Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

14 september 2015 door Jacqueline Eckhardt

Ben X (15+)

Aangrijpende graphic novel over gamen, autisme en pesten.

Ben X
tekst: Nic Balthazar
ill.: nDurlie
uitg.: Lannoo, 2014
ISBN: 978-94-014-2283-3
omvang: 120 pagina's
prijs: € 19,99
Online bestellen

Ben X is een 'graphic novel' (roman in stripvorm) die keihard binnenkomt. Het verhaal gaat over een jongen met het syndroom van Asperger. Hij wordt gepest op school, en vlucht in de virtuele wereld van een game.

Ben heeft ASS (een stoornis in het autistisch spectrum) en zit op een reguliere school. Hij merkt dat hij anders is, maar weet niet hoe hij aansluiting moet vinden bij zijn medeleerlingen. Die pesten Ben genadeloos. Thuis, op zijn kamer, vindt Ben rust door te gamen. In het computerspel Avenged Kingdom is hij 'Ben X', de onverslaanbare held die zijn tegenspeelster Miss Scarlite redt van de ondergang. Dagelijks, precies op dezelfde tijden, speelt hij met haar de game. Hij is haar redder. En zij zijn heelmeesteres.

In het spel weet Ben precies wie hij is, welke krachten hij heeft, en wat er van hem wordt verwacht. In het echte leven moet hij alles leren. Mensen nadoen. Dingen naspelen die hij nooit echt begrijpt. Ben heeft het moeilijk, en zijn klasgenoten maken het hem nog moeilijker. Als ze hem ook online gaan pesten, heeft dat grote gevolgen.

Ben X is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, waarover Balthazar al eerder een boek schreef (Niets was alles wat hij zei). In Gent pleegde een jonge jongen zelfmoord. De combinatie van zijn autisme-stoornis en gepest worden, werd hem fataal. Nic Balthazar kende de moeder van deze jongen en maakte als eerbetoon in 2007 de film Ben X.

Nu is er dus ook deze aangrijpende graphic novel. Een indringend portret, in woord en beeld, van een jongen in nood. En een oproep om scholen leefbaar te houden, ook voor leerlingen die anders zijn.