7 mei 2022

Weinig slaap door nachtbrakers - Zo blijf je een leuke ouder!

Kinderen zijn echt een verrijking van je leven. Ze brengen enorm veel vreugde en je leert door kinderen op een heel andere manier naar het leven te kijken. Maar die gebroken nachten met jonge kinderen zijn ontzettend zwaar. Vooral ouders met baby’s kampen met een onderbroken en korte nachtrust, maar ook op latere leeftijd kunnen kinderen echte nachtbrakers zijn. Zelfs als je kind naar de basisschool gaat, kunnen er genoeg oorzaken zijn waardoor je kindje (tijdelijk) minder goed slaapt. Hoe kom je de dag goed door als je maar weinig slaap krijgt gedurende de nacht? En hoe blijf je ondanks de mindere nachten een leuke ouder? Wij geven tips.

Drink genoeg koffie

Koffie wordt niet voor niets een magische drank genoemd. Door de hoeveelheid cafeïne in koffie krijg je snel een boost aan energie en wordt het concentratievermogen verhoogd. Ideaal dus als je aan het werk gaat of ‘s ochtends een duwtje in de rug nodig hebt om op gang te komen. Bovendien is koffie, met mate, zelfs goed voor de gezondheid. Mensen die twee tot vier kopjes zwarte koffie op een dag drinken, hebben een verminderde kans op hartkwalen en beroertes. Een nadeel van koffie is dat als de cafeïne uitwerkt, de vermoeidheid weer toeslaat. En zorg dat je na 15.00 uur geen koffie meer drinkt, zo voorkom je dat koffie de reden is dat je niet in slaap komt, terwijl je kindje weer langere nachten maakt. Anders zijn de rollen straks omgedraaid... 

Doe dutjes

Chronisch slaapgebrek kan je echt opbreken. Al na één nacht slecht slapen merken we dat we minder alert, sneller geïrriteerd en vermoeid zijn. Als de gebroken nachten langer aanhouden, heeft dit ook op de lange termijn gevolgen voor onze fysieke en mentale gezondheid. Door regelmatig dutjes te doen, kun je de gemiste uurtjes inhalen. Probeer te slapen wanneer jouw kinderen ook een dutje doen of geef jezelf een ochtend of een middag vrij om de hoognodige slaap in te halen. Dan kun je er daarna zeker weer tegenaan. Strijd niet tegen deze situatie, maar accepteer de fase, pak waar mogelijk de oorzaak aan en let extra goed op jezelf om hier doorheen te komen. Het is niet gemakkelijk, maar geef aan wat je nodig hebt en gun jezelf het dutje!

Ga wandelen

Naar buiten gaan en in beweging komen klinkt misschien niet zo aantrekkelijk als je gesloopt bent na weer een onrustige nacht, maar een wandeling kan echt een oppepper geven. Door in beweging te komen, krijg je meer energie. Bovendien doet het zonlicht wonderen voor ons welzijn. Maak van je gezondheid prioriteit. 

Doe aan yoga nidra

Yoga is een heerlijke manier om aan flexibiliteit en bezinning te werken. Steeds meer mensen beoefenen yoga thuis of in de sportschool. Meestal is dit hatha yoga, bikram yoga of yin yoga. Maar heb je wel eens gehoord van yoga nidra? Deze vorm van yoga wordt ook wel ‘slaap yoga’ genoemd omdat het ontzettend veel rust en ontspanning biedt. Tijdens een yoga nidra sessie beland je in een stadium tussen slapen en waken in. Hierdoor ontspan je en rust je goed uit. Er wordt ook wel gezegd dat een yoga nidra sessie van slechts 10 minuten gelijk staat aan 4 uur slaap. Dat is het proberen waard toch? Op YouTube vind je talloze begeleide sessies waar je uit kunt kiezen.

Schakel hulp in

Als je dringend behoefte hebt aan rust, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen. Neem een middagje voor jezelf terwijl jouw partner thuisblijft of vraag aan een ouder, zus of broer of vriend(in) of ze willen oppassen. Veel mensen zullen je heel graag willen ondersteunen en zo heb jij even wat tijd voor jezelf. Wil je graag wat leuks ondernemen? Dan is dit ook het juiste moment, want zo blijf jij goed voor jezelf zorgen en ben je een stuk vrolijker. Dat voelt je kind meteen aan!

Waar heb jij zin in?

Even lekker en gezond eten, een avondwandeling, creatief aan de slag, een attractiepark bezoeken of een sociale activiteit ondernemen? Wat doe je om op te laden en te ontspannen? Je bent meer dan een ouder en het is cliché maar waar, als je goed voor jezelf zorgt dan kun je dit ook doorgeven. Maak er ondanks de vermoeiende periode ook een hele leuke tijd van. Voor jezelf en elkaar. Je kunt het!