Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

6 oktober 2014 door Jacqueline Eckhardt

De duik (9+)

Avonturenverhaal als ode aan kleurrijk Curaçao.

De duik
tekst: Sjoerd Kuyper
ill.: Sanne te Loo
uitg.: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978-90-477-0584-0
omvang: 114 pagina's
prijs: € 16,95
Online bestellen

Auteur Sjoerd Kuyper viert samen met de Kinderboekenweek feest. Allebei vieren ze een jubileum. De Kinderboekenweek bestaat 60 jaar, en Sjoerd Kuyper schrijft al 40 jaar kinderboeken. Dat wordt gevierd met de uitgave van een bijzonder avonturenverhaal: De duik.

De duik is een fantasieverhaal, maar in een realistische setting. Het verhaal speelt op Curaçao, waar in Willemstad een oude brug een goed bewaard geheim herbergt. Wie onder de brug doorzwemt, belandt in het verleden. Roly weet van het geheim, zijn vader heeft hem erover verteld. Samen hebben ze ook al een paar reizen naar het verleden gemaakt. Maar op een avond gaat Roly’s vader alleen, en hij komt niet meer terug.

Roly’s moeder weet niets van het geheim, en denkt dat haar man haar heeft verlaten. "Iedereen thuis in Nederland heeft gewaarschuwd, zwarte mannen gaan er op een dag vandoor." Roly weet wel beter, maar kan zijn moeder niet overtuigen. Hij moet mee terug naar Nederland, samen met zijn Nederlandse moeder, zijn Curaçaose vader achterlatend in het verleden. Vlak voor zijn vertrek vraag Roly aan zijn hartsvriendin Mila om zijn vader te gaan zoeken. Durft zij onder de brug door te zwemmen? Neemt zij de duik?

De duik ademt een Caribische sfeer, met zijn bonte, ietwat chaotische mix van kleuren, stijlen en verhaallijnen. Elk hoofdstuk heeft een andere schrijfstijl en een afwijkende typografie. Illustrator Sanne te Loo reisde zelfs af naar Curaçao om de sfeer en de cultuur van het eiland zo goed mogelijk in haar tekeningen te vangen.

Het resultaat mag er zijn. De duik is een origineel avonturenboek met zo veel mooie, verschillende facetten dat je niet anders kunt dan er zelf ook in weg te duiken.