Waar let je op bij de aanschaf van een huisdier?

De meeste kinderen zijn gek op dieren. Ze houden van knuffelen met honden, krijgen geen genoeg van het aaien van geitjes en kijken vertederd naar konijnen en cavia’s. Een huisdier kan de beste vriend van jouw kind worden en leert hem of haar direct bepaalde verantwoordelijkheden aan. Willen jullie een hond, kat, konijn, cavia, hamster of goudvis kopen? Dan is het belangrijk om op de volgende zaken te letten bij de aanschaf van een huisdier.

Welk huisdier kiezen?

Een huisdier kies je natuurlijk niet zomaar. Je wilt een huisdier kopen dat past bij jouw gezinssituatie, de voorkeuren van jouw kind, het beschikbare budget en de ruimte die je hebt in huis. Honden en katten zijn enorm populair in Nederland, maar lang niet iedereen heeft de ruimte voor een groot huisdier of voldoende tijd voor een hond of een kat. Oriënteer je op het aanbod en ontdek welk huisdier het beste past bij jouw gezin en jouw woning.

Welk huisdier houdt van knuffelen?

De wensen van kinderen voor een huisdier zijn vaak heel eenvoudig: ze willen een maatje waarmee ze kunnen knuffelen en spelen. Het is wel belangrijk om te weten dat lang niet elk huisdier hier geschikt voor is. Sommige hondensoorten zijn echte knuffelberen, zoals Golden retrievers, Greyhounds en Cavalier King Charles Spaniëls, en andere soorten kun je juist beter weghouden bij kinderen. Ook lang niet alle konijnen, cavia’s, hamsters en fretten zijn even knuffelig als men vaak denkt. Informeer goed bij de verkoper welk dier een goede match zou zijn met jouw kinderen.

Bereid je goed voor

Een huisdier koop je niet zomaar. De zorg voor een dier is een grote verantwoordelijkheid en het is belangrijk dat zowel jij als ouder als jouw kinderen hier goed op voorbereid zijn. Lees je in over het huisdier, verdiep je in de zorg en laat ook de kinderen hun huiswerk doen. Zo kunnen jullie allemaal zo goed mogelijk voor het nieuwste lid van het gezin zorgen.

Wat heb je nodig voor een huisdier?

Om goed voor een huisdier te kunnen zorgen, heb je bepaalde elementen nodig. Een goudvis kan niet zonder kom, een hond heeft zeker een mand en een riem nodig en een cavia haal je niet in huis zonder kooi. Zorg dat je weet wat jouw nieuwe huisdier nodig heeft, zo voelt het huisdier zich direct thuis.

Een zorgverzekering voor jouw huisdier

Huisdieren kunnen ziek worden of last krijgen van ouderdomskwalen. En net zoals de kosten bij mensen flink kunnen oplopen, is dit bij huisdieren ook zo. Daarom is het raadzaam om een zorgverzekering af te sluiten voor jouw huisdier, vooral als je een hond of een kat aanschaft. Door jouw hond te verzekeren bij Petplan ben je verzekerd van goede zorg en goede dekking bij medische kosten. Je kunt bovendien kiezen uit diverse pakketten om een zorgverzekering af te sluiten die past bij jouw financiële situatie en jouw huisdier.

Vergeet de kosten niet

Een huisdier is niet goedkoop. Natuurlijk zijn er de aanschafkosten, maar daar houdt het niet op. De dagelijkse verzorging, het voedsel, bezoekjes aan de dierenarts en speeltjes kunnen flink wat kosten met zich meebrengen. Deze kosten variëren van € 3,50 voor een goudvis per maand tot minimaal € 85,- voor een hond. Als je investeert in een puppycursus, een kattenverzekering afsluit of jouw huisdier veel zorg nodig heeft, lopen de kosten uiteraard verder op. Houd hier zeker rekening mee en maak ruimte in het budget.

Hoe koop je een huisdier?

Er zijn verschillende manieren om een huisdier aan te schaffen. Dierenwinkels verkopen vaak vissen, konijnen, hamsters, vogels en cavia’s, maar voor een hond of een kat zul je je vaak moeten wenden tot kennissen of fokkers. Verdiep je goed in het verkoopadres. Is de partij betrouwbaar? Is het dier op diervriendelijke en veilige manier gefokt of opgegroeid? Je wilt tenslotte wel weten waar jouw nieuwe huisdier vandaan komt en of hij of zij goede zorg en een goede opvoeding heeft gehad. Vergeet ook zeker niet om langs te gaan bij het lokale asiel of de dierenopvang. Hier worden allerlei dieren, van honden tot knaagdieren, opgevangen in de hoop een nieuw baasje te kunnen vinden. Deze dieren verdienen zeker een kans op een veilig en liefdevol thuis. Deze dieren zijn al beschikbaar en klaar om liefdevol opgevangen te worden, misschien door jullie gezin!