De impact van sprookjes op kinderen

Wie is er niet opgegroeid met de sprookjes van Sneeuwwitje, Roodkapje en Hans en Grietje? Of je nu voorgelezen werd uit sprookjesboeken voor het slapengaan of verzot was of Disneyfilms: iedereen is bekend met de fantastische, en soms ook spannende, verhalen van bijvoorbeeld de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen. Sprookjes zijn bijzondere verhalen waarin goed en kwaad elkaar ontmoeten en waar alles mogelijk lijkt te zijn. Maar dat is niet alles. Sprookjes hebben namelijk nog veel meer impact, vooral op de fantasie, de woordenschat, het moreel besef en de belevingswereld van kinderen.

De oorsprong van sprookjes

Verhalen zijn van alle tijden. Vroeger vertelden mensen elkaar al verhalen over hun avonturen, maar ook over verzonnen gebeurtenissen. Prinsessen, heksen, draken, elfen, kabouters en andere magische wezens kregen de hoofdrol. Zo vertelden mensen elkaar over goed en kwaad, rijk en arm en onbekende gebieden en figuren. Deze volksverhalen kregen naast de functie om te vermaken ook een functie om jong en oud te leren over het leven en over moralen van die tijd.

Na de uitvinding van de boekdrukkunst werden veel van deze verhalen gebundeld in sprookjesboeken, maar ook nieuwe sprookjes werden verzonnen en gedeeld met een groot publiek. Zo werden sprookjes een heel apart genre boeken die geliefd waren bij jong en oud.

Door de verfilming van veel sprookjes door Walt Disney zijn deze verhalen tot leven gekomen. Nieuwe generaties kregen hierdoor de kans om kennis te maken met Assepoester, Sneeuwwitje en Rapunzel. Maar ook sprookjes uit andere landen en regio’s werden ineens heel toegankelijk. Wie werd er niet geraakt door de verhalen van Moana, Pocahontas en Mulan?

De impact van sprookjes op kinderen

Sprookjes hebben al van oudsher de belangrijke functie om levenslessen over te dragen. Waarschuwingen als ‘eerlijkheid loont’, ‘niet met vreemden meegaan’ en ‘wees vriendelijk voor iedereen’ zijn volop aanwezig in deze volksverhalen. Maar sprookjes zijn ook een uitstekende manier om het verschil tussen goed en kwaad aan te leren. Er is altijd een duidelijke slechterik in het verhaal en de held is iemand waarmee jouw kind zich kan identificeren. Hou je er rekening mee dat sommige sprookjes (nog) spannend kunnen zijn voor jouw kind? Doe je dat niet, dan kan een sprookje ook op een vervelende manier langer blijven hangen dan je zou willen. Verhalen en sprookjes mogen verrijken op een manier die goed voelt voor jouw kind.

De voordelen van samen lezen

Niet alleen het lezen en beleven van sprookjes is gunstig voor de ontwikkeling van jouw kind. Ook het samen lezen van verhalen kan enorm veel goed doen voor de woordenschat, de leesvaardigheid en de ontwikkeling van jouw zoon of dochter. Jouw kind krijgt de liefde voor boeken en verhalen al van jongs af aan met de paplepel ingegoten en leert elke keer weer nieuwe woorden, zinnen en letters kennen.

Lezen, of voorgelezen worden, is een goede manier om even in de huid van iemand anders te kruipen. Jouw kind kan de strijd aan gaan met de grote boze wolf, de heks te slim af zijn of zich een heuse zeemeermin voelen. (Voor)lezen stimuleert de fantasie en zelfs lang nadat het verhaal is afgelopen beleeft jouw kind de avonturen nog in zijn of haar spel, tekeningen of dromen.

Maar samen lezen is natuurlijk ook gewoon heel gezellig en knus. Het is een moment waar jullie echt de tijd nemen voor elkaar. Zo stimuleer je jullie band en kunnen jullie allebei genieten van dit rustmoment.

De leukste sprookjesboeken voor kinderen

Wil je jouw zoon of dochter kennis laten maken met sprookjes? Dan kunnen wij deze boeken van harte aanraden!

De bekendste sprookjes voor kleuters

In ‘De bekendste sprookjes voor kleuters’ worden de verhalen van Roodkapje, Hans en Grietje en andere bekende sprookjes verteld door bekendste kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander. Elk sprookje wordt vergezeld door prachtige tekeningen om het verhaal echt tot leven te laten komen.

Sprookjes van Grimm

Veel bekende sprookjes in ons land zijn geschreven door Grimm. In het boek ‘Sprookjes van Grimm’ zijn deze verhalen gebundeld én op rijm geschreven.

Mooie verhalen over dappere prinsessen

Dat meisjes ook stoer en avontuurlijk kunnen zijn, wordt heel duidelijk in het boek ‘Mooie verhalen over dappere prinsessen’ van Disney. De verhalen van Moana, Tiana, Pocahontas, Belle en vele andere prinsessen worden levendig en met mooie illustraties verteld.

Roodkapje was een toffe meid

Ben je op zoek naar een moderne twist op sprookjes? Dan is ‘Roodkapje was een toffe meid’ van Marjet Huiberts echt een aanrader! In dit boek wordt het welbekende verhaal van Roodkapje, maar ook diverse andere sprookjes, omgetoverd tot hippe rap. Het boek wordt geleverd met cd en kinderen kunnen meelezen in het boek.

Arabische sprookjes

Sprookjes waren niet alleen populair in Europa. Ook in Arabische landen werden diverse volksverhalen verteld over goed en kwaad, maar ook helden en schurken. In het boek ‘Arabische sprookjes’ lees je deze bijzondere verhalen, voorzien van prachtige prenten.