Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

9 februari 2016 door Jacqueline Eckhardt

Bij de neus genomen (4+)

Schitterend 3-dimensionaal prentenboek. Mét app.

Bij de neus genomen
tekst en ill.: Loes Riphagen
uitg.: De Fontein, 2015
ISBN: 978-90-261-3842-3
omvang: 48 pagina's
prijs: € 22,99 (incl. app)
Online bestellen

Bij de neus genomen is een heel speciaal kinderboek. Prachtig uitgevoerd, met goudfolie op het omslag (dat op een fotolijstje lijkt). Binnenin geven fijn gestanste pagina's het boekje opvallend veel diepte. Het heeft iets van een kijkdoos. En wie het boek opent, krijgt een prachtig verhaal.

Het boek is gebaseerd op een vertelling van de Britse schrijver Rudyard Kipling (1865-1936), bekend van Jungle Book. Ook dit verhaal speelt in een bos, waar een nieuwsgierig olifantje op onderzoek uitgaat. Hij wil van alle andere dieren weten waarom ze zo eigenaardig zijn. "Hoe adem jij onder de grond, mol?" vraagt hij. "En waarom hebben giraffes een blauwe tong en lopen krabben zijwaarts?" Ongegeneerd steekt het olifantje zijn neus in andermans zaken. Totdat hij de fout begaat een krokodil te vragen wat zijn lievelingseten is...

Gelukkig loopt het goed af met het olifantje. En wij weten meteen waarom olifanten sindsdien een slurf hebben. Hoe origineel het verhaal ook is, de illustraties zijn zo mogelijk nóg origineler. Gemaakt met een mix van collage- en tekentechnieken. En daarna gefotografeerd en digitaal ingekleurd. Een indrukwekkend en zeer leesbaar kunststukje. Met bijbehorende app, die gratis te downloaden is.