2 december 2013 door Jacqueline Eckhardt

De Hongerspelen (12+)

Het eerste deel van de spannende (én controversiële) Hongerspelen-trilogie.

De Hongerspelen
door: Suzanne Collins
uitg.: Van Goor/Unieboek, 2013
ISBN: 978-90-0033-195-6
342 pagina's, € 12,50
Online bestellen

De Hongerspelen is deel 1 in de ongekend populaire trilogie van Suzanne Collins die wereldwijd miljoenen tieners in de ban houdt. Deel 2 (Vlammen) en deel 3 (Spotgaai) zijn inmiddels ook verkrijgbaar. De verfilming van 'Vlammen" (Hunger Games: Catching Fire) scoort momenteel hoge ogen in de bioscopen.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst, in Panem (Noord-Amerika), dat 12 districten telt en een hoofdstad, het Capitool. President Snow is de koelbloedige leider van Panem. Oorspronkelijk waren er 13 districten, maar 74 jaar geleden heeft het Capitool na een opstand het 13e district genadeloos afgeslacht. Als strafmaatregel voor de opstand heeft het Capitool de jaarlijkse Hongerspelen ingevoerd. Elk district moet twee kinderen, een meisje en een jongen, afvaardigen naar de Hongerspelen. Wat volgt: een gevecht op leven en dood waar het hele land zich aan vergaapt.

De Hongerspelen is een verslavend-spannende mix van actie, spanning en romantiek. Met honger, ontberingen en geweld. De plot is afgeleid van de Griekse Minotaurus-mythe. Ooit moest de stad Athene, als straf voor een wreed verleden, zeven jongens en zeven meisjes naar Kreta sturen. De kinderen werden daar in een doolhof gegooid om te worden verslonden door de Minotaurus. De genadeloze boodschap van deze mythe: wie zorgt voor problemen, wordt niet zelf vermoord. Maar zijn kinderen wel.

Sommige volwassenen maken zich erg druk over dit boek, dat volgens hen immoreel, onethisch of te gruwelijk zou zijn. Omdat de hoofdpersoontjes geen tikkertje spelen maar elkaar afslachten. Tja... Sprookjes, mythen en sagen kunnen inderdaad behoorlijk gewelddadig zijn. Maar dat maakt ze juist zo spannend. En ze zetten de (jonge) lezers juist aan om na te denken over goed en kwaad. Laat ze lekker lezen, zou ik zeggen.