Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Wist je dat verkleden de fantasie en creativiteit van je kind stimuleert?

Vindt je kind het ook zo heerlijk om zich te verkleden? Danst hij of zij het liefst de hele dag door het huis als prinses of kruipt je kind als ninja door de woonkamer? Dan delen we graag feestelijk nieuws. Wist je dat verkleden heel goed is voor de ontwikkeling van jouw kind? Verkleden stimuleert namelijk de fantasie én de creativiteit van kinderen!

Verkleden stimuleert de ontwikkeling van jouw kind

Kinderen leren op allerlei manieren nieuwe vaardigheden en soms komt dit uit onverwachte hoek. Je verwacht bijvoorbeeld niet direct dat verkleden belangrijk is voor de ontwikkeling van jouw kind. En toch dragen de verkleedpartijtjes van jouw zoon of dochter op allerlei manieren bij aan de ontwikkeling.

Verkleden is een fantastische manier om even helemaal in de huid van een ander karakter te kruipen. Met een leeuwenpak aan waant jouw zoon of dochter zich in de jungle. Ze kruipen rond in huis en grommen en brullen erop los. Maar met een balletpakje aan dansen ze door de huiskamer en ontdekken ze hoeveel pirouettes ze kunnen doen voor ze omvallen. Door zich te verkleden, maakt jouw kind volop gebruik van zijn of haar fantasie om de wereld vorm te geven. Er komt flink wat creativiteit bij kijken en daarom is verkleden zo ontzettend goed voor de fantasie en creativiteit van jouw kind. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat dit soort spelletjes op jonge leeftijd een waardevolle bijdrage leveren aan de creativiteit op latere leeftijd.

Maar er is meer. Verkleden is namelijk ook op andere manieren stimulerend voor de ontwikkeling. Zo leren kinderen tijdens het rollenspel om scenario’s uit te denken, dilemma's op te lossen en goed samen te werken. Er wordt dus spelenderwijs gewerkt aan sociale vaardigheden en probleemoplossend denken. Bovendien krijgen kinderen de kans om zich voor te bereiden op de werkelijkheid. Kinderen leren veel door de grote mensen in hun leven na te doen. Door zich te verkleden als papa, mama, kok, lerares of oma, oefenen ze waardevolle vaardigheden die ze hebben geobserveerd in het dagelijks leven.

Samen verkleden

Stimuleer de verkleedpartijtjes van je kinderen dus gerust en doe zelf ook gezellig mee! Ook grote mensen vinden verkleden leuk. Kijk maar op straat tijdens carnaval of Koningsdag. Verkleed je samen als piraten, leeuwen, prinsessen of eenhoorns en ontdek de wereld om jullie heen eens op een heel andere manier. Door mee te doen aan het rollenspel, en materialen aan te bieden voor de verkleedpartijtjes, stimuleer je deze activiteit en help je de ontwikkeling spelenderwijs. Bovendien creëer je er onvergetelijke herinneringen mee.