We vrezen vaak voor bacteriën en viezigheid en tot op zekere hoogte is dit goed. Maar om weerstand op te bouwen is het functioneel om ons immuunsysteem ook bloot te stellen aan triggers. Door vuil te worden tijdens het spelen komt jouw kind in aanraking met diverse bacteriën, schimmels en virussen. Zo wordt zijn of haar afweersysteem flink opgebouwd.

Te schoon of te vies

Als ouder baal je er wel eens van als jouw zoon of dochter met vieze kleren thuiskomt. Dat betekent weer een heleboel was, een extra douchebeurt en vieze voeten in huis. Maar vies worden is goed voor de ontwikkeling en van lekker onbezorgd buiten spelen leert jouw kind enorm veel. Bovendien kun je ook aan je kind leren wat je het beste kunt doen wanneer het vies is. Van je handen wassen en de manier waarop je sop gebruikt tot vieze kleding in de wasmand gooien; vieze situaties zijn ook kansen om te groeien!

Jij hebt vroeger vast ook wel geleerd dat alles waar ‘te’ voor staat niet goed is, behalve ‘tevreden’. Te schoon is niet goed voor kinderen, maar te vies natuurlijk ook niet. Een gezonde balans is het geheim voor blije kinderen én blije ouders.