Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 tips voor goede oudergesprekken op school

Vanaf het moment dat jouw kind begint op de basisschool word je regelmatig op de hoogte gehouden van de voortgang tijdens het oudergesprek. Zo'n gesprek vindt gemiddeld drie keer per jaar plaats en is hét moment bij uitstek om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van jouw kind op school. Niet alleen de juf of meester zal vertellen hoe het met jouw kind gaat, maar ook jij kunt vragen stellen en inzichten bieden. Om het meeste uit dit gesprek te halen is een goede voorbereiding handig. Daarom geven wij in dit artikel 5 tips om de oudergesprekken op school voor te bereiden.

Stel vragen tijdens het gesprek

Als ouders verwacht je tijdens een oudergesprek inzicht te krijgen in de voortgang van jouw kind. Vaak wordt het rapport van de leerling besproken en vertelt de juf of meester over de gang van zaken in de klas. Wees echter niet bang om zelf ook vragen te stellen tijdens dit gesprek. Dit is juist het moment om belangrijke onderwerpen aan te snijden en vragen te stellen die voor jou en jullie van belang zijn. Schrijf deze vragen desnoods op om ze niet te vergeten.

Weet je niet zo goed wat je kunt vragen tijdens het gesprek? Dan geven wij graag een paar suggesties voor goede vragen:

  • Hoe gedraagt jouw kind zich in de klas?
  • Hoe is jouw kind in de omgang met andere kinderen?
  • Hoe zijn de prestaties van jouw kind in vergelijking tot leeftijdsgenoten?
  • Wat kunnen wij thuis doen?
  • Heeft jouw kind plezier op school?
  • Wat is de favoriete bezigheid van jouw kind op school?

Benut je tijd goed

Een gesprek met de leerkracht op school is kort en krachtig. Vaak wordt er per kind slechts 10 minuten ingepland. Binnen deze tijd zullen jullie alles moeten bespreken dat relevant is. Benut deze tijd dus optimaal. Kom op tijd, bereid je goed voor en kaart belangrijke onderwerpen al vroeg in het gesprek aan of open het gesprek ermee om het op de agenda te zetten. Zo ga jij met een tevreden gevoel naar huis.

Hebben jullie iets belangrijks te bespreken waar meer tijd en aandacht voor nodig is? Plan dan een afspraak in buiten de oudergesprekken om. De leerkracht van jouw zoon of dochter zal hier zeker voor openstaan. Zo hebben jullie de rust en ruimte om echt tot de kern te komen tijdens een gesprek.

Bespreek oudergesprekken met jouw kind

Sommige 10-minutengesprekken worden gevoerd met ouders en leerlingen samen. Zo is er openheid tijdens het gesprek en staat jouw kind echt centraal. Vaak wordt jouw zoon of dochter actief betrokken bij het gesprek. Bij een gesprek zonder kind wordt er juist meer gekeken naar de individuele prestaties en de ervaringen van de leerkracht.

Mocht het oudergesprek zonder kinderen gevoerd worden, dan is het evengoed verstandig om even de tijd te nemen om dit te bespreken met jouw kind. Zo heeft jouw kind niet het idee dat er achter zijn of haar rug om wordt gepraat. En wie weet komen er wel belangrijke vragen of onderwerpen ter sprake die zeker tijdens het gesprek moeten worden aangekaart.

Deel belangrijke gebeurtenissen

Een verhuizing, een scheiding of slaapproblemen: het kan allemaal van invloed zijn op het functioneren van jouw kind. Het is dan ook belangrijk om dit soort belangrijke gebeurtenissen te delen met de juf of meester van jouw kind. Een oudergesprek is een uitstekend moment om hierover te praten. Zo weet de leerkracht van jouw kind ook wat er speelt en kan hier rekening mee worden gehouden op school.

Wees respectvol en geduldig

Natuurlijk wil je als ouder de best mogelijke schoolervaring voor jouw kind, maar soms heeft hij of zij het toch niet zo naar de zin. Er is sprake van pesten, jouw kind vindt moeilijk aansluiting bij de klas, hij of zij komt moeilijk mee met de rest of de relatie met de leerkracht is niet optimaal. Er zijn veel redenen waarom jouw kind het even niet zo fijn heeft op school.

Als jouw kind het minder prettig heeft op school kunnen de gemoederen tijdens een gesprek hoog oplopen. Oudergesprekken zijn echter niet het moment om boos te worden of grenzen te overschrijden. Wees respectvol naar leerkrachten toe en vraag een gesprek met iemand anders binnen de school aan als het gesprek echt niet goed loopt.

Leerkrachten hebben veel op hun bordje en we mogen tijdens een oudergesprek onze waardering voor hun werk zeker laten blijken. Geef eens een compliment tijdens het gesprek of vertel hoe fijn jouw kind het heeft in de klas. Oudergesprekken hoeven niet altijd gericht te zijn op zaken die niet zo goed gaan. Het is ook een moment om juist te benadrukken hoe fijn het is op school en te werken aan een goede relatie met de leerkracht van jouw kind.