Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

6 oktober 2014 door Jacqueline Eckhardt

De koningin zonder land (12+)

Een poëtisch sprookje over liefde, verlies en eenzaamheid.

De koningin zonder land
tekst: Paul Verrept
ill.: Berlinde De Bruyckere
uitg.: De Eenhoorn, 2013
ISBN: 978-90-5838-837-7
omvang: 96 pagina's
prijs: € 17,50
Online bestellen

Het is geen feest, als je koningin wordt van een land dat niet bestaat. Van een koninkrijk dat in een zondvloed is weggespoeld. Een land dat alleen bestaat in woorden. Dat pas gestalte krijgt als iemand erover vertelt.

Dat overkomt de ik-persoon in dit raadselachtige sprookjesboek van de Belgische auteur Paul Verrept. Ze wordt geboren wanneer haar vader en moeder, de koning en de koningin, halsoverkop wegvluchten uit hun land dat door noodweer wordt weggevaagd. Als door een wonder ontsnappen ze aan het natuurgeweld. En op een andere plek proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen. Maar de koning mist zijn land en zijn volk. Zijn dochter weigert vanaf haar geboorte haar voeten op de grond te zetten. Het lijkt alsof het verdronken land de oorzaak is van haar angst om op aarde te lopen. Blijft ze zweven in het verleden? Of vindt ze een toekomstperspectief?

Verrept heeft de bijzondere gave om symbolisch te vertellen en tegelijk glashelder te zijn. Hoe voelen vluchtelingen zich als ze aankomen in een nieuw land? Hechten ze zich wel of niet aan de 'nieuwe aarde'? De koning wordt ziek van eenzaamheid, en voelt zich schuldig over zijn achtergelaten landgenoten. De koningin verkoopt stukje bij beetje alle koninklijke bezittingen. Totdat alleen nog de kroon voor haar dochter over is. Die wordt koningin, maar waarvan? Blijft zij trouw aan haar wortels, of is er ruimte voor een nieuw leven? Uiteindelijk blijkt liefde de verlosser. Paul Verrept begrijpt dat.

Een teer romantisch verhaal, met veel symboliek en indringende tekeningen.